Zapis mieszkania w testamencie.

Cześć,
Mieszkanie (poprzez sprawę sądową, testament) zostało podzielone na trzy osoby, tylko jedna z nich jest pełnoletnia i z tego wzgledu mam pytanie-
•czy rodzice dwójki małoletnich po sprzedaży dostaną pieniądze normalnie, czy musza być one w jakiś sposób zamrożone do skończenia osiemnastego roku życia przez dzieci?
•I czy podatek musi być zapłacony przez wszystkie strony by mieszkanie mogło iść na sprzedaż?
anonim cytuj
07-04-2024
1. Sąd w orzeczeniu wyrażającym zgodę na sprzedaż udziałów małoletnich może wskazać, co konkretnie ma się stać ze środkami uzyskanymi ze sprzedaży (np. zdeponowane na koncie / przeznaczone na zakup innego dobra itp.). Jeśli sąd nie podejmie w tym zakresie żadnego rozstrzygnięcia to pieniądze te znajdują się pod zarządem rodziców dziecka, ale tylko w zwykłym zakresie (tzn. na większe wydatki należy uzyskać zgodę sądu opiekuńczego, a uzyskane środki są WŁASNOŚCIĄ małoletniego, nie jego rodziców i mogą być przeznaczane na potrzeby małoletniego, a nie rodziców).
2. Sprzedać udział można dopiero po uregulowaniu podatku od spadku.

anonim cytuj
07-04-2024
Sąd wyraził zgodę na sprzedaż udziałów należących do małoletnich?

anonim cytuj
07-04-2024
No i tu jest problem, bo nie mogę się dogadać z żadną ze stron. To jest rzecz, którą sąd musi rozpatrzyć w trakcie takiej sprawy, czy raczej spadkobiercy musieli o tym wspomnieć, żeby zostało to ustalone?

anonim cytuj
07-04-2024
O jaki podatek Pani pyta?
Kto chce sprzedać to mieszkanie?

anonim cytuj
07-04-2024
Wysokość podatku została ustaloną ze względu na grupę podatkową (brak pokrewieństwa). Mieszkanie chcą sprzedać tak naprawdę wszyscy- rodzice niepełnoletnich spadkobierców, którzy wystąpili w sądzie jako opiekunki prawni oraz pełnoletni spadkobierca.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Zniszczenie mienia.
Posiadam działkę którą wyniku darowizny otrzymałem po zmarłych teściach .Działka ta graniczy ,z działką sąsiada ,który od 15 lat wchodzi na pas rozgraniczenia??? tych działek i wypala trawę/chemia/ na szerokości do 1,5m i dł. 80m,po mojej stronie, twierdząc ,że za budynkami i płotem którego jest właścicielem sąsiad jest też jego, mama na to dokumenty itd. Robił to bez mojej wiedzy i przyzwolenia. Ja mieszkam w innej miejscowości/miasto/ i tylko ...
Kiedy dziadkowie mogą przejąć opiekę prawną nad wnukiem?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
Zabrane prawo jazdy za brak okularów.
Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem. Mam kilka pytań. Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał? Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka? Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?...
Zmiana nazwy stanowiska.
Dzień dobry, od 1.12.2023 pracodawca wdrożył nowy regulamin wynagradzania, porządkując i zmieniając tym samym nazwy stanowisk. Np. pracownik na kategorii zaszeregowania 10 do tej pory miał nazwe stanowiska Starszy Specjalista ds. ..., od 1.12 będzie miał nazwe stanowiska Specjalista ds. .... . Regulamin został ogłoszony. Jak w tej sytuacji nalezy wdrożyć nowe nazwy stanowisk? Czy ogłoszenie samego regulaminu jest wystarczające czy trzeba podpisyw...

Wyszukiwarka