Mam pytanie, złożyłam papiery rozwodowe za porozumieniem stron, były partner nie chce ich podpisać. Jak to wygląda ze strony prawnej. Czy On może również złożyć dokumenty w sprawie rozwodu?
Skoro nie mieliście rodowodu to jeszcze nie eks- tak dla ścisłości. Jak nie umiecie się dogadać co do rozwodu za porozumieniem to pozostaje tylko wnioskować o rozwód z orzeczeniem o winie. Każda ze stron może taki pozew wnieść.
anonim cytuj
05-03-2024
Raczej to On nie umie. Bo ja idę na wszystkie ugody.
anonim cytuj
05-03-2024
Nie wnikam co powoduje to, że nie możecie się dogadać. Skoro on nie chce dać rozwodu to trzeba wnioskować o rozwód z winy, ale w większości i tak kończy się wyrokiem winy ze strony obojga małżonków - oczywiście po długiej walce i wyciąganiu wszystkich brudów. No chyba, że naprawdę nie masz sobie nic do zarzucenia to tym bardziej o to wnioskuj.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
Jak wygląda sprawa dziedziczenia długów? Mama ma długi, które ciągle rosną, czy jestem zagrożona, że coś przejdzie na mnie? zabiorą mi jakąś moją własność? Czy zameldowanie w mieszkaniu, którego właścicielem jest mama, ma jakiś wpływ?
...
W połowie sierpnia złożyłam w pracy wypowiedzenie, okres wypowiedzenia trwa do końca września. Od 1 września firma wprowadziła nowe zasady płac, przez co zwiększa się podstawa wynagrodzenia. Czy powinnam bez problemu dostać aneks do umowy na ten miesiąc? Czy będzie traktowane to jako „nowa umowa” i musiałabym na nowo składać wypowiedzenie?...