Mam pytanie, złożyłam papiery rozwodowe za porozumieniem stron, były partner nie chce ich podpisać. Jak to wygląda ze strony prawnej. Czy On może również złożyć dokumenty w sprawie rozwodu?
Skoro nie mieliście rodowodu to jeszcze nie eks- tak dla ścisłości. Jak nie umiecie się dogadać co do rozwodu za porozumieniem to pozostaje tylko wnioskować o rozwód z orzeczeniem o winie. Każda ze stron może taki pozew wnieść.
anonim cytuj
05-03-2024
Raczej to On nie umie. Bo ja idę na wszystkie ugody.
anonim cytuj
05-03-2024
Nie wnikam co powoduje to, że nie możecie się dogadać. Skoro on nie chce dać rozwodu to trzeba wnioskować o rozwód z winy, ale w większości i tak kończy się wyrokiem winy ze strony obojga małżonków - oczywiście po długiej walce i wyciąganiu wszystkich brudów. No chyba, że naprawdę nie masz sobie nic do zarzucenia to tym bardziej o to wnioskuj.
Dzień dobry,
Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie...
Dzień dobry.
Obecnie przebywam na urlopie z tytułu urodzenia dziecka udzielonego na dotychczasowych zasadach tj. 20tyg. urlopu macierzyńskiego i 32 tyg. urlopu rodzicielskiego. Urlop ten kończy się dnia 7 sierpnia. Czy w tej sytuacji mogę złożyć wniosek o dodatkowe 9 tygodni? Niestety nie mogę doszukać się jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie....
Tata kupił z bratem działkę na pół i potem odkupił od niego jego połowę. I stał się właścicielem całej działki. Wcześniej zanim kupili działkę, podpisał rozdzielność majątkową z moją mamą. Mama zmarła 2 lata temu, czy należy mi się zachowek po mamie jak była rozdzielność majątkowa. Rozwodu nie było żyli razem do śmierci mamy. Czyli jak coś jest ojca to czy należy mi się zachowek po mamie....
Umowa na czas nieokreślony zawarta w dn 02.11.2016r. Od 26.04.2017 do 28.11.2017r urlop macierzyński, od 29.11.2017r do 24.07.2018r urlop rodzicielski, od 25.07.2018r do 13.08.2018r urlop wypoczynkowy, od 14.08.2018r do 17.07.2021r. Urlop wychowawczy ile urlopu obecnie się należy po takim stażu i jak ekwiwalent?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: