Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności innych spadkobierców? ( Niestety dwójka dzieci dziadka jest na nas obrażona, że chcemy przyjąć spadek)
anonim cytuj
02-03-2024
Tak, przyjęłaś spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Aby sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia muszą być wszyscy spadkobiercy u notariusza. Jak dzieci nie chcą iść do notariusza to składasz wniosek o nabycie spadku do sądu.

anonim cytuj
02-03-2024
A jeżeli będę składać wniosek o nabycie spadku to muszę podawać wszystkie dane spadkobierców, jakieś akty urodzenia?

anonim cytuj
02-03-2024
Tak, musisz wskazać wszystkich spadkobierców bo oni są uczestnikami. Tak, musisz załączyć ich akty cywilne.

anonim cytuj
02-03-2024
Jeszcze bym chciała zapytać, czy mogę złożyć w sądzie oświadczenie o odrzuceniu spadku - wtedy nie muszę dostarczać aktów urodzenia?

anonim cytuj
02-03-2024
Jak chcesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku to możesz to zrobić u notariusza. Potrzebny Ci jedynie akt zgonu.

anonim cytuj
02-03-2024

Sugerowane Tematy

Mieszkanie z licytacji komorniczej.
Witam, jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby...
174kpc
Какая талантливая мысль Абразивные надежностью, прочностью исходя из областей их [url=https://championsleage.review/wiki/%D0%9A_%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%BC_%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC_%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BC_%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82%D1%81%D1%8F:_%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8]https://champi...
Pracodawca spóźnia się z wynagrodzeniem. Co zrobić
Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie &q...
Alimenty na dorosłe dziecko.
Dzień dobry. Córka skończyła 19 lat, zaszła w ciążę dodam, że się uczy. Mam zasądzone alimenty, czy w takim wypadku nadal mnie obowiązuje płatność tych alimentów? Jeśli tak to do kiedy?...

Wyszukiwarka