Art. 19. 1. Przedsiębiorca, który wyrabia w danym roku kalendarzowym
z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu:
1) wino owocowe markowe albo cydr lub perry, uzyskane z własnych upraw
drzew lub krzewów owocowych, może wyrobić nie więcej niż:
a) 5000 litrów – w przypadku wina owocowego markowego albo
b) 10 000 litrów – w przypadku cydru lub perry;
2) miód pitny markowy, może wyrobić nie więcej niż z 500 litrów miodu
uzyskanego z własnej pasieki.
2. W ramach limitu wyrobu:
1) wina owocowego markowego, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, dopuszcza
się wyrób cydru lub perry, przy czym wielkość limitu oblicza się, stosując
proporcję litr niewykorzystanego limitu dla wina owocowego markowego do
2 litrów cydru lub perry;
2) cydru i perry, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b, dopuszcza się wyrób wina
owocowego markowego, przy czym wielkość limitu oblicza się, stosując
proporcję litr niewykorzystanego limitu dla cydru lub perry do 0,5 litra wina
owocowego markowego.
3. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1:
1) spełnia wymagania, o których mowa w art. 18 ust. 1 pkt 1;
2) zabezpiecza i usuwa odpady powstające podczas wyrobu wyrobów
winiarskich;
3) wyznacza osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich.
4. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, może wyrabiać wino
owocowe markowe, cydr lub perry, jeżeli:
1) posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony
wyrób tych wyrobów;
2) posiada tytuł prawny do co najmniej 1 hektara gruntu rolnego obsadzonego
drzewami lub krzewami owocowymi;
3) spełnia warunki, o których mowa w art. 18 ust. 2 pkt 2 i 3.
5. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, może wyrabiać miód pitny
markowy, jeżeli:
1) posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony
wyrób tego miodu;
2) prowadzi pasiekę spełniającą wymagania określone dla produkcji miodu
w ramach działów specjalnych produkcji rolnej, o których mowa w art. 2
ust. 3 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób
fizycznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 1426, 1291, 1428, 1492 i 1565);
3) spełnia warunki, o których mowa w art. 18 ust. 2 pkt 2 i 3.

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 19

Poprzedni

Art. 18. 1. Przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, z wyłączeniem przedsiębiorcy spełniającego wymagania określone w art. 19 ust. 3 oraz ...

Nastepny

Art. 20. 1. Rejestr prowadzi minister właściwy do spraw rynków rolnych. 2. Wpisu do rejestru dokonuje się na wniosek przedsiębiorcy. 3. W przypadku przedsiębiorcy zamierzającego wykonywać działalnoś...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka