Nieskazitelność charakteru / rękojmia do wykonywania zawodu
Witam czy osoba, która miała nadzór kuratora w przeszłości za demoralizację (tylko wagary) w wieku 14 lat, może mieć problem z wpisem na listę aplikantów adwokackich/radcowskich lub listę adwokatów/radców prawnych w przyszłości ?
Wpis na listę aplikantów adwokackich wymaga spełnienia warunków z art. 65 pkt 1–3 Prawa o adwokaturze (w tym „nieskazitelnego charakteru” i „rękojmi prawidłowego wykonywania zawodu”) oraz pozytywnego wyniku egzaminu wstępnego; przy spełnieniu warunków wpisu nie można odmówić.
Analogicznie na aplikację radcowską: wymagania osobowe wynikają z art. 24 ust. 1 pkt 1 i 3–5 ustawy o radcach prawnych (w tym „nieskazitelny charakter” i „rękojmia”), plus pozytywny egzamin wstępny; przy spełnieniu warunków wpisu nie można odmówić.
„Nadzór kuratora” u nieletnich to środek wychowawczy (nadzór kuratora sądowego), a nie „kara” w klasycznym sensie prawa karnego.
Co ważne praktycznie: dane o nieletnich, wobec których prawomocnie orzeczono środki wychowawcze (w tym nadzór kuratora), są gromadzone w KRK, ale co do zasady usuwa się je po ukończeniu 18 lat (z wyjątkami – m.in. gdy wykonywanie określonych środków trwało dłużej, nawet do 25 lat).
Przy wpisie na listę adwokatów i radców prawnych do wniosku dołącza się aktualną informację o niekaralności z KRK; te obowiązki i ograniczenia odmowy wpisu są też „przeniesione” na postępowania o wpis na listy aplikantów (odpowiednie odesłania).
Wniosek: dawny nadzór kuratora za wagary w wieku 14 lat nie jest sam w sobie ustawową przeszkodą do wpisu na listę aplikantów ani do późniejszego wpisu na listę adwokatów/radców. Realny problem może się pojawić tylko wtedy, gdy w dacie wniosku samorząd wykaże brak spełnienia przesłanki „nieskazitelnego charakteru / rękojmi” (albo gdy wpis w KRK jeszcze istnieje z powodu ustawowych wyjątków czasowych).
Witam serdecznie.
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację.
...
Dzień dobry,
03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu ...
Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?...
Mam pytanie, kończy mi się staż, dostałam propozycję pracy, ale na takich samych warunkach wynagrodzenia jak na stażu (czyli na dzień dzisiejszy 1565 zł). Czy takie wynagrodzenie jest zgodne z obowiązującymi przepisami? Płaca minimalna na dzień dzisiejszy wynosi 3490 zł brutto jeśli się nie mylę. Jeśli mogą mnie zatrudnić na takich warunkach (nie ukrywam, że dla mnie niekorzystnych) to czy mogę beż ponoszenia konsekwencji zrezygnować? Staż mam z ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: