Prace społeczne

Jak i gdzie mogę się dowiedzieć gdzie mam zasądzone obróbki społeczne? Dostałem wyrok 12 h odrobek. Wyrok był w lipcu a ja do tej pory nie mam żadnej inf odnośnie odrobek. Czy mam czekać na pismo czy w jakiś inny sposób mogę się dowiedzieć szczegółów?
anonim cytuj
18-11-2025
Dostałem wyrok 12 h odrobek. Wyrok był w lipcu a ja do tej pory nie mam żadnej inf odnośnie odrobek. Czy mam czekać na pismo czy w jakiś inny sposób mogę się dowiedzieć szczegółów?

Miejsca „odróbek” zwykle nie wskazuje się w samym wyroku. Przy karze ograniczenia wolności w formie nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne (albo przy pracy społecznie użytecznej) wygląda to tak, że:

* sąd przesyła odpis orzeczenia właściwemu sądowemu kuratorowi zawodowemu (art. 56 § 1 k.k.w.), a miejsca pracy są wyznaczane w ramach listy przygotowanej przez organ gminy (art. 56 § 2 oraz art. 58 § 1 k.k.w.). ([ISAP][1])
* kurator zawodowy w terminie 7 dni od doręczenia mu orzeczenia wzywa skazanego i po wysłuchaniu określa rodzaj, miejsce i termin rozpoczęcia pracy (art. 57 § 1 k.k.w.).

Jeżeli od lipca nie było żadnego wezwania, praktycznie masz dwie rzeczy do sprawdzenia „po dokumentach”:

* czy wyrok jest prawomocny i czy został już skierowany do wykonania (w sekretariacie / biurze obsługi wydziału wykonawczego sądu, który orzekał – z podaniem sygnatury),
* czy sprawa faktycznie trafiła do właściwego zespołu kuratorskiej służby sądowej (można ustalić, czy kurator ma już sprawę i ewentualnie kiedy planuje wezwanie).

Uwaga na konsekwencje niestawiennictwa/odmowy: jeżeli skazany nie stawi się na wezwanie albo nie podejmie pracy/uchyla się od jej wykonywania, kurator kieruje do sądu wniosek o orzeczenie kary zastępczej (art. 57 § 2–3 k.k.w.), a sąd może zarządzić wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności (art. 65 § 1 k.k.w.).

anonim cytuj
17-01-2026

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry Mamy nieciekawą sytuację w pracy ,od pół roku mało pracy i zakład robi nam wolne piątki do odrobienia w późniejszym czasie ,mam już obecnie 9 dni a mają dojść kolejne 4 dni,odrobek ma być w okresie rozliczeniowym rocznym czyli do końca października bo taki mamy na zakładzie.W związku z tym chce zmienić pracę i zwolnić się w trybie natychmiastowym z winy zakładu pracy-czy mogę tak uzasadnić w wypowiedzeniu?jak zakład rozliczy te dni ...
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Czy matka może zablokować nr telefonu ojca? Dziecko ma 5 lat. Matka zablokowała nr ojca po tym, jak ten nie zgodził się na odwołanie kolejnego kontaktu z dzieckiem, matka dziecka zasłaniała się tym, że jej matka jest w szpitalu i nie ma teraz głowy do tego a ojciec ma nie przyjeżdżać bo dziecka nie dostanie i koniec. Ojciec się nie zgodził, bo według niego to żaden powód i mógł przyjechać po dziecko. Jeśli wydarzy się coś nieoczekiwanego i ojc...
Czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?
6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat). Na początku miałyśmy umowę pisemną. Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna). Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem). I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie...
Praca w systemie dwuzmianowym.
Dzień dobry,piszę z następującym problemem: od środy do dziś byłam na L4 (pracuje w trybie dwuzmianowym) ten tydzień wypadal mi na drugą zmianę. Dzis zostałam poinformowana przez kierownika,że od przyszłego tygodnia znowu mam druga zmianę. Zapytałam kierownika z jakiego powodu,na co otrzymałam odpowiedź,ze zachodzi taka potrzeba i szanowny kierownik nie musi mi się tłumaczyć. Czy kierownictwo ma takie prawo ? Dodam ze w regulaminie wewnątrzzakł...

Wyszukiwarka