Czy otrzymując rentę trzeba składać wniosek o emeryturę?

Dzień dobry, mama lat 54 pracuje i pobiera rentę rodzinną po tacie.
Zastanawiamy się co będzie z jej składkami z OFE i tymi w ZUS-ie jeżeli w wieku 60 lat zdecyduje się pozostać na rencie i nie pobierać emerytury.
Czy będzie można się jakoś starać o wypłatę tych środków ? Jakby nie patrzył to są jej ciężko zarobione pieniądze i szkoda żeby przepadły.
anonim cytuj
10-04-2024
Musi złożyć wniosek o emeryturę jak skończy 60 lat i wtedy ZUS wyśle jej pismo w którym spyta się jej, czy chce te środki wypłacić czy chce żeby były włączone w wysokość jej emerytury.
Będzie mogła zdecydować.
Przy tym, nabywając prawa do swojej emerytury nie traci prawa do renty rodzinnej, może wybrać korzystniejsze ze świadczeń.

anonim cytuj
10-04-2024
Dziękuję. Czy to samo jest z OFE ?

anonim cytuj
10-04-2024
To co napisałam dotyczy TYLKO składek z OFE.
Składek emerytalny rentowych nie da się wypłacić, nie są one dziedziczne. Jeśli mama nie będzie pobierać swojej emerytury bo będzie mniejszą, skladki z ofe będą jej wypłacone, jeśli taka będzie jej wola ale składki emerytalno rentowe zostaną przekazane na budżet państwa.
Być może coś się zmieni w tej kwestii gdy przejdzie projekt emerytur wdowich. Na daną chwilę jest tak jak opisałam.

anonim cytuj
10-04-2024
Dziękuję za informacje.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Plan kontaktu z dzieckiem.
Muszę przedstawić do adwokata plan kontaktów. Wiem mniej więcej, jak to ma wyglądać, ale czy ktoś mógłby mi pokazać przykładowy plan, na którym będę się wzorować?...
Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.
Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny. Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należ...
Kto pokrywa koszty leczenia zwierzat z fundacji
Witam, Mam problem i w związku z nim pytanie... Miesiąc temu przyjęłam kota do domu tymczasowego (z fundacji). Umowa w wersji MINI tj. fundacja zapewnia wyżywienie, żwirek, opiekę wet, ja dom i opiekę. Kot był złapany na działkach, w bardzo złym stanie, długo przebywał w lecznicy zanim prosto z niej trafił do mnie. Problem w tym, zaraził moją kocicę rezydentkę giardią (pasożyt). Sprawa ujawniła się parę dni temu, jak zrobili mu badania. Chor...
rozwiązanie umowy po urlopie macierzyńskim
Witajcie, jestem zatrudniona na czas nie określony u prywaciarza od września 2018, w listopadzie 2019 urodziłam córkę, macierzyński mam do 23.10 br. Dziś dzwoniłam do pracodawcy jak to będzie dalej, odpowiedział że po macierzyńskim muszę wykorzystać zaległy urlop a potem rozwiążemy umowę, bo nie ma dla mnie miejsca.. Czy może tak zrobić?...

Wyszukiwarka