Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób.
Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł.
Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem.
Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci.
Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi.
Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy.
Mój prawnik zgłosił mnie w kolejkę do syndyka i wybiera się do komornika na rozmowę, bo jak twierdzi szanse na odzyskanie są prawie zerowe (na początku mówił inaczej).
Ponieważ Pan X działa jako 100% udziałowiec w obydwu spółkach z o.o. moje pytanie brzmi:
1. Czy jeśli Pan X zmienił minimalnie nazwę spółki i KRS a wyrok dotyczy poprzedniego KRS-a to czy taką sprawę nie należy zgłosić do sądu, który wydał wyrok na korzyść wierzyciela, tak aby wszelkie pisma czy egzekucja były kierowane na nowe aktualne dane spółki, czyli na nowy KRS.
To pytanie również zadałem pisemnie mojemu prawnikowi i czekam na odpowiedź.
2. Czy zamiast X mogę edytować post i użyć nazwiska lub nazw firm Pana G ?
1. Nie. To są dwie odrębne spółki z o.o.
Spółka z o.o jest odrębnym podmiotem (ma osobowość prawną) od osób będących jej udziałowcami.
Twoim dłużnikiem jest konkretna spółka, wyrok nie dotyczy Pana X ani żadnego poprzedniego KRS-a Pana X tylko konkretnie tej spółki. Inne spółki, których udziałowcem jest Pan X nie są Twoim dłużnikiem.
Natomiast jeśli nie będziesz w stanie wyegzekwować długu od spółki masz prawo dochodzić go od członków zarządu spółki, w tym z ich majątku osobistego (art. 299 par. 1 ksh).
2. Danych Pana X bez jego zgody podać nie możesz. Nie jestem pewien co do danych spółki zoo (RODO nie chroni danych osób prawnych, ale ochrona może wynikać z innych przepisów których nie znam).
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
Mam pytanie dotyczące OC.
Pojazd w ramach szkody całkowitej z OC sprawcy idzie do ubezpieczyciela.
Ubezpieczyciel sprzedaje wrak.
Co z polisą?
Nowy właściciel korzysta z dotychczasowej polisy?
Wrak jest sprzedany za kwotę niewiele wyższą od ceny polisy (innymi słowy kupujący wrak dostaje polisę za free).
Czy może można wypowiedzieć polisę i odzyskać wydane na nią pieniądze?
(proporcjonalnie do pozostałego okresu)....
Dzień dobry,
Mamy problem z nieuczciwym wykonawcą. Problem dotyczy źle wykonanego ogrodu (tuje, trawa, nawodnienie itd.).
Kwota inwestycji 75500zł.
Wysłaliśmy do wykonawcy wezwanie do usunięcia wad (przyjechał coś porobił i na końcu jest gorzej niż było przed, czyli nie usunął wad).
Wysłaliśmy wezwanie do obniżenia ceny (poprosiliśmy inna firmę do stwierdzenia usterek i wyceny napraw) kwota wyceny napraw niecałe 26000 zł, na tą też kwotę wys...
Mam zamiar kupić mieszkanie (dałem już zadatek) ale sprzedawca chce się dopiero wymeldować po podpisaniu aktu notarialnego.
Myślałem, że notariusz będzie żądał potwierdzenia braku zameldowania ale nie ma takich wymagań.
Wiem , że sprzedający nie mieszka w tym mieszkaniu ma ich klika....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: