Nieskazitelność charakteru / rękojmia do wykonywania zawodu

Witam czy osoba, która miała nadzór kuratora w przeszłości za demoralizację (tylko wagary) w wieku 14 lat, może mieć problem z wpisem na listę aplikantów adwokackich/radcowskich lub listę adwokatów/radców prawnych w przyszłości ?
anonim cytuj
18-11-2025
Wpis na listę aplikantów adwokackich wymaga spełnienia warunków z art. 65 pkt 1–3 Prawa o adwokaturze (w tym „nieskazitelnego charakteru” i „rękojmi prawidłowego wykonywania zawodu”) oraz pozytywnego wyniku egzaminu wstępnego; przy spełnieniu warunków wpisu nie można odmówić.

Analogicznie na aplikację radcowską: wymagania osobowe wynikają z art. 24 ust. 1 pkt 1 i 3–5 ustawy o radcach prawnych (w tym „nieskazitelny charakter” i „rękojmia”), plus pozytywny egzamin wstępny; przy spełnieniu warunków wpisu nie można odmówić.

„Nadzór kuratora” u nieletnich to środek wychowawczy (nadzór kuratora sądowego), a nie „kara” w klasycznym sensie prawa karnego.

Co ważne praktycznie: dane o nieletnich, wobec których prawomocnie orzeczono środki wychowawcze (w tym nadzór kuratora), są gromadzone w KRK, ale co do zasady usuwa się je po ukończeniu 18 lat (z wyjątkami – m.in. gdy wykonywanie określonych środków trwało dłużej, nawet do 25 lat).

Przy wpisie na listę adwokatów i radców prawnych do wniosku dołącza się aktualną informację o niekaralności z KRK; te obowiązki i ograniczenia odmowy wpisu są też „przeniesione” na postępowania o wpis na listy aplikantów (odpowiednie odesłania).

Wniosek: dawny nadzór kuratora za wagary w wieku 14 lat nie jest sam w sobie ustawową przeszkodą do wpisu na listę aplikantów ani do późniejszego wpisu na listę adwokatów/radców. Realny problem może się pojawić tylko wtedy, gdy w dacie wniosku samorząd wykaże brak spełnienia przesłanki „nieskazitelnego charakteru / rękojmi” (albo gdy wpis w KRK jeszcze istnieje z powodu ustawowych wyjątków czasowych).

anonim cytuj
17-01-2026

Sugerowane Tematy

Przed czym chroni mnie rozdzielność majątkowa?
Witam , jutro idę z mężem do notariusza , "spisać"rozdzielność majątkową. Może mi ktoś napisać przed czym chroni mnie ona tak na prawdę ?...
Jak powinna wyglądać umowa darowizny?
Jak poprawnie, powinna być sporządzona umowa darowizny? Czy wartość przedmiotu, również musi być ujęta? Jak darczyńca, może zastrzec, że nie życzy sobie, aby darowana rzecz weszła do wspólności majątkowej. Ktoś, mógł by pomóc? ...
Umowa na zastępstwo.
Mam problem w kwestii umowy w pracy. Prace zaczęłam 25.01.2021 na zastępstwo, pierwsza umowa na 3 miesiące (zastępstwo), następnie dostałam umowę do 31.10.2021 (również zastępstwo). Kolejna umowa od 31.10.2021 do 31.10.2022 (również na zastępstwo) i aktualną umowę dostałam 31.10.2022 do 31.10.2023, ale już bez informacji o zastępstwie. Na dniach powinnam dostać nową umowę, czy może być to nadal umowa tylko na rok, i czy jeśli poprzednia nie był...
Zajęcie rachunku bankowego.
Witam z dniem dzisiejszym otrzymałem pismo o zajęciu rachunku bankowego przez naczelnika urzędu skarbowego w Opolu. Jest tam zwrot, którego nie rozumiem "grzywna nałożona w drodze mandatu karnego?" Zawsze byłem usilnie przekonany, że grzywnę może zasadzić sąd. Co mam robić, jak ugryźć? Kwota jest dość spora. Czy dostanę pismo z sądu w w/w pisma?...

Wyszukiwarka