Mam pytanie, złożyłam papiery rozwodowe za porozumieniem stron, były partner nie chce ich podpisać. Jak to wygląda ze strony prawnej. Czy On może również złożyć dokumenty w sprawie rozwodu?
Skoro nie mieliście rodowodu to jeszcze nie eks- tak dla ścisłości. Jak nie umiecie się dogadać co do rozwodu za porozumieniem to pozostaje tylko wnioskować o rozwód z orzeczeniem o winie. Każda ze stron może taki pozew wnieść.
anonim cytuj
05-03-2024
Raczej to On nie umie. Bo ja idę na wszystkie ugody.
anonim cytuj
05-03-2024
Nie wnikam co powoduje to, że nie możecie się dogadać. Skoro on nie chce dać rozwodu to trzeba wnioskować o rozwód z winy, ale w większości i tak kończy się wyrokiem winy ze strony obojga małżonków - oczywiście po długiej walce i wyciąganiu wszystkich brudów. No chyba, że naprawdę nie masz sobie nic do zarzucenia to tym bardziej o to wnioskuj.
Mama spłaciła kredyt przed czasem w banku X. W Banku pracownica powiedziała, że mama otrzyma jeszcze około 15 tys. zwrotu za spłatę przed czasem. Kredyt spłacony 20.02. a 22.02 bank wpłaca na konto ponad 170 tys. jako zwrot od spłaconego kredytu, zaś wieczorem zabiera z powrotem z konta. Czy to legalne żeby bank przelewał i zabierał pieniądze bez zgody właściciela?...
Witam.
Sąd zasądził alimenty na kwotę 1800 zł. Ojciec dziecka wcześniej płacić 1200 tytułem zabezpieczenia. W postanowieniu jest punkt, że alimenty w kwocie 1800 są począwszy od dnia 20 stycznia. Sąd nadał klauzulę natychmiastowej wykonalności. Moje pytanie brzmi czy jak strona się odwoła, to alimenty będą płacone na kwotę z zabezpieczenia? Czy ojciec będzie musiał wyrównać alimenty do nowo zasądzonej kwoty? Czy gdy złoży zażalenie to alimenty z...
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada.
CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW?
...
Mój dziadek miał trójkę rodzeństwa. Ich rodzice czyli moi pradziadkowie mieli dom, który od kilkunastu lat nie jest przez nikogo zamieszkiwany. Nigdy nic na nikogo nie było przepisywane. Rodzeństwo dziadka już nie żyje, został się sam. Teraz chce zrobić przepis. Tutaj pytanie czy całość domu należy już tylko do dziadka czy np. Do dzieci jego rodzeństwa też?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: