Prawo Rodzinne dzisiaj 1 odpowiedź

więzienie za alimenty

Pytanie użytkownika
Cześć, mam pytanie rodzinne. Chodzi o więzienie za alimenty. Nie chcę od razu robić dużej sprawy, ale chciałbym wiedzieć, jakie mam możliwości i co powinienem mieć na piśmie. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
W skrócie

Za same długi alimentacyjne nie trafia się automatycznie do więzienia, ale uporczywe uchylanie się od alimentów może być przestępstwem. Chodzi zwłaszcza o sytuację, gdy zaległość narasta, a osoba zobowiązana nie płaci mimo realnych możliwości.

• Jeżeli sytuacja finansowa faktycznie się zmieniła, nie wystarczy przestać płacić; trzeba wnosić o zmianę alimentów.
  • Zbierz orzeczenia, rachunki, wiadomości i konkretne daty dotyczące dziecka lub rodziny.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Za same długi alimentacyjne nie trafia się automatycznie do więzienia, ale uporczywe uchylanie się od alimentów może być przestępstwem. Chodzi zwłaszcza o sytuację, gdy zaległość narasta, a osoba zobowiązana nie płaci mimo realnych możliwości. Podstawą karną jest art. 209 kk.

Osobno działa sprawa rodzinna: obowiązek alimentacyjny wynika m.in. z art. 133 krio, a wysokość alimentów zależy od potrzeb uprawnionego i możliwości zobowiązanego z art. 135 krio. Jeżeli sytuacja finansowa faktycznie się zmieniła, nie wystarczy przestać płacić; trzeba wnosić o zmianę alimentów.

Najbezpieczniej nie ignorować wezwań. Wpłać choćby część, zachowuj potwierdzenia, skontaktuj się z komornikiem albo osobą uprawnioną i rozważ pozew o obniżenie alimentów, jeżeli masz realne podstawy. Brak reakcji wygląda dużo gorzej niż udokumentowana próba spłaty.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo rodzinne 09-08-2023
Kto dziedziczy po zmarłej żonie?

Witam moje pytanie brzmi tak, Narzeczona ma syna z poprzedniego związku, który mieszka z ojcem, my mamy dziecko razem i planujemy ...

28 odpowiedzi 09-08-2023