Czy otrzymując rentę trzeba składać wniosek o emeryturę?

Dzień dobry, mama lat 54 pracuje i pobiera rentę rodzinną po tacie.
Zastanawiamy się co będzie z jej składkami z OFE i tymi w ZUS-ie jeżeli w wieku 60 lat zdecyduje się pozostać na rencie i nie pobierać emerytury.
Czy będzie można się jakoś starać o wypłatę tych środków ? Jakby nie patrzył to są jej ciężko zarobione pieniądze i szkoda żeby przepadły.
anonim cytuj
10-04-2024
Musi złożyć wniosek o emeryturę jak skończy 60 lat i wtedy ZUS wyśle jej pismo w którym spyta się jej, czy chce te środki wypłacić czy chce żeby były włączone w wysokość jej emerytury.
Będzie mogła zdecydować.
Przy tym, nabywając prawa do swojej emerytury nie traci prawa do renty rodzinnej, może wybrać korzystniejsze ze świadczeń.

anonim cytuj
10-04-2024
Dziękuję. Czy to samo jest z OFE ?

anonim cytuj
10-04-2024
To co napisałam dotyczy TYLKO składek z OFE.
Składek emerytalny rentowych nie da się wypłacić, nie są one dziedziczne. Jeśli mama nie będzie pobierać swojej emerytury bo będzie mniejszą, skladki z ofe będą jej wypłacone, jeśli taka będzie jej wola ale składki emerytalno rentowe zostaną przekazane na budżet państwa.
Być może coś się zmieni w tej kwestii gdy przejdzie projekt emerytur wdowich. Na daną chwilę jest tak jak opisałam.

anonim cytuj
10-04-2024
Dziękuję za informacje.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Wspólny kredyt
Witam mogłabym prosić o anonimowego posta na grupie? Sprawa wygląda tak. Matka prosiła mnie żebym wzięła pożyczki, wzięłyśmy je na pół czyli teraz z odsetkami wyszło 16 tysięcy. Teraz powiedziała że nie zamierza mi złotówki za to oddać, bo one są na mnie nie na nią i że ja mam to wszystko spłacić. Przelewy po pożyczkach szły na jej konto. Nie wiem jak mogę to udowodnić? Że ona brała ze mną na wspolkke to wszystko? Jest mi mega przykro. Obiecała m...
Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?
Witam. Czy muszę płacić/utrzymywać ojca? Moi rodzice rozwiedli się ok. 15 lat temu przez rok ojciec opłacał alimenty na mnie i na rodzeństwo. Potem zaprzestał alimenty były pobierane z funduszu przez mamę. W między czasie pracował trochę tu trochę tam, też za granicą i nie powiem gdy wracał robił prezenty. Mama alimentów od niego nie odbierała były wysłane pocztą na adres, ale mama ich nie odbierała bo czasem je wysłał potem parę miesięcy nic. W...
Rozwiązanie umowy o pracę
Dzień dobry. Jaki jest najlepszy sposób zrezygnowania z umowy o pracę na czas określony, po przepracowaniu 4 miesięcy u danego pracodawcy? Powód jest taki, iż szefostwo wykorzystując mój kierunek studiów, non stop mówi mi, że nic nie osiągnę. Wydaje mi się, że to już czysty mobbing. Najpierw krzyczą, a później udają, że nie było tematu....
Książeczka mieszkaniowa a rozszerzenie wspólności.
Chodzi o prawo do wykorzystania środków z książeczki mieszkaniowej. Przeczytałam dużo informacji, ale dalej nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. 1) Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych reguluje dużo spraw związanych z wypłatą premii gwarancyjnej i jakie należy spełniać warunki by móc ją dostać. A co ze zgromadzonymi na książe...

Wyszukiwarka