Rozwód z orzeczeniem o winie.

Czy rozwód z orzeczeniem o winie (zdrada) ma wpływ na podział majątku?
anonim cytuj
24-02-2024
Niestety wina za rozpad (zdrada) nie współgra z podziałem majątku. Jeżeli stopień przyczynienia się małżonków do powstania majątku wspólnego jest równy, a jednocześnie nawet różny stopień przyczynienia się małżonków do powstania tego majątku nie stanowi podstawy ustalenia nierównych udziałów. Sąd czasami odchodzi od tej zasady, ale wobec małżonka, który uszczuplał budżet domowy np. Poprzez hazard, alkoholizm. W tym przypadku zdrada nie stanowi podstawy aby złożyć wniosek o nierówny podział.

anonim cytuj
24-02-2024
Dopiero co Sąd Najwyższy wydał wyrok, że tak - ale są wątpliwości co od prawidłowości składu orzekającego - więc nie wiadomo.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Płatne L4 przy umowie zlecenie.
Czy przysługuje płatne l4 przy umowie zlecenie?...
Alimenty dla ojca
Czy to prawda, że jeśli ojciec dzieci podczas separacji, nie interesowal sie dziećmi, potem podczas rozwodu z tego tytułu zostal pozbawiony praw rodzicielskich. To w przyszłości nie może podać dzieci o alimenty?....
Wynagrodzenie do rąk własnych a L4.
Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?...
Nie zgłosiłem zezłomowania pojazdu ubezpieczalni.
Zezłomowałem pojazd 31 stycznia 2020r. Nie zgłosiłem tego do ubezpieczalni, w między czasie byłem w Anglii, potem w innym miejscu zamieszkania w Polsce. Przez prawie 3 lata, cisza, zero odzewu (Albo ja nie miałem jak otrzymać od nich listu) Dziś dostaję SMS od działu windykacji ubezpieczalni, że mam zapłacić 1500zł, inaczej droga sądowa. Dopiero teraz wysłałem im skan zaświadczenia o demontażu pojazdu. I teraz, czy mają prawo żądać ode mnie p...

Wyszukiwarka