Art. 18. 1. Przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w zakresie
wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, z wyłączeniem przedsiębiorcy
spełniającego wymagania określone w art. 19 ust. 3 oraz producenta, o którym
mowa w art. 17 ust. 3, spełniającego wymagania określone w art. 24 ust. 1:
1) opracowuje w formie pisemnej i wdraża system kontroli wewnętrznej wyrobu
lub rozlewu wyrobów winiarskich, obejmujący w szczególności określenie:
a) częstotliwości i sposobu pobierania próbek do badań jakości tych
wyrobów,
b) metod przeprowadzania badań jakości, o których mowa w lit. a,
c) sposobu postępowania z wyrobami winiarskimi niespełniającymi
wymagań w zakresie jakości;
2) posiada plan obiektów budowlanych przeznaczonych do wykonywania tej
działalności, obejmujący w szczególności pomieszczenia produkcyjne,
magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a) linii technologicznych,
b) dróg przemieszczania surowców i gotowych wyrobów,
c) stanowisk pracy;
3) wyznacza osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich;
4) dysponuje obiektami budowlanymi wyposażonymi w:
a) zbiorniki do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich,
których całkowita pojemność technologiczna wynosi co najmniej 50%
miesięcznej wielkości wyrobu wyrobów winiarskich, o których mowa
w art. 3 pkt 2, lub 75% miesięcznej wielkości wyrobu fermentowanych
napojów winiarskich, a w przypadku rozlewu wyrobów winiarskich – co
najmniej 25% miesięcznej wielkości rozlewu,
b) urządzenia filtracyjne zapewniające uzyskanie wymaganej klarowności
wyrobu winiarskiego,
c) urządzenia do przygotowania opakowań jednostkowych,
w szczególności urządzenia do ich mycia i odkażania,
d) urządzenia do napełniania wyrobem winiarskim opakowań
jednostkowych,
e) urządzenia laboratoryjne umożliwiające przeprowadzenie badań jakości,
o których mowa w pkt 1 lit. a
– co potwierdza pozytywna opinia techniczno-technologiczna wydana przez
właściwego ze względu na planowane miejsce wykonywania tej działalności
wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
zwanego dalej „wojewódzkim inspektorem”;
5) zapewnia spełnianie przez obiekty budowlane i urządzenia, o których mowa
w pkt 4 lit. b–e, wymagań określonych w przepisach o ochronie
przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska, co potwierdza
zaświadczenie wydane przez komendanta powiatowego (miejskiego)
Państwowej Straży Pożarnej, państwowego powiatowego inspektora
sanitarnego oraz wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska właściwych
ze względu na planowane miejsce wykonywania tej działalności.
2. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, może wykonywać działalność
gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, jeżeli:
1) posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których ma być
wykonywana ta działalność;
2) nie był karany za przestępstwo przeciwko mieniu lub wiarygodności
dokumentów, a w przypadku przedsiębiorcy będącego:
a) osobą prawną – której żaden z członków zarządu nie był karany za
przestępstwo przeciwko mieniu lub wiarygodności dokumentów,
b) spółką jawną – której żaden ze wspólników nie był karany za
przestępstwa, o których mowa w lit. a, a w przypadku wspólników
będących osobą prawną – żaden z członków zarządu nie był karany za te przestępstwa,
c) spółką komandytową albo spółką komandytowo-akcyjną – której żaden
z komplementariuszy nie był karany za przestępstwa, o których mowa w lit. a;
3) nie zalega z należnościami wobec Skarbu Państwa oraz Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 4 lit. c i d, nie stosuje się do
przedsiębiorców ubiegających się o wpis do rejestru wyłącznie w zakresie wyrobu
wyrobów winiarskich.

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 18

Poprzedni

Art. 17. 1. Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich jest działalnością regulowaną w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. ...

Nastepny

Art. 19. 1. Przedsiębiorca, który wyrabia w danym roku kalendarzowym z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu: 1) wino owocowe markowe albo cydr lub perry, uzyskane z własnych upraw drzew lub krz...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka