Prawo Podatkowe dzisiaj 1 odpowiedź

nie zgłosiłem podatku od nieruchomości

Pytanie użytkownika
Hej, mam pytanie z takiej codziennej sprawy cywilnej. Chodzi o nie zgłosiłem podatku od nieruchomości. Druga strona mówi, że nic już nie da się zrobić, ale nie wiem, czy to faktycznie tak wygląda prawnie. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
W skrócie

Jeżeli nie zgłosiłeś podatku od nieruchomości, nie czekałbym aż urząd sam to wyłapie. Najbezpieczniej jak najszybciej złożyć brakującą informację do gminy i krótko wyjaśnić, od kiedy jesteś właścicielem albo od kiedy powstał obowiązek.

• Praktycznie: zbierz akt notarialny albo inny dokument nabycia, datę powstania obowiązku, dane nieruchomości i złóż formularz/informację w gminie z krótkim pismem wyjaśniającym.
  • Zachowaj potwierdzenie złożenia, bo przy późniejszej korespondencji będzie to najważniejszy dowód.
  • Zbierz potwierdzenia przelewów, deklaracje i korespondencję z urzędem skarbowym.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Jeżeli nie zgłosiłeś podatku od nieruchomości, nie czekałbym aż urząd sam to wyłapie. Najbezpieczniej jak najszybciej złożyć brakującą informację do gminy i krótko wyjaśnić, od kiedy jesteś właścicielem albo od kiedy powstał obowiązek. W sprawach podatkowych ważne jest samo powstanie zobowiązania, a punktowo można zacząć od art. 21 Ordynacji podatkowej.

Jeżeli przez opóźnienie wyjdzie zaległość, urząd może doliczyć odsetki; ogólna zasada odsetek od zaległości jest w art. 53 Ordynacji podatkowej. To nie znaczy od razu najgorszego scenariusza, ale im szybciej sam to uporządkujesz, tym lepiej wygląda sprawa.

Praktycznie: zbierz akt notarialny albo inny dokument nabycia, datę powstania obowiązku, dane nieruchomości i złóż formularz/informację w gminie z krótkim pismem wyjaśniającym. Zachowaj potwierdzenie złożenia, bo przy późniejszej korespondencji będzie to najważniejszy dowód.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo podatkowe 05-08-2023
Podatek od kopert ślubnych, jak to wygląda?

Podatek ,,od kopert ślubnych" - otrzymaliśmy z małżonką w ramach prezentów ślubnych ok. 45 000 zł - grupa podatkowa 0. Jak to wygl...

23 odpowiedzi 05-08-2023
Prawo podatkowe 29-07-2023
Czy stawka VAT dla garaży blaszanych to 23%?

Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i...

15 odpowiedzi 29-07-2023
Prawo podatkowe 09-08-2023
Czy opłacić PPC za zakupy przez internet?

Mam takie pytanie, bo jak wiadomo skarbówka coraz bardziej patrzy się każdemu na ręce i co w przypadku zakupu konsoli na allegro, ...

15 odpowiedzi 09-08-2023