Art. 76. 1. Organom urzędowej kontroli żywności, o których mowa w art. 73
ust. 1, w związku z przeprowadzaniem urzędowych kontroli, przysługuje prawo:
1) wstępu do pomieszczeń zakładu o każdej porze;
2) badania procesów technologicznych i receptur w zakresie niezbędnym do
zrealizowania celu kontroli;
3) przeglądania ksiąg i innych dokumentów kontrolowanego zakładu, jeżeli jest to
niezbędne ze względu na cel przeprowadzanej kontroli;
4) podejmowania innych czynności niezbędnych do wyjaśnienia sprawy, zgodnie
z zakresem uprawnień w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym
nieodpłatnego pobierania próbek środków spożywczych lub materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w celu wykonania badań
laboratoryjnych.
2. Uzyskane przez organy urzędowej kontroli żywności, w trakcie kontroli,
informacje, dokumenty i inne dane stanowiące tajemnicę przedsiębiorcy nie mogą być
przekazywane innym organom ani ujawniane, jeżeli nie jest to konieczne ze względu
na ochronę życia lub zdrowia człowieka, z wyłączeniem żądania sądu lub prokuratury
w związku z toczącym się postępowaniem.
Art. 75. 1. Podmioty działające na rynku spożywczym podlegające urzędowym kontrolom organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej są obowiązane do pokrywania opłat uwzględniających koszty związane z czynn...
Art. 77. Decyzjom organów urzędowej kontroli żywności, o których mowa w art. 54 rozporządzenia nr 882/2004, w przypadku stwierdzenia uchybień zagrażających zdrowiu lub życiu człowieka, jest nadawany...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców