Art. 15. 1. Zasady obrotu hurtowego i sprzedaży detalicznej wyrobów
winiarskich są określone w ustawie z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu
w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2019 r. poz. 2277 oraz z 2020 r. poz. 1492), z tym że do obrotu mogą być wprowadzane wyłącznie wyroby winiarskie:
1) w przypadku wyrobów winiarskich, dla których wymagania zostały określone
w przepisach Unii Europejskiej – spełniające wymagania określone w:
a) rozporządzeniu nr 251/2014, rozporządzeniu nr 1308/2013 lub
przepisach wydanych w trybie tych rozporządzeń lub
b) przepisach wydanych w trybie rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008
z dnia 29 kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina,
zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1493/1999, (WE) nr 1782/2003,
(WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 3/2008 oraz uchylającego rozporządzenie
(EWG) nr 2392/86 i (WE) nr 1493/1999 (Dz. Urz. UE L 148
z 06.06.2008, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem
nr 479/2008”;
2) w przypadku wyrobów winiarskich, dla których wymagania nie zostały
określone w przepisach Unii Europejskiej:
a) spełniające wymagania określone w ustawie albo
b) dopuszczone do obrotu na terytorium innych państw członkowskich Unii
Europejskiej albo terytorium państw Europejskiego Obszaru
Gospodarczego w zakresie, w jakim korzystają ze swobody przepływu
towarów na podstawie umów zawartych ze Wspólnotą Europejską.
2. Wymagań, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się do wyrobów
winiarskich, o których mowa w:
1) art. 3 pkt 1, przeznaczonych wyłącznie do wywozu z obszaru celnego Unii
Europejskiej, jeżeli odmienne wymagania wynikają z umów
międzynarodowych albo zostały inaczej określone przez odbiorcę tych
wyrobów;
2) art. 3 pkt 2, przeznaczonych wyłącznie do wywozu z obszaru celnego Unii
Europejskiej, jeżeli wynika to z rozporządzenia nr 251/2014, rozporządzenia
nr 1308/2013 lub przepisów wydanych w trybie tych rozporządzeń, lub
w trybie rozporządzenia nr 479/2008.

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 15

Poprzedni

Art. 14. 1. Przy wyrobie fermentowanego napoju winiarskiego dopuszcza się: 1) słodzenie zgodnie z art. 6; 2) dokwaszanie kwasem spożywczym organicznym albo odkwaszanie substancjami dozwolonymi na p...

Nastepny

Art. 16. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich określonych w art. 3 pkt 1 oraz metody analiz tych n...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka