Prace społeczne

Jak i gdzie mogę się dowiedzieć gdzie mam zasądzone obróbki społeczne? Dostałem wyrok 12 h odrobek. Wyrok był w lipcu a ja do tej pory nie mam żadnej inf odnośnie odrobek. Czy mam czekać na pismo czy w jakiś inny sposób mogę się dowiedzieć szczegółów?
anonim cytuj
18-11-2025
Dostałem wyrok 12 h odrobek. Wyrok był w lipcu a ja do tej pory nie mam żadnej inf odnośnie odrobek. Czy mam czekać na pismo czy w jakiś inny sposób mogę się dowiedzieć szczegółów?

Miejsca „odróbek” zwykle nie wskazuje się w samym wyroku. Przy karze ograniczenia wolności w formie nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne (albo przy pracy społecznie użytecznej) wygląda to tak, że:

* sąd przesyła odpis orzeczenia właściwemu sądowemu kuratorowi zawodowemu (art. 56 § 1 k.k.w.), a miejsca pracy są wyznaczane w ramach listy przygotowanej przez organ gminy (art. 56 § 2 oraz art. 58 § 1 k.k.w.). ([ISAP][1])
* kurator zawodowy w terminie 7 dni od doręczenia mu orzeczenia wzywa skazanego i po wysłuchaniu określa rodzaj, miejsce i termin rozpoczęcia pracy (art. 57 § 1 k.k.w.).

Jeżeli od lipca nie było żadnego wezwania, praktycznie masz dwie rzeczy do sprawdzenia „po dokumentach”:

* czy wyrok jest prawomocny i czy został już skierowany do wykonania (w sekretariacie / biurze obsługi wydziału wykonawczego sądu, który orzekał – z podaniem sygnatury),
* czy sprawa faktycznie trafiła do właściwego zespołu kuratorskiej służby sądowej (można ustalić, czy kurator ma już sprawę i ewentualnie kiedy planuje wezwanie).

Uwaga na konsekwencje niestawiennictwa/odmowy: jeżeli skazany nie stawi się na wezwanie albo nie podejmie pracy/uchyla się od jej wykonywania, kurator kieruje do sądu wniosek o orzeczenie kary zastępczej (art. 57 § 2–3 k.k.w.), a sąd może zarządzić wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności (art. 65 § 1 k.k.w.).

anonim cytuj
17-01-2026

Sugerowane Tematy

Umowa na okres próbny.
Dowiedziałam się że jestem w ciąży a pracuje na umowę na okres próbny (zostałam zatrudniona na 2 miesiące) umowę mam do końca tego miesiąca. Co teraz? Zostaję na lodzie czy pracodawca musi przedłużyć?...
wesele i opłata ZAiKS
Dzień dobry mam pytanie co do zaiksu mamy wesele w sobotę, w umowie z orkiestra mamy napisane że my mamy zapłacić zaiks, w umowie z salą nie ma słowa na ten temat. W Internecie sprzeczne zdania jedni mówią że trzeba inni że to sala i orkiestra ma się tym martwić, jak to w końcu wygląda?:) ...
Jaka to kategoria wierzytelności.
Posiadam prawomocny wyrok sądowy z klauzulą wykonalności. w wyroku zasądzone są: 1) odszkodowanie za niesłuszne zwolnienie z pracy 2) odprawa 3) koszty postępowania 4) odsetki ustawowe Sąd ogłosił upadłość obejmującą likwidację majątku spółki. Teraz powinienem zgłosić moją wierzytelność do Sędziego Komisarza mam jednak mały (wielki) problem Nie wiem, w której kategorii mieszczą się moje wierzytelności....
Najniższa krajowa.
Czy jest komuś znany jakiś przypadek, kiedy to osoba będąca na samozatrudnieniu JDG /to jest tylko forma zatrudnienia, nic więcej/, oraz na etacie, u pracodawcy, na najniższej krajowej dla którego równocześnie świadczy usługi jako JDG, nie zarabia z tytułu etatu najniższej krajowej?...

Wyszukiwarka