Art. 6. 1. Do słodzenia fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się
stosowanie:
1) sacharozy, glukozy, fruktozy, zagęszczonego soku owocowego, cukru
palonego lub miodu – w przypadku wina owocowego, wina owocowego
wzmocnionego, wina owocowego niskoalkoholowego, cydru i perry;
2) sacharozy, glukozy, fruktozy, cukru palonego, moszczu winogronowego,
zagęszczonego moszczu winogronowego, rektyfikowanego zagęszczonego
moszczu winogronowego, soku winogronowego lub zagęszczonego soku
winogronowego – w przypadku wina z soku winogronowego;
3) sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowego, syropu glukozowo-
-fruktozowego, cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, cukru
palonego, miodu, moszczu owocowego, soku owocowego lub zagęszczonego
soku owocowego – w przypadku wina owocowego aromatyzowanego,
nalewki na winie owocowym, aromatyzowanej nalewki na winie owocowym,
napoju winnego owocowego lub miodowego, aromatyzowanego napoju
winnego owocowego lub miodowego i aromatyzowanego wina owocowego
niskoalkoholowego;
4) sacharozy, glukozy, fruktozy, cukru płynnego, inwertowanego cukru
płynnego, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, cukru
palonego, miodu, moszczu winogronowego, zagęszczonego moszczu
winogronowego, rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego,
soku winogronowego lub zagęszczonego soku winogronowego –
w przypadku aromatyzowanego wina z soku winogronowego, nalewki na
winie z soku winogronowego i aromatyzowanej nalewki na winie z soku
winogronowego;
5) sacharozy lub moszczu owocowego – w przypadku wina owocowego
markowego;
6) miodu lub sacharozy – w przypadku miodu pitnego;
7) miodu – w przypadku miodu pitnego markowego.
2. Do słodzenia wina owocowego aromatyzowanego, aromatyzowanego wina
owocowego niskoalkoholowego, aromatyzowanego napoju winnego owocowego
lub miodowego dopuszcza się stosowanie moszczu winogronowego,
zagęszczonego moszczu winogronowego, soku winogronowego lub zagęszczonego
soku winogronowego, jeżeli nie spowoduje to zdominowania w wyrobie gotowym
smaku, koloru lub zapachu właściwego dla owoców lub soków owocowych
użytych do nastawu.
3. Do słodzenia fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się
stosowanie określonych w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia
substancji słodzących innych niż wymienione w ust. 1.

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 6

Poprzedni

Art. 5. Do postępowania w sprawach indywidualnych rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnej stosuje się przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego, chyba że przepisy ustawy stanowią inac...

Nastepny

Art. 7. 1. Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się: 1) dodanie wody niezbędnej do korekty składu tych napojów, pod warunkiem że nie zmieni to ich charakteru; 2) użycie wody ni...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka