Prawo Podatkowe 27 dni temu 1 odpowiedź

nie zgłosiłem podatku od nieruchomości

Pytanie użytkownika
Hej, mam pytanie z takiej codziennej sprawy cywilnej. Chodzi o nie zgłosiłem podatku od nieruchomości. Druga strona mówi, że nic już nie da się zrobić, ale nie wiem, czy to faktycznie tak wygląda prawnie. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
1 odpowiedź
Odpowiedź
26 dni temu
Jeżeli nie zgłosiłeś podatku od nieruchomości, nie czekałbym aż urząd sam to wyłapie. Najbezpieczniej jak najszybciej złożyć brakującą informację do gminy i krótko wyjaśnić, od kiedy jesteś właścicielem albo od kiedy powstał obowiązek. W sprawach podatkowych ważne jest samo powstanie zobowiązania, a punktowo można zacząć od art. 21 Ordynacji podatkowej.

Jeżeli przez opóźnienie wyjdzie zaległość, urząd może doliczyć odsetki; ogólna zasada odsetek od zaległości jest w art. 53 Ordynacji podatkowej. To nie znaczy od razu najgorszego scenariusza, ale im szybciej sam to uporządkujesz, tym lepiej wygląda sprawa.

Praktycznie: zbierz akt notarialny albo inny dokument nabycia, datę powstania obowiązku, dane nieruchomości i złóż formularz/informację w gminie z krótkim pismem wyjaśniającym. Zachowaj potwierdzenie złożenia, bo przy późniejszej korespondencji będzie to najważniejszy dowód.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo podatkowe 26 dni temu
Co wpisać w tytule przelewu dla wnuka

Hej, mam pytanie z takiej codziennej sprawy cywilnej. Chodzi o co wpisać w tytule przelewu dla wnuka. Druga strona mówi, że nic ju...

1 odpowiedź 02-07-2026