Rozwód z orzeczeniem o winie.

Czy rozwód z orzeczeniem o winie (zdrada) ma wpływ na podział majątku?
anonim cytuj
24-02-2024
Niestety wina za rozpad (zdrada) nie współgra z podziałem majątku. Jeżeli stopień przyczynienia się małżonków do powstania majątku wspólnego jest równy, a jednocześnie nawet różny stopień przyczynienia się małżonków do powstania tego majątku nie stanowi podstawy ustalenia nierównych udziałów. Sąd czasami odchodzi od tej zasady, ale wobec małżonka, który uszczuplał budżet domowy np. Poprzez hazard, alkoholizm. W tym przypadku zdrada nie stanowi podstawy aby złożyć wniosek o nierówny podział.

anonim cytuj
24-02-2024
Dopiero co Sąd Najwyższy wydał wyrok, że tak - ale są wątpliwości co od prawidłowości składu orzekającego - więc nie wiadomo.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna.
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?...
Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...
Wykupienie części domu bez wiedzy współwłaścicieli
Witam mam pytanie i proszę o pomoc... Mam 1/2 i 3/4 domu zapisana i wszystko prawnie uregulowane ale drugą część domu czyli 1/4 maja dzieci zmarłego właściciela no i niestety moi wspólni właściciele postanowili dom sprzedać mimo mojej chęci wykupu ale niestety wykluczyli mnie i czy jest szansa zmuszenia ich prawnie do takiego postępowania , czy jest szansa wykupić drugą niecałą polowe domu bez zgody właścicieli a właściwie współwłaścicieli...
Wspólny kredyt
Witam mogłabym prosić o anonimowego posta na grupie? Sprawa wygląda tak. Matka prosiła mnie żebym wzięła pożyczki, wzięłyśmy je na pół czyli teraz z odsetkami wyszło 16 tysięcy. Teraz powiedziała że nie zamierza mi złotówki za to oddać, bo one są na mnie nie na nią i że ja mam to wszystko spłacić. Przelewy po pożyczkach szły na jej konto. Nie wiem jak mogę to udowodnić? Że ona brała ze mną na wspolkke to wszystko? Jest mi mega przykro. Obiecała m...

Wyszukiwarka