Art. 73. 1. Organami i jednostkami organizacyjnymi właściwymi w sprawach
kontroli i certyfikacji wyrobów winiarskich posiadających chronioną nazwę
pochodzenia albo chronione oznaczenie geograficzne są:
1) minister właściwy do spraw rynków rolnych – upoważniający jednostki
certyfikujące, akredytowane zgodnie z Polską Normą PN-EN 45011
„Wymagania ogólne dotyczące działania jednostek prowadzących systemy
certyfikacji wyrobów”, do przeprowadzania kontroli, wydawania i cofania
certyfikatów potwierdzających zgodność procesu wyrabiania wyrobów
winiarskich posiadających chronioną nazwę pochodzenia albo chronione
oznaczenie geograficzne ze specyfikacją, zwanych dalej „certyfikatami
zgodności”;
2) Główny Inspektor przeprowadzający kontrolę upoważnionych przez ministra
właściwego do spraw rynków rolnych jednostek certyfikujących, zwanych
dalej „upoważnionymi jednostkami certyfikującymi”;
3) upoważnione jednostki certyfikujące przeprowadzające kontrole oraz
wydające i cofające certyfikaty zgodności;
4) wojewódzki inspektor przeprowadzający kontrolę zgodności procesu
wyrabiania wyrobów winiarskich posiadających chronioną nazwę
pochodzenia albo chronione oznaczenie geograficzne ze specyfikacją.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1 pkt 4, jest przeprowadzana zgodnie
z zasadami oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych określonymi
w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Art. 72. Nazw wpisanych na listę, o której mowa w art. 69 ust. 2, nie używa się w obrocie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli wyroby winiarskie, których one dotyczą, nie spełniają wymaga...
Art. 74. 1. Główny Inspektor przeprowadza kontrolę upoważnionych jednostek certyfikujących, obejmującą: 1) sprawdzenie: a) stosowanych procedur kontrolnych, b) posiadanych środków technicznych, c...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców