Art. 74. 1. Główny Inspektor przeprowadza kontrolę upoważnionych
jednostek certyfikujących, obejmującą:
1) sprawdzenie:
a) stosowanych procedur kontrolnych,
b) posiadanych środków technicznych,
c) kwalifikacji posiadanych przez pracowników tych jednostek,
d) dokumentów dotyczących kontroli przedsiębiorców wyrabiających
wyroby winiarskie posiadające chronioną nazwę pochodzenia albo
chronione oznaczenie geograficzne,
e) usunięcia uchybień wskazanych we wnioskach pokontrolnych;
2) analizę danych dostarczanych przez upoważnione jednostki certyfikujące,
dotyczących kontroli zgodności procesu wyrabiania wyrobów winiarskich
posiadających chronioną nazwę pochodzenia albo chronione oznaczenie geograficzne ze specyfikacją;
3) przekazanie upoważnionym jednostkom certyfikującym wniosków
pokontrolnych zawierających termin, przed upływem którego powinny być
usunięte uchybienia wskazane w tych wnioskach.
2. Organy Inspekcji mogą:
1) żądać od upoważnionych jednostek certyfikujących dodatkowych informacji
związanych z przeprowadzaną kontrolą;
2) sprawdzać prawidłowość kontroli przeprowadzonych przez upoważnione
jednostki certyfikujące u przedsiębiorców.
3. Do kontroli, o których mowa w ust. 1 i 2, stosuje się odpowiednio przepisy
rozdziału 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Art. 73. 1. Organami i jednostkami organizacyjnymi właściwymi w sprawach kontroli i certyfikacji wyrobów winiarskich posiadających chronioną nazwę pochodzenia albo chronione oznaczenie geograficzne ...
Art. 75. 1. Jednostka certyfikująca ubiegająca się o uzyskanie upoważnienia do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności składa w tym zakresie wniosek do ministra właś...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców