Niestety wina za rozpad (zdrada) nie współgra z podziałem majątku. Jeżeli stopień przyczynienia się małżonków do powstania majątku wspólnego jest równy, a jednocześnie nawet różny stopień przyczynienia się małżonków do powstania tego majątku nie stanowi podstawy ustalenia nierównych udziałów. Sąd czasami odchodzi od tej zasady, ale wobec małżonka, który uszczuplał budżet domowy np. Poprzez hazard, alkoholizm. W tym przypadku zdrada nie stanowi podstawy aby złożyć wniosek o nierówny podział.
anonim cytuj
24-02-2024
Dopiero co Sąd Najwyższy wydał wyrok, że tak - ale są wątpliwości co od prawidłowości składu orzekającego - więc nie wiadomo.
Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc...
Dzień dobry. Co grozi za sfałszowane CV? W latach 2019-2022 pracowałem w biurze. W ostatnim roku, niestety na produkcji, a chciałbym powrócić do pracy w biurze i boję się, że nie przyjmą mnie przez to, że w ostatnim roku pracowałem na produkcji....
Pracownik złożył oficjalne pismo do prezesa firmy o mobbing. Uzasadnia tym, że czuje się mobbingowany przez całą ekipę (pokłócił się z kierownikiem i obgadywał notorycznie innych pracowników, przez co oni po prostu przestali się odzywać. Cały konflikt). Czy jeśli udowodnią temu pracownikowi, że to nie jest mobbing i że oskarżył niesłusznie firmę, to czy może za to dostać zwolnienie dyscyplinarne?...