Rozwód z orzeczeniem o winie.

Czy rozwód z orzeczeniem o winie (zdrada) ma wpływ na podział majątku?
anonim cytuj
24-02-2024
Niestety wina za rozpad (zdrada) nie współgra z podziałem majątku. Jeżeli stopień przyczynienia się małżonków do powstania majątku wspólnego jest równy, a jednocześnie nawet różny stopień przyczynienia się małżonków do powstania tego majątku nie stanowi podstawy ustalenia nierównych udziałów. Sąd czasami odchodzi od tej zasady, ale wobec małżonka, który uszczuplał budżet domowy np. Poprzez hazard, alkoholizm. W tym przypadku zdrada nie stanowi podstawy aby złożyć wniosek o nierówny podział.

anonim cytuj
24-02-2024
Dopiero co Sąd Najwyższy wydał wyrok, że tak - ale są wątpliwości co od prawidłowości składu orzekającego - więc nie wiadomo.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Zakup garażu.
Co sprawdzić przed zakupem garażu od osoby prowadzącej działalność? Jak sprawdzić czy na nieruchomości jest obciążenie albo zajęcie? Czy sprawdzenie stanu prawnego jest obowiązkiem notariusza? Nie chciałabym wpakować się w jakieś problemy, gdyż pieniądze na garaż będą pożyczone od rodziców....
zatarcie skazania
Mam takie pytanie jeżeli ktoś został skazany na grzywnę, która jak wiadomo zaciera się rok po zapłacie, ale skazany jej nie opłacił została zarządzona zastępcza kara pozbawienia wolności i dopiero wtedy po wezwania do ZK ją zapłacił to kiedy wtedy jest zatarcie. Tak samo rok od zapłaty ? ...
Odziedziczony i sprzedany dom. Czy pieniądzę muszą zostać wydane na cele mieszkaniowe?
Dzień dobry. Narzeczony przed ślubem odziedziczył po tacie dom wybudowany w 1992 roku, którego tata był pierwszym właścicielem. Dom został sprzedany dzień przed ślubem. Urząd Skarbowy wystawił zaświadczenie, iż spadek jest wolny od podatku. Czy pieniądze ze sprzedaży domu muszą zostać wydane na cele mieszkaniowe? Czy mogą zostać wydane na dowolny cel? Z góry dziękuję za pomoc....
Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązano ze mną umowę?
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?...

Wyszukiwarka