Niestety wina za rozpad (zdrada) nie współgra z podziałem majątku. Jeżeli stopień przyczynienia się małżonków do powstania majątku wspólnego jest równy, a jednocześnie nawet różny stopień przyczynienia się małżonków do powstania tego majątku nie stanowi podstawy ustalenia nierównych udziałów. Sąd czasami odchodzi od tej zasady, ale wobec małżonka, który uszczuplał budżet domowy np. Poprzez hazard, alkoholizm. W tym przypadku zdrada nie stanowi podstawy aby złożyć wniosek o nierówny podział.
anonim cytuj
24-02-2024
Dopiero co Sąd Najwyższy wydał wyrok, że tak - ale są wątpliwości co od prawidłowości składu orzekającego - więc nie wiadomo.
Dostałem skierowanie do sanatorium, czy pracodawca może mi odmówić udzielenia urlopu?
Mam 11 dni urlopu wypoczynkowego, potrzebuje jeszcze 4 dni urlopu bezpłatnego.
...
Witam,
Mam mieszkanie otrzymane w darowiźnie (3 lata temu) - czy mogę dopisać męża do mieszkania przed upływem 5 lat?
I czy w sytuacji sprzedaży mieszkania mąż będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się od części którą otrzyma ode mnie w formie darowizny jeśli nie minie okres 5 lat?
...
Dzień dobry, gdzie mogę złożyć skargę na inspekcję pracy? Od sierpnia regularnie przekładana przez inspektora wizyta u pracodawcy (nie wypłacone wynagrodzenie trzy miesiące)....
Witam! Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z odsetkami? Dłużnik chce spłacić mi dług bezpośrednio na konto, czy odsetki które są od alimentów też powinien mi spłacić czy one należą się komornikowi?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: