Prawo Podatkowe dzisiaj 1 odpowiedź

Co wpisać w tytule przelewu dla wnuka

Pytanie użytkownika
Hej, mam pytanie z takiej codziennej sprawy cywilnej. Chodzi o co wpisać w tytule przelewu dla wnuka. Druga strona mówi, że nic już nie da się zrobić, ale nie wiem, czy to faktycznie tak wygląda prawnie. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
W skrócie

W tytule przelewu dla wnuka najlepiej pisać prosto i prawdziwie, np. „darowizna dla wnuka” albo „darowizna na rzecz wnuka”. Nie warto wpisywać sztucznych opisów typu pożyczka, prezent czy zwrot, jeżeli faktycznie chodzi o darowiznę.

• W tytule przelewu dla wnuka najlepiej pisać prosto i prawdziwie, np.
  • Nie warto wpisywać sztucznych opisów typu pożyczka, prezent czy zwrot, jeżeli faktycznie chodzi o darowiznę.
  • Zbierz potwierdzenia przelewów, deklaracje i korespondencję z urzędem skarbowym.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
W tytule przelewu dla wnuka najlepiej pisać prosto i prawdziwie, np. „darowizna dla wnuka” albo „darowizna na rzecz wnuka”. Nie warto wpisywać sztucznych opisów typu pożyczka, prezent czy zwrot, jeżeli faktycznie chodzi o darowiznę. Przy darowiźnie podstawą cywilną jest art. 888 kc.

Osobno jest kwestia podatku od spadków i darowizn. Sam tytuł przelewu nie załatwia zgłoszenia, ale pomaga potem wykazać, skąd była płatność i jaki miała charakter. Moment powstania obowiązku podatkowego przy darowiźnie warto sprawdzić w art. 6 ustawy o podatku od spadków i darowizn.

Najbezpieczniej zachować potwierdzenie przelewu i ustalić, czy kwota wymaga zgłoszenia do urzędu skarbowego. Przy większych kwotach w rodzinie nie kombinowałbym z opisem przelewu, tylko zrobił jasny przelew i pilnował formalności podatkowych.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo podatkowe 05-08-2023
Podatek od kopert ślubnych, jak to wygląda?

Podatek ,,od kopert ślubnych" - otrzymaliśmy z małżonką w ramach prezentów ślubnych ok. 45 000 zł - grupa podatkowa 0. Jak to wygl...

23 odpowiedzi 05-08-2023
Prawo podatkowe 29-07-2023
Czy stawka VAT dla garaży blaszanych to 23%?

Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i...

15 odpowiedzi 29-07-2023
Prawo podatkowe 09-08-2023
Czy opłacić PPC za zakupy przez internet?

Mam takie pytanie, bo jak wiadomo skarbówka coraz bardziej patrzy się każdemu na ręce i co w przypadku zakupu konsoli na allegro, ...

15 odpowiedzi 09-08-2023