Rozwód z orzeczeniem o winie.

Czy rozwód z orzeczeniem o winie (zdrada) ma wpływ na podział majątku?
anonim cytuj
24-02-2024
Niestety wina za rozpad (zdrada) nie współgra z podziałem majątku. Jeżeli stopień przyczynienia się małżonków do powstania majątku wspólnego jest równy, a jednocześnie nawet różny stopień przyczynienia się małżonków do powstania tego majątku nie stanowi podstawy ustalenia nierównych udziałów. Sąd czasami odchodzi od tej zasady, ale wobec małżonka, który uszczuplał budżet domowy np. Poprzez hazard, alkoholizm. W tym przypadku zdrada nie stanowi podstawy aby złożyć wniosek o nierówny podział.

anonim cytuj
24-02-2024
Dopiero co Sąd Najwyższy wydał wyrok, że tak - ale są wątpliwości co od prawidłowości składu orzekającego - więc nie wiadomo.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Konto bankowe zmarłego.
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie. Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż] Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku. Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku. Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić? Chodzi mi o sprawdzeni...
Postanowienie o zawieszeniu śledztwa.
Witam, w dniu 19.07.2017 roku wydano postanowienie o przedstawieniu zarzutów z artykułów 56,61,62 kks. Już 22 maja 2018 roku wydano postanowienie o zawieszeniu śledztwa ze względu na niemożność przesłuchania świadków. Natomiast w dniu 28 kwietnia 2020 roku ponownie wydano postanowienie o kontynuacji zawieszenia śledztwa z tego samego powodu ( braku możliwości przesłuchania świadka). I tak od przedstawienia zarzutów minęło już 6 lat, a sprawa dot...
Działalność nierejestrowana.
Mam pytanie jeżeli osoba ma 4 dzieci nie pracuje na żądaną umowę o pracę żyje z renty dziecka i 500 plus a obecnie dorabia na tortach ile może dorobić żeby nie płacić podatku w urzędzie skarbowym torty robione w domu....
Reklamacje na Vinted
Sprzedałam garnitur na Vinted za 180 zł, kupująca po otrzymaniu towaru zgłosiła wady i źle opisany rozmiar przezemnie. Kupująca kliknęła transakcja udana, pieniądze mam na koncie. Ponieważ, źle opisałam rozmiar prosiłam o odesłanie garnituru, podałam dane do wysyłki. Natomiast w piątym dniu upomniałam się, że przesyłka nie została nadana paczkomatem. Wtedy kupująca nadała zwrot. Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że spodnie były u krawcowej, z...

Wyszukiwarka