Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób.
Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł.
Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem.
Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci.
Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi.
Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy.
Mój prawnik zgłosił mnie w kolejkę do syndyka i wybiera się do komornika na rozmowę, bo jak twierdzi szanse na odzyskanie są prawie zerowe (na początku mówił inaczej).
Ponieważ Pan X działa jako 100% udziałowiec w obydwu spółkach z o.o. moje pytanie brzmi:
1. Czy jeśli Pan X zmienił minimalnie nazwę spółki i KRS a wyrok dotyczy poprzedniego KRS-a to czy taką sprawę nie należy zgłosić do sądu, który wydał wyrok na korzyść wierzyciela, tak aby wszelkie pisma czy egzekucja były kierowane na nowe aktualne dane spółki, czyli na nowy KRS.
To pytanie również zadałem pisemnie mojemu prawnikowi i czekam na odpowiedź.
2. Czy zamiast X mogę edytować post i użyć nazwiska lub nazw firm Pana G ?
1. Nie. To są dwie odrębne spółki z o.o.
Spółka z o.o jest odrębnym podmiotem (ma osobowość prawną) od osób będących jej udziałowcami.
Twoim dłużnikiem jest konkretna spółka, wyrok nie dotyczy Pana X ani żadnego poprzedniego KRS-a Pana X tylko konkretnie tej spółki. Inne spółki, których udziałowcem jest Pan X nie są Twoim dłużnikiem.
Natomiast jeśli nie będziesz w stanie wyegzekwować długu od spółki masz prawo dochodzić go od członków zarządu spółki, w tym z ich majątku osobistego (art. 299 par. 1 ksh).
2. Danych Pana X bez jego zgody podać nie możesz. Nie jestem pewien co do danych spółki zoo (RODO nie chroni danych osób prawnych, ale ochrona może wynikać z innych przepisów których nie znam).
Sprawa wygląda tak. POnad 2 lata temu założyłam grupę na fecebooku tłumaczeniową.
Dodajemy tam od ponad 2 lat seriale z tłumaczeniami.
Mamy założoną zrzutkę (była weryfikowana 2 razyi wszystko było ok), na działalność grupy.
W opisie zrzutki jest jasno napisane, że aby grupa mogła istnieć i się rozwijać, potrzebujemy wsparcia.
Ludzie przez te ponad 2 lata wpłacali na zrzutkę, my dodajemy te tłumaczenia i jest ok.
Nagle ludzie stwierdzili, ż...
Witam.Dowiedziałam się, że partner z którym już nie mieszkam bo się rozeszliśmy złożył wniosek o RKO na dziecko, które jest jego drugim dzieckiem (moim pierwszym). Rzecz w tym, że nie powinien bo nie mieszka i nie wychowuje tego dziecka. Czy ZUS będzie weryfikował to, czy ten rodzic mieszka z tym dzieckiem, czy trzeba samemu to zgłosić?
...
Witam,
Moi dziadkowie będąc w małżeństwie posiadają mieszkanie. Babcia zmarła parę lat temu i przed śmiercią testamentem spisała mieszkanie na moją mamę i ciocię. Na testamencie jest również podpisany dziadek.
Dziadkowi załatwiliśmy opiekunkę, która jak się okazało namawia dziadka na małżeństwo, do czego sama się przyznała. Dziadek ma blisko 90 lat i jest nie do końca poczytalny - nie zdaje sobie sprawy z wielu rzeczy i konsekwencji, zapomina i...
Wynajęłam mieszkanie polsko-tunezyjskiej parze, ona Polka on Tunezyjczyk. Zależy im, aby umowa była na nich obojga- ponieważ jemu to jest potrzebne do jakiegoś urzędu ds. cudzoziemców. Zaznaczyli, że będą zgodnie i solidarnie płacić czynsz i wszelkie koszta, oraz zgodnie odpowiadają za mieszkanie. I teraz mam pytanie, bo nigdy nie wynajmowałam cudzoziemcowi- co mi jest potrzebne?
Czy on musi mieć paszport, ważną wizę, czy prawo pobytu? Czy jako ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: