Czy otrzymując rentę trzeba składać wniosek o emeryturę?

Dzień dobry, mama lat 54 pracuje i pobiera rentę rodzinną po tacie.
Zastanawiamy się co będzie z jej składkami z OFE i tymi w ZUS-ie jeżeli w wieku 60 lat zdecyduje się pozostać na rencie i nie pobierać emerytury.
Czy będzie można się jakoś starać o wypłatę tych środków ? Jakby nie patrzył to są jej ciężko zarobione pieniądze i szkoda żeby przepadły.
anonim cytuj
10-04-2024
Musi złożyć wniosek o emeryturę jak skończy 60 lat i wtedy ZUS wyśle jej pismo w którym spyta się jej, czy chce te środki wypłacić czy chce żeby były włączone w wysokość jej emerytury.
Będzie mogła zdecydować.
Przy tym, nabywając prawa do swojej emerytury nie traci prawa do renty rodzinnej, może wybrać korzystniejsze ze świadczeń.

anonim cytuj
10-04-2024
Dziękuję. Czy to samo jest z OFE ?

anonim cytuj
10-04-2024
To co napisałam dotyczy TYLKO składek z OFE.
Składek emerytalny rentowych nie da się wypłacić, nie są one dziedziczne. Jeśli mama nie będzie pobierać swojej emerytury bo będzie mniejszą, skladki z ofe będą jej wypłacone, jeśli taka będzie jej wola ale składki emerytalno rentowe zostaną przekazane na budżet państwa.
Być może coś się zmieni w tej kwestii gdy przejdzie projekt emerytur wdowich. Na daną chwilę jest tak jak opisałam.

anonim cytuj
10-04-2024
Dziękuję za informacje.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. O czym powinnam pamiętać?
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Poświadczenie dziedziczenia
Witam. W styczniu zmarła moja babcia. Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane. Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem. Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem. Ja już wszy...
Wady ukryte samochodu.
Dzień dobry, kupiłam używany samochód. Nie minęły nawet 24h a samochód źle odpalił na zimnym silniku i wyskoczyły błędy. Samochód stanął u mechanika, wyszły wady ukryte o których handlarz musiał wiedzieć a je zataił, samochód był oglądany wyłącznie na ciepłym silniku. Zwróciłam się do sprzedawcy o zwrot kosztów za naprawę tychże wad (mam dokumentację od warsztatu ze szczegółami), sprzedawca zaśmiał mi się w twarz, że chce od niego wyłudzić pien...
Odstąpienie od umowy przedwstępnej.
Umowa przedwstępna była do 30.09.2023. Kupujący nieruchomość z rynku wtórnego załatwili wszystkie dokumenty potrzebne do finalizacji umowy. Pozostał tylko notariusz. Zbywca nieruchomości miał donieść dokument ze swojego banku, lecz ciągle się ociągał, twierdził, że będzie jutro, za tydzień. Jednym słowem zwodził. Zbywca odstąpił od umowy, gdyż twierdzi że umowa przedwstępna była do 30.09 i do umowy przyrzeczonej nie doszło. Jak tu wygląda spr...

Wyszukiwarka