Odrzucenie spadku.

Witam. Brat mojej mamy umarł i zostawił spadek, 100 tys. długu. Ponoć połowa rodziny już się zrzekła. Mama moja nie dostała żadnego pisma o spadku. Mówi że trzeba jechać do notariusza i się zrzec. Jak to wygląda od strony prawa? Czy faktycznie przechodzi on z automatu jak się uprzednio nie zrzekniesz?
anonim cytuj
02-03-2024
Jeśli wszyscy spadkobiercy będący w kolejce przed Twoją mama odrzucą spadek, to tak - wówczas mama będzie dziedziczyła o ile nie odrzuci spadku w terminie 6 miesięcy od chwili gdy dowiedziała się o tym, że została do spadku powołana (tu: że osoba będąca w kolejce przed nią spadek odrzuciła).

anonim cytuj
02-03-2024
Dzięki za odpowiedź, czyli jest tak jak myślałem.
A jak to wygląda gdy wszyscy odrzucą spadek/dług? zostaje on umorzony?
To wystarczy przed śmiercią wziąć kredyt i każdemu dać znać aby zrzekł się 'spadku'?

anonim cytuj
02-03-2024
Jeśli wszyscy odrzucą spadek, na koniec dziedziczy gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy (albo skarb państwa gdyby zmarł za granicą).

anonim cytuj
02-03-2024

Sugerowane Tematy

zasiłek macierzyński
Żona urodziła 22 lipca córkę - 3 sierpnia pracodawca otrzymał wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o urlop macierzyński. Przez 2 miesiące żona nie otrzymała żadnych świadczeń, zaś w dniu dzisiejszym pracodawca poinformował ją, iż wysłał wszystko do ZUS 9 września (?). Moje pytanie brzmi, czy ZUS zapłaci należne świadczenie od 22 lipca, czy jednak pracodawca nie dopilnował terminu? Jest jakiś przepis, regulujący te terminy: pracownik -> pracoda...
Kupujący przywlaszczyl sobie towar za który nie zapłacił
Dzien dobry. Sprzedałam produkt na olx, który nie spełnił oczekiwań klientki. Napisalam jej więc, zeby bez problemu odesłała towar, skoro jest niezadowolona. Jak wiadomo sprzedający nie dysponuje pieniędzmi dopóki transakcja nie zostanie zaakceptowana, więc ryzyka dla niej żadnego nie było. Po tym czasie pani przestała cokolwiek pisac, zgłosiła reklamację na olx, której treści nie widziałam. Po jakimś czasie przyszla decyzja, że reklamacja został...
Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Pomoc w założeniu numeru KW dla mieszkania.
Jestem właścicielem mieszkania, które jest objęte spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu. Ostatnio dowiedziałem się, że warto założyć numer KW (księgę wieczystą) dla mojego mieszkania, aby zabezpieczyć swoje prawa własnościowe. Niestety, nie mam wystarczającej wiedzy w tej dziedzinie, więc chciałbym prosić o pomoc od osób z większym doświadczeniem prawniczym. Mam kilka konkretnych pytań: 1. Jakie są kroki, które muszę podjąć, aby założyć ...

Wyszukiwarka