Art. 22. 1. Dopuszcza się handel niejadalnymi produktami pochodzenia
zwierzęcego, jeżeli zostały spełnione wymagania określone w przepisach o kontroli
weterynaryjnej w handlu oraz gdy:
1) przy ich wytworzeniu zostały spełnione wymagania weterynaryjne określone dla
danego rodzaju działalności nadzorowanej, której przedmiotem są te produkty;
2) zostały spełnione wymagania zdrowotne dla produktów niejadalnych określone
w handlu danym rodzajem niejadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
2. Spełnienie wymagań weterynaryjnych, o których mowa w ust. 1, jest
potwierdzane w świadectwie zdrowia wystawionym przez urzędowego lekarza
weterynarii państwa członkowskiego Unii Europejskiej wysyłającego niejadalne
produkty pochodzenia zwierzęcego.
3. Świadectwo, w które zaopatruje się niejadalne produkty pochodzenia
zwierzęcego w czasie transportowania do miejsca przeznaczenia, powinno być
sporządzone co najmniej w jednym z języków urzędowych państwa wysyłającego
i państwa przeznaczenia produktów.
4. (uchylony)
5. (uchylony)
6. (uchylony)

Ustawa o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt art. 22

Poprzedni

Art. 21. 1. Bydło, świnie, owce i kozy będące przedmiotem handlu od czasu opuszczenia gospodarstwa pochodzenia do czasu przybycia do miejsca przeznaczenia nie powinny mieć kontaktu z innymi zwierzęta...

Nastepny

Art. 23. 1. Szczegółowe wymagania weterynaryjne dla handlu czynnikami chorobotwórczymi, z wyjątkiem immunologicznych produktów leczniczych weterynaryjnych dopuszczonych do obrotu na podstawie przepi...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
  • Wejscie w życie 1 maja 2004
  • Ost. zmiana ustawy 1 lipca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 18 11 2020
Komentarze

Wyszukiwarka