Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności innych spadkobierców? ( Niestety dwójka dzieci dziadka jest na nas obrażona, że chcemy przyjąć spadek)
anonim cytuj
02-03-2024
Tak, przyjęłaś spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Aby sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia muszą być wszyscy spadkobiercy u notariusza. Jak dzieci nie chcą iść do notariusza to składasz wniosek o nabycie spadku do sądu.

anonim cytuj
02-03-2024
A jeżeli będę składać wniosek o nabycie spadku to muszę podawać wszystkie dane spadkobierców, jakieś akty urodzenia?

anonim cytuj
02-03-2024
Tak, musisz wskazać wszystkich spadkobierców bo oni są uczestnikami. Tak, musisz załączyć ich akty cywilne.

anonim cytuj
02-03-2024
Jeszcze bym chciała zapytać, czy mogę złożyć w sądzie oświadczenie o odrzuceniu spadku - wtedy nie muszę dostarczać aktów urodzenia?

anonim cytuj
02-03-2024
Jak chcesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku to możesz to zrobić u notariusza. Potrzebny Ci jedynie akt zgonu.

anonim cytuj
02-03-2024

Sugerowane Tematy

problem ze zwierzętami sąsiadów
Witam. Mam problem z sąsiadem. Nawet z dwoma. Jeden sąsiad ma około 10 kotów których ilość z roku na rok się powiększa, na wiosnę i jesień kotki chodzą w ciąży. Drugi też ma ale około pięciu. Te stworzonka całymi dniami siedzą u mnie koło domu, chodzą po samochodach rysując je, jak zostawię otwarty garaż lub piwnice od razu tam wchodzą i wszystko obsikują. Zostawię buty na zewnatrz? Już obsikane, urządziły sobie u mnie toaletę wszędzie są ich odc...
Zleceniodawca zgubił moją umowę zlecenie.
Sprawa wygląda tak, że pracodawca zgubił moją umowę zlecenie przez co robiłem "na czarno" przez parę dni i inne kombinowania, podpisywanie umowy w stylu takim, że ja wypełniam i oddaje pustą i oni sobie coś wpisują (nawet nie wiem co). Już stwierdziłem, że mam tego dość, podziękowałem za współpracę i wysłałem numer konta bankowego. Pracodawca odpisał "A ten numer to po co?" Pewnie nie będzie chciał mi zapłacić. Pytanie do was,...
Elektroniczne L4 nie dotarło do pracodawcy.
Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie. Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres. Co w takiej sytuac...
Zwrot kosztów szkolenia.
Podpisałem umowę lojalnościową na szkolenie w którym pracodawca zawarł paragraf mówiący o zwrocie kosztów poniesionych przez pracodawcę w przypadku między innymi nie zdania egzaminu. Ponadto jest paragraf o brzmieniu: Wysokość podlegających zwrotowi kosztów podnoszenia kwalifikacji ulega zmniejszeniu proporcjonalnie do okresu przepracowanego od dnia zdania egzaminu. Czy to nie stoi w sprzeczności z Art. 103 paragraf 5. KP ? Naprawdę mogę być z...

Wyszukiwarka