Mam pytanie, złożyłam papiery rozwodowe za porozumieniem stron, były partner nie chce ich podpisać. Jak to wygląda ze strony prawnej. Czy On może również złożyć dokumenty w sprawie rozwodu?
Skoro nie mieliście rodowodu to jeszcze nie eks- tak dla ścisłości. Jak nie umiecie się dogadać co do rozwodu za porozumieniem to pozostaje tylko wnioskować o rozwód z orzeczeniem o winie. Każda ze stron może taki pozew wnieść.
anonim cytuj
05-03-2024
Raczej to On nie umie. Bo ja idę na wszystkie ugody.
anonim cytuj
05-03-2024
Nie wnikam co powoduje to, że nie możecie się dogadać. Skoro on nie chce dać rozwodu to trzeba wnioskować o rozwód z winy, ale w większości i tak kończy się wyrokiem winy ze strony obojga małżonków - oczywiście po długiej walce i wyciąganiu wszystkich brudów. No chyba, że naprawdę nie masz sobie nic do zarzucenia to tym bardziej o to wnioskuj.
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS).
- czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS,
- zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...
Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?...
Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wy...
Witam, dostałam w darowiźnie mieszkanie od taty. Ojciec ma dożywotnią służebności na korzystanie z mieszkania.
Moje pytanie brzmi następująco, czy jak mój tata weźmie ślub że swoją partnerką, czy ona będzie miała jakieś prawa do tego mieszkania, czy będzie mogła się do niego po ślubie wprowadzić? Obecnie obydwoje mieszkają w innym miejscu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: