Art. 44. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem
właściwym do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia:
1) wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów
grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby,
2) szczegółowe wymagania dotyczące oznakowania grzybów oraz przetworów
grzybowych,
3) wykaz i rodzaje przetworów grzybowych dopuszczonych do obrotu oraz
wymagania, jakie muszą spełniać te przetwory,
4) warunki skupu, przechowywania i sprzedaży grzybów oraz wymagania
technologiczne i warunki przetwarzania grzybów,
5) wzory atestów na grzyby świeże i grzyby suszone,
6) warunki i tryb uzyskiwania uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy,
w tym ramowe programy kursów specjalistycznych,
7) państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego właściwego do nadawania
i pozbawiania uprawnień, o których mowa w pkt 6,
8) wzory świadectw klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
– mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz racjonalne
gospodarowanie zasobami grzybów rosnących w warunkach naturalnych, w tym
ograniczenia wynikające z przepisów o ochronie przyrody.

Art. 44a. 1. Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu
detalicznego:
1) mogą być dokonywane w ilościach dostosowanych do potrzeb konsumentów;
2) nie mogą stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać
niekorzystnie na ochronę zdrowia publicznego;
3) podlegają nadzorowi organów odpowiednio Państwowej Inspekcji Sanitarnej
albo Inspekcji Weterynaryjnej.
4) (uchylony)
5) (uchylony)
1a. Zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego:
1) do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta
finalnego odbywa się, jeżeli zakłady te są zlokalizowane na obszarze
województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji tej żywności w
ramach rolniczego handlu detalicznego, lub na obszarach powiatów lub miast
stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z
tym województwem;
2) jest dokumentowane w sposób umożliwiający określenie ilości zbywanej
żywności;
3) nie może być dokonywane z udziałem pośrednika, z wyjątkiem zbywania takiej
żywności podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w
celu promocji żywności, jeżeli pośrednik zbywa konsumentom finalnym
żywność:
a) wyprodukowaną przez tego pośrednika w ramach rolniczego handlu
detalicznego,
b) wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny
na obszarze powiatu, w którym pośrednik ten prowadzi produkcję żywności
w ramach rolniczego handlu detalicznego, lub na obszarze powiatu
sąsiadującego z tym powiatem.
2. W miejscu zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot
prowadzący rolniczy handel detaliczny, w tym przez pośrednika, o którym mowa w
ust. 1a pkt 3, umieszcza się w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta:
1) napis „rolniczy handel detaliczny”;
2) dane obejmujące:
a) imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy
handel detaliczny,
b) adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności,
c) weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy
handel detaliczny, o ile taki numer został nadany.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa w porozumieniu z ministrem
właściwym do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, maksymalną ilość
żywności zbywaną w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakres i sposób
dokumentowania tej ilości, mając na względzie potrzeby konsumentów, rodzaj
zbywanej żywności oraz ochronę zdrowia publicznego, w tym zapewnienie
bezpieczeństwa tej żywności.
4. Minister właściwy do spraw rolnictwa w porozumieniu z ministrem
właściwym do spraw zdrowia może określić, w drodze rozporządzenia, szczegółowy
sposób oznakowania miejsca zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez
podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny, w tym przez pośrednika, mając na
względzie zapewnienie informacji o żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu
detalicznego i podmiotach prowadzących ten handel oraz ochronę zdrowia
publicznego.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 44

Poprzedni

Art. 43. 1. Uprawnienia klasyfikatora grzybów może uzyskać osoba, która: 1) jest pełnoletnia; 2) ukończyła: a) co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową oraz b) kurs specjalistyczny ...

Nastepny

Art. 45. 1. (uchylony) 2. (uchylony) 3. Oznakowanie środka spożywczego powszechnie spożywanego nie może zawierać określenia „dietetyczny” lub w inny sposób sugerować, że jest to środek spożywczy s...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Wejscie w życie 28 października 2006
  • Ost. zmiana ustawy brak
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 28 10 2020
Komentarze

Wyszukiwarka