Mam straszny problem z samochodem, który kupiłam z mężem jeszcze w trakcie trwania małżeństwa. Ja jestem współwłaścicielem tego samochodu. Chciałam go sprzedać i oddać mu połowę pieniędzy za niego, tak by było najprościej. Niestety jest człowiekiem zawistnym i samochód zabrał i ja w obecnej chwili nie mam do tego samochodu żadnego dostępu ani do dokumentów. W tej chwili wyjechał i ma to daleko gdzieś. Teraz zaczęły mi przychodzić wezwania do zapłaty ubezpieczenia. Ja nie płace bo faktycznie nie mam tego samochodu więc dlaczego miałabym za niego płacić. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?? Czy mogę się go jakoś zrzec? Nie chce ponosić odpowiedzialności jeżeli będzie miał kolizje i przyjdzie płacić z własnej kieszeni bo auto nie jest ubezpieczone, a może tak zrobić bo on woli stracić niż żebym ja cokolwiek dostała co mi się należy. Tylko chciałabym jakoś odzyskać chociaż część pieniędzy za niego bo był kupiony za wspólne. Obecnie jesteśmy po rozwodzie. Czy jedynym sposobem byłoby zrobić podział majątku? Samochód jest warty jakieś 10000zł.
Moje auto przez dwa lata stoi nie używane pod blokiem. Czy muszę płacić za niego OC? Owszem bo tak wynika z przepisów prawa.
anonim cytuj
19-02-2024
Czyli on będzie sobie jeździł tym samochodem, ja nie mogę nawet go wziąć ale do końca życia mam za niego płacić a on będzie mi się śmiał w twarz bo tak wynika z przepisów prawa? Nie mogę nic kompletnie zrobić?
anonim cytuj
19-02-2024
To wystarczy na pokrycie kary z UFG która wynosi 3500 zł
Jak dojdą koszta procesowe, komornicze i odsetki... no to może już nie starczyć
P.S. i mało kogo obchodzi, czy samochód użytkujesz... płacić OC musisz.
anonim cytuj
19-02-2024
A on nie musi płacić? Przecież jest właścicielem pojazdu. A co z podziałem majątku? To by rozwiązało sprawę?
anonim cytuj
19-02-2024
Odpowiadacie za opłatę solidarnie, ale zgadnij kogo łatwiej trafić, kolesia który "gdzieś jest" czy kobietę na miejscu?
Podział majątku rozwiązuje miedzy innymi takie kwestie jak "co z samochodem".
Czy przy dokonaniu apostazji konieczne jest dostarczenie aktu chrztu? Osoba chcąca wystąpić z Kościoła nie posiada informacji o dokładnym miejscu chrztu....
Umiera ojciec. W testamencie przekazuje mieszkanie swojej opiekunce. (Ojciec był po rozwodzie z dziećmi nie miał kontaktu od długich lat).
Opiekunka chce się zrzec testamentu. Czy wtedy spadek przechodzi na dzieci ojca czy na dzieci opiekunki na którą zostało w spadku przepisane mieszkanie?
Będę wdzięczna za pomoc. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem, nie wiem co w tej sprawie może mieć znaczenie.
Z góry dziękuję za pomoc....
Wielokrotnie ukradłem rzeczy w sklepie (art. spożywcze, chemia, kosmetyki) i w końcu zostałem złapany. Mają nagrania z monitoringu i pewnie będzie to łączna kwota 2000-3000zł. Co mi grozi, jeśli nie myłem wcześniej karany? Mam ponad 40 lat, trójkę dzieci a żona nie pracuje....
Proszę o poradę.
Jak wygląda prawnie reklamacja drzwi wejściowych.
Miesiąc temu mama wymieniła drzwi,miała wątpliwości co do wykonanej usługi,ale pan zapewniał,że drzwi muszą się wyrobić.
Teraz ma problem z otwieraniem i zamykaniem drzwi,musi je szarpać ,bo inaczej nie idzie normalnie ich użytkować.Szef robotników,którzy robili drzwi zbywa mamę,umawia się,ale nikt dalej nie przyjeżdża.
Mama posiada dowód zakupu,ale nie jest to ani faktura ani...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: