Mam pytanie, złożyłam papiery rozwodowe za porozumieniem stron, były partner nie chce ich podpisać. Jak to wygląda ze strony prawnej. Czy On może również złożyć dokumenty w sprawie rozwodu?
Skoro nie mieliście rodowodu to jeszcze nie eks- tak dla ścisłości. Jak nie umiecie się dogadać co do rozwodu za porozumieniem to pozostaje tylko wnioskować o rozwód z orzeczeniem o winie. Każda ze stron może taki pozew wnieść.
anonim cytuj
05-03-2024
Raczej to On nie umie. Bo ja idę na wszystkie ugody.
anonim cytuj
05-03-2024
Nie wnikam co powoduje to, że nie możecie się dogadać. Skoro on nie chce dać rozwodu to trzeba wnioskować o rozwód z winy, ale w większości i tak kończy się wyrokiem winy ze strony obojga małżonków - oczywiście po długiej walce i wyciąganiu wszystkich brudów. No chyba, że naprawdę nie masz sobie nic do zarzucenia to tym bardziej o to wnioskuj.
Potrzebuje informacji żona moja w jednej i tej samej firmie pracuje, najpierw miała umowę zlecenie miesiąc czasu potem ta umowa zmieniła się na pół etatu i miała ją 2 miesiące i od 1 listopada ma pełen etat tylko, że umowa jest do końca roku z dniem 2 grudnia poszła na zwolnienie chorobowe ciążowe. Co teraz z tym zwolnieniem i dalszym trwaniem umowy chodzi mi o to czy do porodu normalnie, gdy będzie na chorobowym, będzie otrzymywać pieniądze z ZU...
Cześć, rozglądam się na rynku pierwotnym i mam parę mieszkań na oku. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak sprawdzić w jakiej kondycji finansowej jest deweloper. Gdzie mogę uzyskać takie informacje i czy w ogóle ktoś może mi takowych udzielić?
I druga kwestia - jeśli rynek wtórny, jak sprawdzić czy mieszkanie nie ma jakiejś hipoteki czy innego zadłużenia? Księgi wieczyste itp. to dla mnie czarna magia....
Mam umowę najmu instytucjonalnego (na firmę) i najemcę, który do 10go dnia każdego miesiąca ma regulować opłaty i czynsz. Umowa na rok, zostało 9 okresów miesięcznych, czyli minęły 3 okresy. Dość nieterminowo płacił, a za grudzień wpłaty nie było. Otrzymałem waśnie telefon, że najemca rezygnuje z najmu i nie zapłaci mi za grudzień. W umowie jest zapis:
"W każdym wyżej wymienionym przypadku rozwiązania umowy na skutek winy Najemcy kaucja w...
Dzień dobry. Dwoje dzieci klasa II i III szkoła podstawowa. Od września zdaniem dyrektora mają 53% nieobecności. Dzieciaki od października do końca marca są wiecznie chore. Jak nie katar, to kaszel, zapalenie oskrzeli itd. Nie ze wszystkim chodzimy do pediatry, bo nasza doktor nauczyła Nas radzić sobie z przeziębieniem "domowymi sposobami", odracza częste wizyty w przychodni, ograniczamy jest więc do spraw naprawdę tego wymagających. Do...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: