Mam pytanie, złożyłam papiery rozwodowe za porozumieniem stron, były partner nie chce ich podpisać. Jak to wygląda ze strony prawnej. Czy On może również złożyć dokumenty w sprawie rozwodu?
Skoro nie mieliście rodowodu to jeszcze nie eks- tak dla ścisłości. Jak nie umiecie się dogadać co do rozwodu za porozumieniem to pozostaje tylko wnioskować o rozwód z orzeczeniem o winie. Każda ze stron może taki pozew wnieść.
anonim cytuj
05-03-2024
Raczej to On nie umie. Bo ja idę na wszystkie ugody.
anonim cytuj
05-03-2024
Nie wnikam co powoduje to, że nie możecie się dogadać. Skoro on nie chce dać rozwodu to trzeba wnioskować o rozwód z winy, ale w większości i tak kończy się wyrokiem winy ze strony obojga małżonków - oczywiście po długiej walce i wyciąganiu wszystkich brudów. No chyba, że naprawdę nie masz sobie nic do zarzucenia to tym bardziej o to wnioskuj.
Dzień dobry.
Od 1.03.22r mam umowę zlecenie. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży (8tydzień), na umowę o prace nie mam co liczyć. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo (mieć płatne zwolnienie, kiedy już nie będę mogła pracować)...
Czy pracodawca może nie przedłużyć umowy zawartej na czas określony /to już trzecia umowa zawarta na 12 miesięcy plus na okres próbny 3 miesięczny/ osobie będącej w okresie ochronnym. Trzecia umowa jest zawarta do 31 sierpnia a wiek emerytalny będzie osiągnięty 2 września. Pracodawca zaproponował przedłużenie umowy z jednoczesnym przeniesieniem na inne stanowisko z pomniejszeniem wynagrodzenia, ale pracownik nie wyraził zgody. Jednocześnie cały c...
Pracownik złożył oficjalne pismo do prezesa firmy o mobbing. Uzasadnia tym, że czuje się mobbingowany przez całą ekipę (pokłócił się z kierownikiem i obgadywał notorycznie innych pracowników, przez co oni po prostu przestali się odzywać. Cały konflikt). Czy jeśli udowodnią temu pracownikowi, że to nie jest mobbing i że oskarżył niesłusznie firmę, to czy może za to dostać zwolnienie dyscyplinarne?...
Witam.
Chciałem zapytać o odrzucenie spadku przez 1 czy 2 osoby.
Sytuacja wygląda tak, że po zmarłym mężu ustawowo dziedziczy żona, matka i ojciec. Dziedziczą procentowo 50% żona, 25% matka i 25% ojciec. Co w przypadku gdy żona czy ojciec odrzuca spadek? Albo oboje naraz? Wtedy ich część przechodzi na pozostałych na zasadzie przyrostu czy są powoływani następni spadkobiercy? Jeżeli na zasadzie przyrostu to czy oni mogą tego przyrostu nie przyjm...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: