Art. 40. 1. Główny Inspektor w ramach nadzoru, o którym mowa w art. 39 ust. 1 pkt 2:
1) przeprowadza audyty i inspekcje upoważnionych jednostek certyfikujących
w zakresie:
a) stosowania przez nie procedur kontrolnych,
b) posiadanych środków technicznych,
c) posiadanych przez pracowników kwalifikacji;
2) dokonuje sprawdzenia dokumentów dotyczących kontroli producentów
produktów rolnych lub środków spożywczych posiadających chronioną nazwę
pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowanymi
tradycyjnymi specjalnościami, zwanych dalej „producentami”;
3) przeprowadza analizy danych dostarczanych przez upoważnione jednostki
certyfikujące, dotyczących kontroli zgodności procesu produkcji produktów
rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia,
chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi
specjalnościami ze specyfikacją;
4) przekazuje upoważnionym jednostkom certyfikującym wnioski wynikające
z ustaleń audytu lub inspekcji;
5) nakłada na upoważnione jednostki certyfikujące obowiązek wykonania
w wyznaczonym terminie odpowiednich działań naprawczych związanych
z funkcjonowaniem tych jednostek;
6) zatwierdza plan kontroli zgodności procesu produkcji produktów rolnych lub
środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione
oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi
specjalnościami ze specyfikacją.
1a. Jeżeli na podstawie wniosków wynikających z ustaleń audytu lub inspekcji,
o których mowa w ust. 1 pkt 4, Główny Inspektor stwierdzi, że jednostka
certyfikująca nie realizuje odpowiednio zadań, powierzonych jej na podstawie
art. 41 ust. 3, lub jeżeli jednostka certyfikująca nie wykona działań naprawczych,
o których mowa w ust. 1 pkt 5, kierując się stopniem zagrożenia interesów
producentów kontrolowanych przez tę jednostkę, może, w drodze decyzji, zakazać
jednostce certyfikującej przyjmowania nowych wniosków o przeprowadzenie kontroli
zgodności, o której mowa w art. 42 ust. 1, oraz nałożyć obowiązek wykonania
w wyznaczonym terminie przez tę jednostkę odpowiednich działań naprawczych.
2. Organy Inspekcji mogą:
1) żądać od upoważnionych jednostek certyfikujących wszelkich dodatkowych
informacji związanych ze sprawowanym nadzorem;
2) dokonać sprawdzenia prawidłowości kontroli dokonanych przez upoważnione
jednostki certyfikujące u producentów.
3. Do przeprowadzanych audytów i inspekcji w ramach nadzoru, o którym
mowa w ust. 1 i 2, stosuje się odpowiednio przepisy o jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych.
Art. 39. 1. Organami i jednostkami organizacyjnymi właściwymi w sprawach kontroli i certyfikacji produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczen...
Art. 41. 1. Jednostka certyfikująca ubiegająca się o uzyskanie upoważnienia do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności występuje do ministra właściwego do spraw rynk...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców