Niestety wina za rozpad (zdrada) nie współgra z podziałem majątku. Jeżeli stopień przyczynienia się małżonków do powstania majątku wspólnego jest równy, a jednocześnie nawet różny stopień przyczynienia się małżonków do powstania tego majątku nie stanowi podstawy ustalenia nierównych udziałów. Sąd czasami odchodzi od tej zasady, ale wobec małżonka, który uszczuplał budżet domowy np. Poprzez hazard, alkoholizm. W tym przypadku zdrada nie stanowi podstawy aby złożyć wniosek o nierówny podział.
anonim cytuj
24-02-2024
Dopiero co Sąd Najwyższy wydał wyrok, że tak - ale są wątpliwości co od prawidłowości składu orzekającego - więc nie wiadomo.
Usługobiorca nie wywiązał się z umowy, nie wykonał mebli w terminie, długo zbywał tłumacząc opóźnieniami w transporcie. Pobrał zaliczki i nie chce oddać pieniędzy (oczywiście obiecuje, ale nic z tego nie wynika). Czy w takiej sytuacji przedsądowe wezwanie do zapłaty do niego, a później pozew do sądu? Czy trzeba coś na policję zgłosić lub jeszcze inna procedura?...
Witam wszystkich, chciałbym zasięgnąć porady prawnej w temacie nękania przez firmę Kaczmarski Inkasso. Od ponad 2 mc otrzymuje od nich mnóstwo maili oraz liczne telefony i SMS na 3 moje firmowe numery. Prowadzę działalność jednoosobową, i mam dwie spółki. Od czasu ich kontaktu, ani ja ani moi pracownicy nie mogą się skupić na pracy. Mam zawaloną skrzynkę mailową, i zawieszone przez nich telefony. Wielu klientów ma problem, aby się do nas dodzwoni...
Dzień dobry.
Zdanie mieszkania po zakończeniu najmu. Wynajmujący domaga się opłacenia cyklinowania wynajmowanego pokoju gdzie położony jest parkiet, są na nim zarysowania i przetarcia - przede wszystkim w miejscu przy drzwiach oraz pod biurkiem. Pokój ma 11m2. Cyklinowanie nie było przeprowadzane od przynajmniej 6 lat. Czy opłata za cyklinowanie pokoju mieści się we wspomnianych w ustawie drobnych naprawach i bieżącym utrzymaniu porządku przedm...
Dzień dobry, mam takie pytanie z zakresu kodeksu pracy. Otóż od czerwca pracuje na umowę o pracę. Czy przysługują mi 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem czy 1? Szefowa powiedziała, że przysługuje mi jeden ponieważ zaczęłam pracę w czerwcu, że 1 dzień to jest jakby na pół roku i drugi na drugie półrocze ? Czy to prawda?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: