Pozbawienie praw rodzicielskich.

Witam, potrzebuję pomocy.
Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?
anonim cytuj
24-02-2024
Nie czekaj. Nie chodzi o chorobę ale o to, że się nie interesuje i nie płaci. Pewnie tak tylko gada bo jakby chciał być z dzieckiem to by był a nie gadał co on to zrobi. Ale nawet jeżeli chodzi o leczenie czy wybór szkoły to powinna Pani złożyć o odebranie praw. Jak się zacznie interesować i płacić to można przywrócić.

anonim cytuj
24-02-2024
Nazwisko nic nie daje. Skoro się dzieckiem nie interesuje, złóż do sądu o odebranie władzy rodzicielskiej.

anonim cytuj
24-02-2024
A czy nie trzeba poczekać jakiś okres czasu? Kiedyś wyczytałam, że żeby odebrać prawa rodzicielskie rodzic musi nie interesować się dzieckiem rok. Były partner leczył się psychiatrycznie, od dnia rozstania cały czas tylko czekam, aż pewnego dnia naprawdę stanie w drzwiach i zabierze mi dziecko.

anonim cytuj
24-02-2024
Wniosek o zabezpieczenie pieczy przy matce, co z tego że ma nazwisko.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...
Alimenty na rodzica.
Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?...
Wypowiedzenie umowy użyczenia.
Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa. Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu: 1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki 2. bez pozwu sądowego (co nie idzie) 3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie ...
Co grozi za niepowiadomienie o popełnieniu przestępstwa?
Zatrzymano faceta, który sprzedawał narkotyki. Mieszkał u nas w drugim mieszkaniu. Mówiłam mu żeby nie przychodzili tam tacy ludzie, bo sobie nie życzę. Domyślałam się, ze sprzedaje. Czy jeśli policja zobaczy smsy odnośnie tego, że domyślałam się, ze handluje narkotykami będę miała z tego problemy? ...

Wyszukiwarka