Co wpisać w tytule przelewu dla wnuka
W tytule przelewu dla wnuka najlepiej pisać prosto i prawdziwie, np. „darowizna dla wnuka” albo „darowizna na rzecz wnuka”. Nie warto wpisywać sztucznych opisów typu pożyczka, prezent czy zwrot, jeżeli faktycznie chodzi o darowiznę.
- W tytule przelewu dla wnuka najlepiej pisać prosto i prawdziwie, np.
- Nie warto wpisywać sztucznych opisów typu pożyczka, prezent czy zwrot, jeżeli faktycznie chodzi o darowiznę.
- Zbierz potwierdzenia przelewów, deklaracje i korespondencję z urzędem skarbowym.
Osobno jest kwestia podatku od spadków i darowizn. Sam tytuł przelewu nie załatwia zgłoszenia, ale pomaga potem wykazać, skąd była płatność i jaki miała charakter. Moment powstania obowiązku podatkowego przy darowiźnie warto sprawdzić w art. 6 ustawy o podatku od spadków i darowizn.
Najbezpieczniej zachować potwierdzenie przelewu i ustalić, czy kwota wymaga zgłoszenia do urzędu skarbowego. Przy większych kwotach w rodzinie nie kombinowałbym z opisem przelewu, tylko zrobił jasny przelew i pilnował formalności podatkowych.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Podatek ,,od kopert ślubnych" - otrzymaliśmy z małżonką w ramach prezentów ślubnych ok. 45 000 zł - grupa podatkowa 0. Jak to wygl...
Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku z...
Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i...
Mam takie pytanie, bo jak wiadomo skarbówka coraz bardziej patrzy się każdemu na ręce i co w przypadku zakupu konsoli na allegro, ...