Prawo Cywilne dzisiaj 1 odpowiedź

kurnik przy płocie sąsiada

Pytanie użytkownika
Hej, mam pytanie z takiej codziennej sprawy cywilnej. Chodzi o kurnik przy płocie sąsiada. Druga strona mówi, że nic już nie da się zrobić, ale nie wiem, czy to faktycznie tak wygląda prawnie. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
W skrócie

Kurnik przy płocie sam w sobie nie musi być bezprawny, ale jeżeli powoduje stały zapach, hałas, muchy albo inne uciążliwości ponad zwykłą miarę, można mówić o sporze sąsiedzkim.

• Jeżeli to nic nie da, warto zapytać w gminie o regulamin utrzymania czystości i porządku oraz ewentualne lokalne zasady trzymania zwierząt.
  • Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Kurnik przy płocie sam w sobie nie musi być bezprawny, ale jeżeli powoduje stały zapach, hałas, muchy albo inne uciążliwości ponad zwykłą miarę, można mówić o sporze sąsiedzkim. Tu podstawowy punkt zaczepienia to art. 144 kc, czyli zakaz immisji utrudniających korzystanie z sąsiedniej nieruchomości ponad przeciętną miarę.

W praktyce ważne są konkrety: odległość od granicy, skala hodowli, zapach, hałas, częstotliwość, zdjęcia i to, czy kurnik jest zwykłym małym obiektem, czy czymś większym. Jeżeli obiekt narusza Twoje prawo własności albo korzystanie z działki, czasem pomocny jest też art. 222 kc.

Najpierw zebrałbym dowody i napisał do sąsiada spokojne wezwanie do ograniczenia uciążliwości albo przeniesienia kurnika. Jeżeli to nic nie da, warto zapytać w gminie o regulamin utrzymania czystości i porządku oraz ewentualne lokalne zasady trzymania zwierząt. Bez dowodów sprawa będzie wyglądała jak zwykła kłótnia sąsiedzka.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne dzisiaj
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.

Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...

34 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo cywilne 16-04-2023
Poręczenie pożyczki w banku.

Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...

29 odpowiedzi 16-04-2023