Wpis na listę adwokatów a neoKRS

Adwokatura odmawia wpisu na listę adwokatom osobom które kandydowały na stanowisko sędziego z udziałem neo-KRS. Powodem ocena braku nieskazitelnego charakteru. Co można podnieść aby taką ocenę podważyć?
anonim cytuj
08-08-2025

Sugerowane Tematy

Przechowanie pieniędzy na czyimś koncie
Pan X ma tendencje do zadłużania się. Sprzedał mieszkanie i została mu po spłaceniu hipoteki kwota 90 tys zł. Kwota ta zawarta jest w akcie i nic sie nie działo „pod stołem”. W związku z lekka ręka do wydawania chce przelać cała kwote ze swojego konta, na konto siostry aby uniemożliwić sobie wydawanie pieniędzy pod wpływem emocji. Czy tak można? Czytałam ze może paść podejrzenie ze to darowizna czy pożyczka, a to ma być tylko na koncie. Podpowie...
Darowizna w formie gotówki.
Mama jutro przekazuje mi w gotówce (z racji braku konta) kwotę 11tys na zakup samochodu w komisie. Oczywiście mam świadomość, że muszę zapłacić podatek i tutaj nie ma żadnego pytania. Umowa darowizny będzie spisana. Pytanie czy to nie problem będzie, że zapłacone w gotówce? I druga kwestia jaki % tego jest? Bo później wraz z umową darowizny idę do urzędu skarbowego i wypełniam deklaracje PCC? Mam na to bodajże pół roku? Dobrze rozumiem?...
Ciąża a przedłużenie umowy.
Witam mam zapewne taką sytuację jak wiele kobiet ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od początku czerwca jestem zatrudniona na okres próbny na 3 miesiące . Właśnie okazało się że jestem w ciąży. Jedni mówią żebym do przedłużenia umowy nic nie mówiła (ale czy nikt do tego czasu nic nie zauważy nawet jeśli będę uważała i jeśli to się wyda wiem że jestem do porodu chroniona ) ale czy nie poniosę z tego powodu jakiś konsekwencji kiedy przedłuża mi umowę...
Czy oskarżony ma prawo do zmiany obrońcy w trakcie procesu?
Witam, Zmagam się z trudną sytuacją prawną i szukam porady. Jestem oskarżony w sprawie kryminalnej i początkowo wynająłem prywatnego adwokata, aby mnie reprezentować. Niestety, mam coraz więcej problemów z komunikacją z moim obecnym prawnikiem, który wydaje się nie angażować się w moją sprawę tak, jakbym oczekiwał. Czy mam prawo zmienić mojego obrońcę w trakcie trwania procesu? Czy są jakieś ograniczenia czy warunki, które muszę spełnić, ab...

Wyszukiwarka