Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności innych spadkobierców? ( Niestety dwójka dzieci dziadka jest na nas obrażona, że chcemy przyjąć spadek)
Tak, przyjęłaś spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Aby sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia muszą być wszyscy spadkobiercy u notariusza. Jak dzieci nie chcą iść do notariusza to składasz wniosek o nabycie spadku do sądu.
anonim cytuj
02-03-2024
A jeżeli będę składać wniosek o nabycie spadku to muszę podawać wszystkie dane spadkobierców, jakieś akty urodzenia?
anonim cytuj
02-03-2024
Tak, musisz wskazać wszystkich spadkobierców bo oni są uczestnikami. Tak, musisz załączyć ich akty cywilne.
anonim cytuj
02-03-2024
Jeszcze bym chciała zapytać, czy mogę złożyć w sądzie oświadczenie o odrzuceniu spadku - wtedy nie muszę dostarczać aktów urodzenia?
anonim cytuj
02-03-2024
Jak chcesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku to możesz to zrobić u notariusza. Potrzebny Ci jedynie akt zgonu.
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...
Witam, mam taką dziwną sytuację. Jestem na SDE od 9 miesięcy odbywam karę 1 roku i 5 miesięcy. Ostatnio w pracy coś mi strzeliło w plecach i ledwo co chodzę, poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie na badania rezonansem, RTG i badanie serca. Wiem ,że nie mogę zrobić tych badań z bransoletka więc poszedłem do swojej kurator i kazała mi przeciąć osobiście bransoletkę w poniedziałek rano przed wyjściem na badania. Badania mam rozłożone w poniedz...
Dzień dobry. Proszę bardzo o poradę.
Narzeczony ma córkę z inną kobietą. W niedługim czasie ma odbyć się sprawa sądowa z powodu alimentów. Narzeczony jest oskarżony o niepłacenie alimentów (nie dlatego, ze nie chciał zwyczajnie nie mial środków, ledwo starczało mu na życie). Niestety wszystko dzieje się przez komornika. Narzeczony pracuje za granica, lecz niestety nie może zjechać na rozprawę. Po wróceniu chce spłacić całość zaległych alim...
Czy ojciec 10 letniego syna pozbawiony władzy rodzicielskiej może założyć sprawę o widzenia z dzieckiem? Z tego co mi wiadomo to pozbawienie władzy rodzicielskiej to niemożność decydowania o sprawach dziecka. Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem? Czy mimo pozbawienia praw rodzicielskich jest sens o starania się przed sądem o widzenia z synem?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: