Nieskazitelność charakteru / rękojmia do wykonywania zawodu

Witam czy osoba, która miała nadzór kuratora w przeszłości za demoralizację (tylko wagary) w wieku 14 lat, może mieć problem z wpisem na listę aplikantów adwokackich/radcowskich lub listę adwokatów/radców prawnych w przyszłości ?
anonim cytuj
18-11-2025
Wpis na listę aplikantów adwokackich wymaga spełnienia warunków z art. 65 pkt 1–3 Prawa o adwokaturze (w tym „nieskazitelnego charakteru” i „rękojmi prawidłowego wykonywania zawodu”) oraz pozytywnego wyniku egzaminu wstępnego; przy spełnieniu warunków wpisu nie można odmówić.

Analogicznie na aplikację radcowską: wymagania osobowe wynikają z art. 24 ust. 1 pkt 1 i 3–5 ustawy o radcach prawnych (w tym „nieskazitelny charakter” i „rękojmia”), plus pozytywny egzamin wstępny; przy spełnieniu warunków wpisu nie można odmówić.

„Nadzór kuratora” u nieletnich to środek wychowawczy (nadzór kuratora sądowego), a nie „kara” w klasycznym sensie prawa karnego.

Co ważne praktycznie: dane o nieletnich, wobec których prawomocnie orzeczono środki wychowawcze (w tym nadzór kuratora), są gromadzone w KRK, ale co do zasady usuwa się je po ukończeniu 18 lat (z wyjątkami – m.in. gdy wykonywanie określonych środków trwało dłużej, nawet do 25 lat).

Przy wpisie na listę adwokatów i radców prawnych do wniosku dołącza się aktualną informację o niekaralności z KRK; te obowiązki i ograniczenia odmowy wpisu są też „przeniesione” na postępowania o wpis na listy aplikantów (odpowiednie odesłania).

Wniosek: dawny nadzór kuratora za wagary w wieku 14 lat nie jest sam w sobie ustawową przeszkodą do wpisu na listę aplikantów ani do późniejszego wpisu na listę adwokatów/radców. Realny problem może się pojawić tylko wtedy, gdy w dacie wniosku samorząd wykaże brak spełnienia przesłanki „nieskazitelnego charakteru / rękojmi” (albo gdy wpis w KRK jeszcze istnieje z powodu ustawowych wyjątków czasowych).

anonim cytuj
17-01-2026

Sugerowane Tematy

Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...
Obowiązek alimentacyjny.
Witam wszystkich, Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ??? Proszę o pomoc...
Przedawnienie mandatu u komornika.
W 2013 r. Dostałam mandat za brak legitymacji studenckiej w MPK. W 2014 r. Ponoć został założony nr sprawy. W 2023 r. otrzymałam pismo od komornika, że mam zapłacić mandat. Czy to nie uległo przedawnieniu? ...
Zadłużone mieszkanie
Witam, pare miesięcy temu podpisaliśmy umowę z właścicielem mieszkania za pośrednictwem biura nieruchomości ale kilka dni temu okazało się ze mieszkanie jest zadłużone a właściwie jego właściciel który nie płaci alimentów, komornik chce zajac mieszkanie. Oczywiście fakt zadłużenia został ukryty przed nami w momencie podpisywania umowy, dostaliśmy pismo ze musimy od teraz wpłacać pieniądze na konto komornika. Oczywiście właściciel się na to nie ...

Wyszukiwarka