Prawo Ubezpieczeń 5 dni temu 1 odpowiedź

Renta wdowia a limit trzykrotności najniższej emerytury

Pytanie użytkownika
Czy ktoś wie, jak ZUS liczy limit przy rencie wdowiej? Chodzi mi o ten limit trzykrotności najniższej emerytury. Jeżeli ktoś ma swoją emeryturę, rentę rodzinną po mężu i jeszcze jakiś dodatek, to co dokładnie wchodzi do tego limitu? Boję się, że ZUS coś utnie, a ja nie będę wiedzieć dlaczego.
1 odpowiedź
Odpowiedź
5 dni temu
W takiej sprawie najważniejsze jest dokładne wyliczenie z ZUS, bo limit nie jest liczony „na oko”. Co do zasady ZUS patrzy na łączną kwotę świadczeń wypłacanych w zbiegu i porównuje ją z ustawowym limitem. Jeżeli limit jest przekroczony, wypłata może być odpowiednio ograniczona.

Podstawą jest mechanizm zbiegu świadczeń z art. 95 ustawy emerytalnej. W praktyce trzeba sprawdzić, które świadczenie idzie w całości, a które tylko w części, oraz czy do limitu doliczono dodatki albo inne wypłaty. ZUS powinien umieć wskazać konkretne kwoty i sposób obliczenia.

Najlepszy krok: poproś ZUS pisemnie albo przez PUE o szczegółowe rozliczenie. Warto mieć decyzje o wszystkich świadczeniach, kwoty brutto i informację, od kiedy są wypłacane. Jeżeli wyliczenie się nie zgadza, nie kłóciłbym się telefonicznie, tylko pilnował terminu z pouczenia i składał odwołanie od decyzji.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo ubezpieczeń 6 dni temu
Depresja a renta

Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...

19 odpowiedzi 01-07-2026