Zapis mieszkania w testamencie.

Cześć,
Mieszkanie (poprzez sprawę sądową, testament) zostało podzielone na trzy osoby, tylko jedna z nich jest pełnoletnia i z tego wzgledu mam pytanie-
•czy rodzice dwójki małoletnich po sprzedaży dostaną pieniądze normalnie, czy musza być one w jakiś sposób zamrożone do skończenia osiemnastego roku życia przez dzieci?
•I czy podatek musi być zapłacony przez wszystkie strony by mieszkanie mogło iść na sprzedaż?
anonim cytuj
07-04-2024
1. Sąd w orzeczeniu wyrażającym zgodę na sprzedaż udziałów małoletnich może wskazać, co konkretnie ma się stać ze środkami uzyskanymi ze sprzedaży (np. zdeponowane na koncie / przeznaczone na zakup innego dobra itp.). Jeśli sąd nie podejmie w tym zakresie żadnego rozstrzygnięcia to pieniądze te znajdują się pod zarządem rodziców dziecka, ale tylko w zwykłym zakresie (tzn. na większe wydatki należy uzyskać zgodę sądu opiekuńczego, a uzyskane środki są WŁASNOŚCIĄ małoletniego, nie jego rodziców i mogą być przeznaczane na potrzeby małoletniego, a nie rodziców).
2. Sprzedać udział można dopiero po uregulowaniu podatku od spadku.

anonim cytuj
07-04-2024
Sąd wyraził zgodę na sprzedaż udziałów należących do małoletnich?

anonim cytuj
07-04-2024
No i tu jest problem, bo nie mogę się dogadać z żadną ze stron. To jest rzecz, którą sąd musi rozpatrzyć w trakcie takiej sprawy, czy raczej spadkobiercy musieli o tym wspomnieć, żeby zostało to ustalone?

anonim cytuj
07-04-2024
O jaki podatek Pani pyta?
Kto chce sprzedać to mieszkanie?

anonim cytuj
07-04-2024
Wysokość podatku została ustaloną ze względu na grupę podatkową (brak pokrewieństwa). Mieszkanie chcą sprzedać tak naprawdę wszyscy- rodzice niepełnoletnich spadkobierców, którzy wystąpili w sądzie jako opiekunki prawni oraz pełnoletni spadkobierca.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Zakaz konkurencji w umowie zlecenia - co robić ?
Witam serdecznie, Uczę języka niemieckiego w jednej ze szkół językowych w zach. Polsce. Zajęcia są prowadzone wg. autorskiej metody, nazwijmy ją "X". Jestem certyfikowanym lektorem tej metody. W szkole pracuję w oparciu o umowy zlecenia odnawiane co sześć miesiące - na początku roku popełniłem straszliwy błąd i podpisałem umowę, która od wszystkich poprzednich różniła się dużym punktem o zakazie konkurencji. Straszliwy - bo moja głupot...
Problem z najemcą
Najemca podpisał że mną umowę końcem października. Nie płaci całej kwoty najmu oraz przekracza terminy. Wciąż kłamie, pisząc że przelał. Zobowiązał się przepisać liczniki i tego nie zrobił. Nie są to zaległości całego czynszu, ale kwoty kilkuset zł/MC. Umowa na czas określony. Jak to ugryźć? Czy, skoro podpisał umowę wiedząc, że nie ma dochodów, to podlega pod oszustwo? Jest jakiś sposób, by się wyplątać z tego najmu? Podwyższenie czynszu np?...
Pożyczka dla koleżanki.
Moja sprawa przedstawia się następująco. Na przełomie roku znajoma prosiła mnie o pomoc finansową, gdzie zarzekała się, że jak tylko da radę, to spłaci dług. Jak wiadomo, człowiek głupi i ufa, że ludzie są uczciwi. I tak zamiast kwota maleć to urosła do prawie 7 tys. zł. Niestety nie była podpisywana żadna umowa, ale sytuacja wygląda tak. Mam wiadomości, w których podkreślam, że jest to pożyczka i pieniądze są do zwrotu, co dana osoba potwierdza ...
Dziedziczenie mieszkania po rodzicach.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie podziału mieszkania po rodzicach a dokładniej sytuacja wygląda tak, moja mama wyszła drugi raz za mąż i ma z tego związku córkę. Mieszkanie kupili wspólnie z moim ojczymem. Jak teraz ja i moja przyrodnia siostra dziedziczymy?...

Wyszukiwarka