Prace społeczne

Jak i gdzie mogę się dowiedzieć gdzie mam zasądzone obróbki społeczne? Dostałem wyrok 12 h odrobek. Wyrok był w lipcu a ja do tej pory nie mam żadnej inf odnośnie odrobek. Czy mam czekać na pismo czy w jakiś inny sposób mogę się dowiedzieć szczegółów?
anonim cytuj
18-11-2025
Dostałem wyrok 12 h odrobek. Wyrok był w lipcu a ja do tej pory nie mam żadnej inf odnośnie odrobek. Czy mam czekać na pismo czy w jakiś inny sposób mogę się dowiedzieć szczegółów?

Miejsca „odróbek” zwykle nie wskazuje się w samym wyroku. Przy karze ograniczenia wolności w formie nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne (albo przy pracy społecznie użytecznej) wygląda to tak, że:

* sąd przesyła odpis orzeczenia właściwemu sądowemu kuratorowi zawodowemu (art. 56 § 1 k.k.w.), a miejsca pracy są wyznaczane w ramach listy przygotowanej przez organ gminy (art. 56 § 2 oraz art. 58 § 1 k.k.w.). ([ISAP][1])
* kurator zawodowy w terminie 7 dni od doręczenia mu orzeczenia wzywa skazanego i po wysłuchaniu określa rodzaj, miejsce i termin rozpoczęcia pracy (art. 57 § 1 k.k.w.).

Jeżeli od lipca nie było żadnego wezwania, praktycznie masz dwie rzeczy do sprawdzenia „po dokumentach”:

* czy wyrok jest prawomocny i czy został już skierowany do wykonania (w sekretariacie / biurze obsługi wydziału wykonawczego sądu, który orzekał – z podaniem sygnatury),
* czy sprawa faktycznie trafiła do właściwego zespołu kuratorskiej służby sądowej (można ustalić, czy kurator ma już sprawę i ewentualnie kiedy planuje wezwanie).

Uwaga na konsekwencje niestawiennictwa/odmowy: jeżeli skazany nie stawi się na wezwanie albo nie podejmie pracy/uchyla się od jej wykonywania, kurator kieruje do sądu wniosek o orzeczenie kary zastępczej (art. 57 § 2–3 k.k.w.), a sąd może zarządzić wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności (art. 65 § 1 k.k.w.).

anonim cytuj
17-01-2026

Sugerowane Tematy

Uiszczenie opłaty sądowej
Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?...
W jaki sposób ponaglić firmę ubezpieczeniową o wypłacenie pieniędzy?
Witam. W jaki sposób ponaglić firmę ubezpieczeniową o wypłacenie pieniędzy (chodzi o ubezpieczenie na życie)? Mąż zachorował pod koniec lipca, od sierpnia dokumenty złożone u Ubezpieczyciela (potwierdzenie na e-mail). Firma cały czas twierdzi ze brakuję im czegoś. Gdzie i jakie dokumenty mam złożyć żeby to przyspieszyć?...
Egzekucja z rachunku bankowego.
Cześć, miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%. Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy? Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...
Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży, czy może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam...

Wyszukiwarka