Art. 76. 1. Roczna kontrola zgodności procesu wyrabiania wyrobów
winiarskich posiadających chronioną nazwę pochodzenia albo chronione
oznaczenie geograficzne ze specyfikacją jest przeprowadzana na wniosek
przedsiębiorcy przez wojewódzkiego inspektora lub upoważnioną jednostkę
certyfikującą.
2. Wyboru podmiotu kontrolującego, o którym mowa w ust. 1, dokonuje
wnioskodawca.
3. Wniosek o przeprowadzenie kontroli, o której mowa w ust. 1, przez
wojewódzkiego inspektora składa się na formularzu opracowanym przez Inspekcję
i udostępnionym na stronie internetowej wojewódzkiego inspektoratu artykułów
rolno-spożywczych.
4. Koszty kontroli, o której mowa w ust. 1, ponosi przedsiębiorca.
5. Po przeprowadzeniu kontroli, o której mowa w ust. 1, wojewódzki
inspektor wydaje świadectwo jakości potwierdzające zgodność procesu wyrabiania
wyrobu winiarskiego ze specyfikacją. W świadectwie jakości określa się termin
ważności tego świadectwa.
6. Główny Inspektor prowadzi listę przedsiębiorców, którzy otrzymali
świadectwa jakości wydane przez wojewódzkiego inspektora lub certyfikaty
zgodności wydane przez upoważnione jednostki certyfikujące. Lista jest jawna i
umieszczana na stronie internetowej Inspekcji.
7. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze
rozporządzenia, wzór świadectwa jakości potwierdzającego zgodność procesu
wyrabiania wyrobu winiarskiego ze specyfikacją, mając na względzie prawidłowe
oznaczanie wyrobów winiarskich.
Art. 75. 1. Jednostka certyfikująca ubiegająca się o uzyskanie upoważnienia do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności składa w tym zakresie wniosek do ministra właś...
Art. 77. 1. Upoważniona jednostka certyfikująca przekazuje Głównemu Inspektorowi, do dnia 1 września każdego roku: 1) sprawozdanie z kontroli przeprowadzonych w ubiegłym roku gospodarczym; 2) wykaz...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców