Art. 14. 1. Przy wyrobie fermentowanego napoju winiarskiego dopuszcza się:
1) słodzenie zgodnie z art. 6;
2) dokwaszanie kwasem spożywczym organicznym albo odkwaszanie
substancjami dozwolonymi na podstawie przepisów o bezpieczeństwie
żywności i żywienia;
3) dodanie:
a) barwników lub karmelu w sposób określony w art. 3 pkt 1,
b) cukru palonego,
c) dwutlenku węgla,
d) soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, moszczu
owocowego lub zagęszczonego moszczu winogronowego w sposób
określony w art. 2 pkt 13–19 lub art. 3 pkt 1,
e) alkoholu w sposób określony w art. 3 pkt 1 lub art. 12 ust. 2,
f) wody w sposób określony w art. 2 pkt 13–19, art. 3 pkt 1 lub art. 7.
2. Przy wyrobie fermentowanego napoju winiarskiego poddanego
aromatyzowaniu dopuszcza się:
1) wykonanie czynności, o których mowa w ust. 1;
2) dodanie soku owocowego innego niż użyty do nastawu, po zakończeniu
fermentacji.
3. Przy wyrobie fermentowanego napoju winiarskiego niepoddanego
aromatyzowaniu dopuszcza się, po zakończeniu fermentacji, dodanie soku
owocowego innego niż użyty do nastawu, jeżeli nie spowoduje to zdominowania
w wyrobie gotowym smaku, koloru lub zapachu właściwego dla owoców lub
soków owocowych użytych do nastawu.
4. Przepisu ust. 1 pkt 3 lit. a nie stosuje się do wyrobu miodu pitnego.
5. Przepisów ust. 1 pkt 3 lit. b i c nie stosuje się do wyrobu miodu pitnego
markowego.
6. Dopuszcza się aromatyzowanie miodu pitnego oraz miodu pitnego
markowego alkoholowym wyciągiem z ziół aromatycznych i przypraw korzennych
lub przez gotowanie brzeczki miodowej z ziołami i przyprawami korzennymi
(sycenie brzeczki) lub wyciągiem ziołowo-korzennym sporządzonym na miodzie
pitnym.
7. Soku winogronowego, z wyłączeniem przypadku określonego w art. 6
ust. 2, nie używa się do wyrobu fermentowanych napojów winiarskich innych niż
określone w art. 3 pkt 1 lit. g oraz h.

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 14

Poprzedni

Art. 13. Do fermentowanego napoju winiarskiego nie dodaje się pozostałości odwarowej stanowiącej odpad przy produkcji destylatów.

Nastepny

Art. 15. 1. Zasady obrotu hurtowego i sprzedaży detalicznej wyrobów winiarskich są określone w ustawie z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. ...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka