Art. 17. 1. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem
właściwym do spraw rolnictwa może określić, w drodze rozporządzenia, maksymalne
poziomy substancji zanieczyszczających innych niż określone w rozporządzeniu
nr 1881/2006, które mogą się znajdować w środkach spożywczych lub na ich
powierzchni, przeznaczonych do obrotu lub do produkcji innych środków spożywczych, mając na względzie potwierdzone dane naukowe, potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz ochronę zdrowia publicznego.
2. Minister właściwy do spraw zdrowia może wydać rozporządzenie, o którym
mowa w ust. 1, z zachowaniem trybu i po spełnieniu warunków określonych w art. 5
ust. 3 rozporządzenia nr 315/93.
3. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym
do spraw rolnictwa może określić, w drodze rozporządzenia, na potrzeby urzędowej
kontroli żywności i monitoringu, w celu oznaczania poziomów zawartości substancji
zanieczyszczających innych niż określone w rozporządzeniach Unii Europejskiej:
1) metody pobierania i przygotowywania próbek określonych środków
spożywczych,
2) kryteria dla metod analitycznych stosowanych do oznaczania tych poziomów
– mając na względzie potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Art. 16. Środki spożywcze produkowane i wprowadzane do obrotu muszą spełniać wymagania: 1) mikrobiologiczne określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawi...
Art. 18. Środki spożywcze mogą być poddawane napromienianiu promieniowaniem jonizującym wyłącznie w celu: 1) zmniejszenia liczby przypadków chorób spowodowanych spożyciem żywności przez niszczenie ...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców