Zapis mieszkania w testamencie.

Cześć,
Mieszkanie (poprzez sprawę sądową, testament) zostało podzielone na trzy osoby, tylko jedna z nich jest pełnoletnia i z tego wzgledu mam pytanie-
•czy rodzice dwójki małoletnich po sprzedaży dostaną pieniądze normalnie, czy musza być one w jakiś sposób zamrożone do skończenia osiemnastego roku życia przez dzieci?
•I czy podatek musi być zapłacony przez wszystkie strony by mieszkanie mogło iść na sprzedaż?
anonim cytuj
07-04-2024
1. Sąd w orzeczeniu wyrażającym zgodę na sprzedaż udziałów małoletnich może wskazać, co konkretnie ma się stać ze środkami uzyskanymi ze sprzedaży (np. zdeponowane na koncie / przeznaczone na zakup innego dobra itp.). Jeśli sąd nie podejmie w tym zakresie żadnego rozstrzygnięcia to pieniądze te znajdują się pod zarządem rodziców dziecka, ale tylko w zwykłym zakresie (tzn. na większe wydatki należy uzyskać zgodę sądu opiekuńczego, a uzyskane środki są WŁASNOŚCIĄ małoletniego, nie jego rodziców i mogą być przeznaczane na potrzeby małoletniego, a nie rodziców).
2. Sprzedać udział można dopiero po uregulowaniu podatku od spadku.

anonim cytuj
07-04-2024
Sąd wyraził zgodę na sprzedaż udziałów należących do małoletnich?

anonim cytuj
07-04-2024
No i tu jest problem, bo nie mogę się dogadać z żadną ze stron. To jest rzecz, którą sąd musi rozpatrzyć w trakcie takiej sprawy, czy raczej spadkobiercy musieli o tym wspomnieć, żeby zostało to ustalone?

anonim cytuj
07-04-2024
O jaki podatek Pani pyta?
Kto chce sprzedać to mieszkanie?

anonim cytuj
07-04-2024
Wysokość podatku została ustaloną ze względu na grupę podatkową (brak pokrewieństwa). Mieszkanie chcą sprzedać tak naprawdę wszyscy- rodzice niepełnoletnich spadkobierców, którzy wystąpili w sądzie jako opiekunki prawni oraz pełnoletni spadkobierca.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Uciążliwy sąsiad.
Witam. Mam bardzo uciążliwego sąsiada, pali śmieciami, podpieprza każdego możliwego sąsiada o cokolwiek. Mieszka w domu, który odziedziczył po ojcu na pół ze swoją siostrą(mieszka tam sam, siostra się wyprowadziła) Człowiek ten jest chory psychicznie, jest zbieraczem. Sprowadza do domu bezdomnych, gromadzi śmieci. Przychodzę z następującym pytaniem. Nasze domy ze sobą sąsiadują. Okna z jego garażu są niecałe pół metra od ogrodzenia ( czy to jes...
Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?
Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar....
Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.
Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż d...
Alimenty na byłą małżonkę.
Trzy lata temu doszło do rozwodu po między mną a moją żoną z mojej winy. Sąd wtedy zasądził również na nią alimenty w kwocie 1000zł. Czy teraz według was mogę złożyć wniosek o zniesienie alimentów czy lepiej w tej sytuacji trochę zaczekać np. rok czy dwa ? Moja była żona zarabia około 4tys zł miesięcznie więc oczywiście nie żyje w niedostatku i jak najbardziej może spokojnie przeżyć bez tych alimentów, zwłaszcza że na FB ona sama zamieszcza zdjęc...

Wyszukiwarka