Niestety wina za rozpad (zdrada) nie współgra z podziałem majątku. Jeżeli stopień przyczynienia się małżonków do powstania majątku wspólnego jest równy, a jednocześnie nawet różny stopień przyczynienia się małżonków do powstania tego majątku nie stanowi podstawy ustalenia nierównych udziałów. Sąd czasami odchodzi od tej zasady, ale wobec małżonka, który uszczuplał budżet domowy np. Poprzez hazard, alkoholizm. W tym przypadku zdrada nie stanowi podstawy aby złożyć wniosek o nierówny podział.
anonim cytuj
24-02-2024
Dopiero co Sąd Najwyższy wydał wyrok, że tak - ale są wątpliwości co od prawidłowości składu orzekającego - więc nie wiadomo.
Dostałem (jako powód) takie pismo:
"Wezwać do uzupełnienia braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)"
W pozwie nastąpiła pomyłka i powinno być napisane (2 dokumenty)
Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym?
nie rozumiem też wyrażenia "w pozwie wraz z odpisem...
Mam 24 lata, jakiś czas temu zamieszkałam z moją babcią, która przeszła trzy udary. Wzięłam na siebie całą opiekę, której zresztą babcia wymaga non stop, jest leżąca, przez udary cała lewa strona jest nie władna więc musimy sobie jakoś radzić. Zrezygnowałam z pracy żeby móc poświęcić jej jak najwięcej czasu i do tej pory utrzymywałyśmy się z emerytury babci, natomiast są to na tyle małe pieniądze, że po prostu zaczyna brakować.
Babcia ma syna, ...
Niedawno umarł mój tata i zostałam z mamą i bratem. Babcia z dziadkiem dawno nie żyją. Tata miał dwóch braci. Chcą sprzedać działkę po dziadkach. Wczoraj zadzwonił jeden z braci do mojej mamy i powiedział jej, że oni również mają udział w części mojego taty i dzieli się ona pomiędzy moją mamą, nami (mną i bratem) oraz braćmi taty. Powiedzieli że mają również prawo do samochodu taty. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy to prawda?
Razem z bratem chci...
Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej,...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: