Zapis mieszkania w testamencie.

Cześć,
Mieszkanie (poprzez sprawę sądową, testament) zostało podzielone na trzy osoby, tylko jedna z nich jest pełnoletnia i z tego wzgledu mam pytanie-
•czy rodzice dwójki małoletnich po sprzedaży dostaną pieniądze normalnie, czy musza być one w jakiś sposób zamrożone do skończenia osiemnastego roku życia przez dzieci?
•I czy podatek musi być zapłacony przez wszystkie strony by mieszkanie mogło iść na sprzedaż?
anonim cytuj
07-04-2024
1. Sąd w orzeczeniu wyrażającym zgodę na sprzedaż udziałów małoletnich może wskazać, co konkretnie ma się stać ze środkami uzyskanymi ze sprzedaży (np. zdeponowane na koncie / przeznaczone na zakup innego dobra itp.). Jeśli sąd nie podejmie w tym zakresie żadnego rozstrzygnięcia to pieniądze te znajdują się pod zarządem rodziców dziecka, ale tylko w zwykłym zakresie (tzn. na większe wydatki należy uzyskać zgodę sądu opiekuńczego, a uzyskane środki są WŁASNOŚCIĄ małoletniego, nie jego rodziców i mogą być przeznaczane na potrzeby małoletniego, a nie rodziców).
2. Sprzedać udział można dopiero po uregulowaniu podatku od spadku.

anonim cytuj
07-04-2024
Sąd wyraził zgodę na sprzedaż udziałów należących do małoletnich?

anonim cytuj
07-04-2024
No i tu jest problem, bo nie mogę się dogadać z żadną ze stron. To jest rzecz, którą sąd musi rozpatrzyć w trakcie takiej sprawy, czy raczej spadkobiercy musieli o tym wspomnieć, żeby zostało to ustalone?

anonim cytuj
07-04-2024
O jaki podatek Pani pyta?
Kto chce sprzedać to mieszkanie?

anonim cytuj
07-04-2024
Wysokość podatku została ustaloną ze względu na grupę podatkową (brak pokrewieństwa). Mieszkanie chcą sprzedać tak naprawdę wszyscy- rodzice niepełnoletnich spadkobierców, którzy wystąpili w sądzie jako opiekunki prawni oraz pełnoletni spadkobierca.

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Skierowanie na badania kierowcy z powodu uzależnienia.
Otrzymałem skierowanie na badania do ośrodka medycyny pracy na badania czy są przeciwwskazania do posiadania prawa jazdy. Byłem w szpitalu psychiatrycznym udostępnili mój wypis prokuratorowi gdzie jest napisane ze rozpoznano uzależnienie mieszane. Prokurator wystąpił do starostwa o wszczęcie postępowania administracyjnego a starosta przystał na to i otrzymałem skierowanie na te badania. Byłem u prawnika i odwołałem się do samorządowego kolegiu...
Rozwód a podział majątku.
Mam 2 samochody na siebie niestety kupione po ślubie teraz czekam.na sprawę rozwodową. I chciała bym sprzedać drugi samochód bo nie są mi potrzebne 2. Ale "jeszcze" mąż nie chce oddać mi ani samochodu ani dowodu rejestracyjnego żebym mogła auto na siebie przerejestrować. Dodam ze auto stoi na mnie ubezpieczenie także. Policjant kiedyś mi powiedział, że jeśli auto jest na mnie i ubezpieczenie tez to ja decyduje kto jeździ samochodem, al...
Czy kwarantanna obowiązuje przed wyniakami testu na Covid
Dzien dobry.Mam pytanie .Bylam dzis u lekarza z kaszlem juz na wstepie nawet prrzed badanien uskyszalam ze trzeba zrobic testy covidowe ,po zbadaniu okazalo sie ze zapalenie oskrzeli i dostalam antybiotyk.Na testy mam isc jutro w sobote miedzy 14a 16 i Pani doktor powiedziala ,ze do jutra mam miec kwarantanne a w poniedzialek beda dzwonic z wynikami .i teraz pytania 1 czy musze robic ten test obowiazkowo? 2 czy wszyscy domownicy maja kwaranta...
Prawa klienta do reklamacji.
Witam, prowadzę serwis komputerowy, klient przyniósł na wymianę baterii swój laptop ponieważ szybko się rozładowywała. Bateria została szybko wymieniona, przetestowana, ładowała się i działo wszystko. Po dwóch dniach klient do mnie pisze że laptop umarł w czasie pracy, odebrałem od sprzęt i rzeczywiście nie uruchamiał się, uszkodził się chip na płycie głównej, z powodu braku sprzętu do takiej naprawy oddałem sprzęt do serwisu który takie wymiany ...

Wyszukiwarka