nie zgłosiłem podatku od nieruchomości
Jeżeli nie zgłosiłeś podatku od nieruchomości, nie czekałbym aż urząd sam to wyłapie. Najbezpieczniej jak najszybciej złożyć brakującą informację do gminy i krótko wyjaśnić, od kiedy jesteś właścicielem albo od kiedy powstał obowiązek.
- Praktycznie: zbierz akt notarialny albo inny dokument nabycia, datę powstania obowiązku, dane nieruchomości i złóż formularz/informację w gminie z krótkim pismem wyjaśniającym.
- Zachowaj potwierdzenie złożenia, bo przy późniejszej korespondencji będzie to najważniejszy dowód.
- Zbierz potwierdzenia przelewów, deklaracje i korespondencję z urzędem skarbowym.
Jeżeli przez opóźnienie wyjdzie zaległość, urząd może doliczyć odsetki; ogólna zasada odsetek od zaległości jest w art. 53 Ordynacji podatkowej. To nie znaczy od razu najgorszego scenariusza, ale im szybciej sam to uporządkujesz, tym lepiej wygląda sprawa.
Praktycznie: zbierz akt notarialny albo inny dokument nabycia, datę powstania obowiązku, dane nieruchomości i złóż formularz/informację w gminie z krótkim pismem wyjaśniającym. Zachowaj potwierdzenie złożenia, bo przy późniejszej korespondencji będzie to najważniejszy dowód.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Podatek ,,od kopert ślubnych" - otrzymaliśmy z małżonką w ramach prezentów ślubnych ok. 45 000 zł - grupa podatkowa 0. Jak to wygl...
Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku z...
Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i...
Mam takie pytanie, bo jak wiadomo skarbówka coraz bardziej patrzy się każdemu na ręce i co w przypadku zakupu konsoli na allegro, ...