Nieskazitelność charakteru / rękojmia do wykonywania zawodu

Witam czy osoba, która miała nadzór kuratora w przeszłości za demoralizację (tylko wagary) w wieku 14 lat, może mieć problem z wpisem na listę aplikantów adwokackich/radcowskich lub listę adwokatów/radców prawnych w przyszłości ?
anonim cytuj
18-11-2025
Wpis na listę aplikantów adwokackich wymaga spełnienia warunków z art. 65 pkt 1–3 Prawa o adwokaturze (w tym „nieskazitelnego charakteru” i „rękojmi prawidłowego wykonywania zawodu”) oraz pozytywnego wyniku egzaminu wstępnego; przy spełnieniu warunków wpisu nie można odmówić.

Analogicznie na aplikację radcowską: wymagania osobowe wynikają z art. 24 ust. 1 pkt 1 i 3–5 ustawy o radcach prawnych (w tym „nieskazitelny charakter” i „rękojmia”), plus pozytywny egzamin wstępny; przy spełnieniu warunków wpisu nie można odmówić.

„Nadzór kuratora” u nieletnich to środek wychowawczy (nadzór kuratora sądowego), a nie „kara” w klasycznym sensie prawa karnego.

Co ważne praktycznie: dane o nieletnich, wobec których prawomocnie orzeczono środki wychowawcze (w tym nadzór kuratora), są gromadzone w KRK, ale co do zasady usuwa się je po ukończeniu 18 lat (z wyjątkami – m.in. gdy wykonywanie określonych środków trwało dłużej, nawet do 25 lat).

Przy wpisie na listę adwokatów i radców prawnych do wniosku dołącza się aktualną informację o niekaralności z KRK; te obowiązki i ograniczenia odmowy wpisu są też „przeniesione” na postępowania o wpis na listy aplikantów (odpowiednie odesłania).

Wniosek: dawny nadzór kuratora za wagary w wieku 14 lat nie jest sam w sobie ustawową przeszkodą do wpisu na listę aplikantów ani do późniejszego wpisu na listę adwokatów/radców. Realny problem może się pojawić tylko wtedy, gdy w dacie wniosku samorząd wykaże brak spełnienia przesłanki „nieskazitelnego charakteru / rękojmi” (albo gdy wpis w KRK jeszcze istnieje z powodu ustawowych wyjątków czasowych).

anonim cytuj
17-01-2026

Sugerowane Tematy

Praca w sobotę na umowie zlecenie.
Czy na umowie zlecenie trzeba pracować w soboty ? Wiem że na tej umowie nie ma limitów jeśli chodzi o godziny pracy itd.. Ale ja np. chce pracować od poniedziałku do piątku. Czy zleceniodawca może zażądać mojego przyjścia w sobotę albo zwolnić mnie gdy omówię pracy w sobotę ?...
Czy mogę nie wyrazić zgody na pobyt w szpitalu z dzieckiem?
Witam . Potrzebuję porady . Jestem z dzieckiem z noworodkiem w szpitalu u którego 14 dni temu stwierdzono że może ma zapalenie płuc zrobili 2 prześwietlenia itp zmienili leczenie . Czy na kolejne zdjęcia mam prawo się nie zgodzić , ponieważ nie chce kolejnego promieniowania z RTG dla tak małego dziecka . I czy mogę się z dzieckiem wypisać na żądanie po ostatniej dawce antybiotyku ?...
Czy mandat może być za wysoki? (po przyjęciu i sprawdzeniu taryfikatora)
Witam piszę w sprawie mandatu , otóż mandat został otrzymany za używanie telefonu podczas jazdy , brak świateł i pasów , został przyjęty jednak wydaje się że jest zbyt wysoki bo wynosi on 1000zl , po sprawdzeniu trafikatora wychodzi na to że za jazdę z telefonem od 200-500 pasy 100 i światła również 100 zł, co daje 700 zł max a nie 1000 czy tak powinno być bo są 3 wykroczenia na raz czy wystawiony został za duży mandat ?...
rozwiazanie umowy za porozumieniem stron
Wysłałem poprzez emaila prośbę o rozwiazanie umowy za porozumieniem stron, jak rozumieć brak odpowiedzi na tego maila. Czy moja prośba została zaakceptowana, czy tez nie ?...

Wyszukiwarka