Mam pytanie, złożyłam papiery rozwodowe za porozumieniem stron, były partner nie chce ich podpisać. Jak to wygląda ze strony prawnej. Czy On może również złożyć dokumenty w sprawie rozwodu?
Skoro nie mieliście rodowodu to jeszcze nie eks- tak dla ścisłości. Jak nie umiecie się dogadać co do rozwodu za porozumieniem to pozostaje tylko wnioskować o rozwód z orzeczeniem o winie. Każda ze stron może taki pozew wnieść.
anonim cytuj
05-03-2024
Raczej to On nie umie. Bo ja idę na wszystkie ugody.
anonim cytuj
05-03-2024
Nie wnikam co powoduje to, że nie możecie się dogadać. Skoro on nie chce dać rozwodu to trzeba wnioskować o rozwód z winy, ale w większości i tak kończy się wyrokiem winy ze strony obojga małżonków - oczywiście po długiej walce i wyciąganiu wszystkich brudów. No chyba, że naprawdę nie masz sobie nic do zarzucenia to tym bardziej o to wnioskuj.
Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?...
Mam pewien kłopot z umową, której chyba nie potrafię zakwalifikować, czy to zlecenie, czy inne. Otóż jestem właścicielem mieszkania nie wchodzącego w skład majątku wspólnego małżeńskiego, w którym zamieszkiwali moi teście. W związku z rozwodem chciałem je odzyskać. Wyprowadzili się do wynajętego mieszkania ale warunkiem było, że będę dokładał się do czynszu za mieszkanie, które oni wynajmują. Żeby było mało to stwierdzili, że wyprowadzą się tylko...
Mam pytanie pracuje przez agencje pracy xyz w firmie xxx umowa do 16.12.2022 dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia do podpisu ani z pracy ani z agencji . Moje pytanie brzmi czy mogę iść na l4 problemy z kręgosłupem do końca trwania umowy i czy mi zapłacą za te 16 dni jakbym chorowała...
Przez 3 lata byłem zatrudniony jako pracownik młodociany. Były to same praktyki bez szkoły średniej. Praktyki ukończyłem i otrzymałem świadectwo czeladnicze. Do szkoły średniej poszedłem po zakończeniu praktyk. Od tego czasu przez 7 lat pracowałem u jednego pracodawcy a ostanie dwa lata pracuje u obecnego pracodawcy. Czy w takiej sytuacji mój staż pracy wynosi 9 czy 12 lat? Pytam się ponieważ na ten rok otrzymałem 20 dni urlopu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: