Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności innych spadkobierców? ( Niestety dwójka dzieci dziadka jest na nas obrażona, że chcemy przyjąć spadek)
anonim cytuj
02-03-2024
Tak, przyjęłaś spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Aby sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia muszą być wszyscy spadkobiercy u notariusza. Jak dzieci nie chcą iść do notariusza to składasz wniosek o nabycie spadku do sądu.

anonim cytuj
02-03-2024
A jeżeli będę składać wniosek o nabycie spadku to muszę podawać wszystkie dane spadkobierców, jakieś akty urodzenia?

anonim cytuj
02-03-2024
Tak, musisz wskazać wszystkich spadkobierców bo oni są uczestnikami. Tak, musisz załączyć ich akty cywilne.

anonim cytuj
02-03-2024
Jeszcze bym chciała zapytać, czy mogę złożyć w sądzie oświadczenie o odrzuceniu spadku - wtedy nie muszę dostarczać aktów urodzenia?

anonim cytuj
02-03-2024
Jak chcesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku to możesz to zrobić u notariusza. Potrzebny Ci jedynie akt zgonu.

anonim cytuj
02-03-2024

Sugerowane Tematy

Porozumienie stron przy przejściu na emeryturę.
Złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron i jednocześnie o ponowne przyjęcię ponieważ chciałbym kontynuować pracę na obecnym stanowisku. Jeszcze nie otrzymałam oficjalnej odpowiedzi od mojego pracodawcy ale dowiedziałam się że jest zgoda na zawarcie umowy tylko na 3 miesiące. Jestem bardzo zawiedziona takim postanowieniem ponieważ wszyscy pracownicy którzy zostają w pracy dostają zgodę na 33 miesiące na czas określony. ...
Zakaz zbliżania się.
Były mąż koleżanki ma zakaz zbliżania się do koleżanki na odległość 50m za pobicie i gwałt. Dziś przyszedł po ich syna do niej do domu. Koleżanka ze strachu mu nie otworzyła. Przyjechała policja ale powiedzieli jej, że wyrok jest nieprawomocny więc zakaz jeszcze nie obowiązuje. Czy taki wyrok nie jest natychmiast wykonalny niezależnie od prawomocnego wyroku? Niby ex mówi, że się odwołał od całego wyroku ale nie wiadomo nic w sądzie nie wiedzą ale...
Zakaz zbliżania oraz zakaz kontaktowania się.
Witam. Bardzo proszę o poradę. Mój były mąż ma wyrok za znęcanie się psychiczne i fizyczne nade mną oraz zakaz kontaktowania się i zbliżania. Mamy dwoje dzieci. Ze względu że były mąż mieszka dość daleko od nas, gdy przyjeżdża wynajmuje hotel i tam zabiera dzieci i spędza z nimi czas. Kontakty ustalone sądownie. Ja pracuje w hotelarstwie. Mój były mąż wynajął pokój w hotelu w którym ja pracuje i przez pewien okres zamierza w nim mieszkać wraz...
Regulamin pracodawcy dotyczący oddawania krwi
W regulaminie pracodawcy zaznaczone jest, że oddanie krwi powinno zostać zgłoszone z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Czy takie działanie jest zgodne z prawem?...

Wyszukiwarka