Cześć,
Mieszkanie (poprzez sprawę sądową, testament) zostało podzielone na trzy osoby, tylko jedna z nich jest pełnoletnia i z tego wzgledu mam pytanie-
•czy rodzice dwójki małoletnich po sprzedaży dostaną pieniądze normalnie, czy musza być one w jakiś sposób zamrożone do skończenia osiemnastego roku życia przez dzieci?
•I czy podatek musi być zapłacony przez wszystkie strony by mieszkanie mogło iść na sprzedaż?
1. Sąd w orzeczeniu wyrażającym zgodę na sprzedaż udziałów małoletnich może wskazać, co konkretnie ma się stać ze środkami uzyskanymi ze sprzedaży (np. zdeponowane na koncie / przeznaczone na zakup innego dobra itp.). Jeśli sąd nie podejmie w tym zakresie żadnego rozstrzygnięcia to pieniądze te znajdują się pod zarządem rodziców dziecka, ale tylko w zwykłym zakresie (tzn. na większe wydatki należy uzyskać zgodę sądu opiekuńczego, a uzyskane środki są WŁASNOŚCIĄ małoletniego, nie jego rodziców i mogą być przeznaczane na potrzeby małoletniego, a nie rodziców).
2. Sprzedać udział można dopiero po uregulowaniu podatku od spadku.
anonim cytuj
07-04-2024
Sąd wyraził zgodę na sprzedaż udziałów należących do małoletnich?
anonim cytuj
07-04-2024
No i tu jest problem, bo nie mogę się dogadać z żadną ze stron. To jest rzecz, którą sąd musi rozpatrzyć w trakcie takiej sprawy, czy raczej spadkobiercy musieli o tym wspomnieć, żeby zostało to ustalone?
anonim cytuj
07-04-2024
O jaki podatek Pani pyta?
Kto chce sprzedać to mieszkanie?
anonim cytuj
07-04-2024
Wysokość podatku została ustaloną ze względu na grupę podatkową (brak pokrewieństwa). Mieszkanie chcą sprzedać tak naprawdę wszyscy- rodzice niepełnoletnich spadkobierców, którzy wystąpili w sądzie jako opiekunki prawni oraz pełnoletni spadkobierca.
Posiadam działkę którą wyniku darowizny otrzymałem po zmarłych teściach .Działka ta graniczy ,z działką sąsiada ,który od 15 lat wchodzi na pas rozgraniczenia??? tych działek i wypala trawę/chemia/ na szerokości do 1,5m i dł. 80m,po mojej stronie, twierdząc ,że za budynkami i płotem którego jest właścicielem sąsiad jest też jego, mama na to dokumenty itd. Robił to bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Ja mieszkam w innej miejscowości/miasto/ i tylko ...
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem.
Mam kilka pytań.
Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał?
Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka?
Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?...
Dzień dobry, od 1.12.2023 pracodawca wdrożył nowy regulamin wynagradzania, porządkując i zmieniając tym samym nazwy stanowisk. Np. pracownik na kategorii zaszeregowania 10 do tej pory miał nazwe stanowiska Starszy Specjalista ds. ..., od 1.12 będzie miał nazwe stanowiska Specjalista ds. .... . Regulamin został ogłoszony. Jak w tej sytuacji nalezy wdrożyć nowe nazwy stanowisk? Czy ogłoszenie samego regulaminu jest wystarczające czy trzeba podpisyw...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: