Art. 39. 1. Organami i jednostkami organizacyjnymi właściwymi w sprawach
kontroli i certyfikacji produktów rolnych i środków spożywczych posiadających
chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących
gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami są:
1) minister właściwy do spraw rynków rolnych − upoważniający jednostki
certyfikujące, spełniające wymagania określone w art. 37 ust. 1 lit. b
rozporządzenia nr 1151/2012 i akredytowane zgodnie z art. 39 rozporządzenia
nr 1151/2012, do przeprowadzania kontroli, wydawania i cofania certyfikatów
potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów rolnych i środków
spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione
oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi
specjalnościami ze specyfikacją, zwanych dalej „certyfikatami zgodności”;
2) Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany
dalej „Głównym Inspektorem”, sprawujący nadzór nad upoważnionymi przez
ministra właściwego do spraw rynków rolnych jednostkami certyfikującymi,
zwanymi dalej „upoważnionymi jednostkami certyfikującymi”;
3) upoważnione jednostki certyfikujące przeprowadzające kontrole oraz wydające
i cofające certyfikaty zgodności;
4) wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zwany
dalej „wojewódzkim inspektorem”, przeprowadzający kontrolę zgodności
procesu produkcji produktów rolnych i środków spożywczych posiadających
chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących
gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją;
5) Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwana dalej
„Inspekcją”, sprawująca nadzór nad produkcją produktów rolnych lub środków
spożywczych posiadających chronione nazwy pochodzenia, chronione
oznaczenia geograficzne lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1 pkt 4, jest przeprowadzana zgodnie
z zasadami oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, o której mowa
w przepisach o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
3. Nadzór, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, jest sprawowany na podstawie
przepisów o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych dotyczących
postępowania kontrolnego.

Ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych art. 39

Poprzedni

Art. 38. Nazwy wpisane na listę, o której mowa w art. 35 ust. 2, nie mogą być używane w obrocie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli produkty rolne lub środki spożywcze, których one dotyc...

Nastepny

Art. 40. 1. Główny Inspektor w ramach nadzoru, o którym mowa w art. 39 ust. 1 pkt 2: 1) przeprowadza audyty i inspekcje upoważnionych jednostek certyfikujących w zakresie: a) stosowania przez nie p...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych
  • Wejscie w życie 17 luty 2005
  • Ost. zmiana ustawy 1 lipca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 25 01 2021
Komentarze

Wyszukiwarka