Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności innych spadkobierców? ( Niestety dwójka dzieci dziadka jest na nas obrażona, że chcemy przyjąć spadek)
anonim cytuj
02-03-2024
Tak, przyjęłaś spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Aby sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia muszą być wszyscy spadkobiercy u notariusza. Jak dzieci nie chcą iść do notariusza to składasz wniosek o nabycie spadku do sądu.

anonim cytuj
02-03-2024
A jeżeli będę składać wniosek o nabycie spadku to muszę podawać wszystkie dane spadkobierców, jakieś akty urodzenia?

anonim cytuj
02-03-2024
Tak, musisz wskazać wszystkich spadkobierców bo oni są uczestnikami. Tak, musisz załączyć ich akty cywilne.

anonim cytuj
02-03-2024
Jeszcze bym chciała zapytać, czy mogę złożyć w sądzie oświadczenie o odrzuceniu spadku - wtedy nie muszę dostarczać aktów urodzenia?

anonim cytuj
02-03-2024
Jak chcesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku to możesz to zrobić u notariusza. Potrzebny Ci jedynie akt zgonu.

anonim cytuj
02-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy komornik musi powiadomić o egzekucji ?
Witam, mam pytanie, czy komornik mógł mi zająć konto w banku przed przysłaniem oficjalnego listu do domu? Zajęcie miałem 2 tygodnie temu, dziś list do mnie dotarł, kontaktowałem się z nim dzięki informacji z banku, bo nie wiedziałem co się dzieje. Po rozmowie telefonicznej zapłaciłem część i rachunek został zwolniony, ale to było dwa tygodnie temu. Nasuwa mi się pytanie czy komornik tutaj postąpił zgodnie z przepisami?...
rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej ale wiem, że można ją założyć - po prostu przez lata nie chciało mi się złożyć wniosku o wpis. Czy notariusz jest osoba, która wyjaśni mi wszystkie dostępne opcje? Np. czy złożyć najpierw wniosek o wpis a potem wystawić mieszkanie, czy sprzedawać bez i jak udowodnić kupującemu, że księga jest możliwa do założenia lub inne o których nie wiem? ...
Działania terenowe komornika.
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik. Dlaczego? Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 ) Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...

Wyszukiwarka