Art. 12. 1. Przy wyrobie miodu pitnego dopuszcza się zastąpienie najwyżej
20% wagowo miodu sacharozą, przyjmując, że 1 kilogram miodu odpowiada
0,7 kilograma sacharozy.
2. W ramach dozwolonego dodatku sacharozy, o którym mowa w ust. 1,
dopuszcza się dodanie alkoholu rektyfikowanego lub destylatu miodowego do
półtoraka i dwójniaka, przy czym 1 litr tego alkoholu lub destylatu w przeliczeniu
na alkohol 100% odpowiada 1,7 kilograma sacharozy.
3. Przy wyrobie miodu pitnego markowego dopuszcza się zastąpienie
najwyżej 20% wagowo miodu destylatem miodowym, przyjmując, że 1 litr
destylatu miodowego w przeliczeniu na alkohol 100% odpowiada 2,5 kilograma
miodu.

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 12

Poprzedni

Art. 11. Przy wyrobie napoju winnego miodowego otrzymanego w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na miód pitny udział miodu nie może być niższy niż 150 kilogramów miodu na 1000 litrów nastawu na ...

Nastepny

Art. 13. Do fermentowanego napoju winiarskiego nie dodaje się pozostałości odwarowej stanowiącej odpad przy produkcji destylatów.

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka