Podział majątku po rozwodzie.

Mam straszny problem z samochodem, który kupiłam z mężem jeszcze w trakcie trwania małżeństwa. Ja jestem współwłaścicielem tego samochodu. Chciałam go sprzedać i oddać mu połowę pieniędzy za niego, tak by było najprościej. Niestety jest człowiekiem zawistnym i samochód zabrał i ja w obecnej chwili nie mam do tego samochodu żadnego dostępu ani do dokumentów. W tej chwili wyjechał i ma to daleko gdzieś. Teraz zaczęły mi przychodzić wezwania do zapłaty ubezpieczenia. Ja nie płace bo faktycznie nie mam tego samochodu więc dlaczego miałabym za niego płacić. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?? Czy mogę się go jakoś zrzec? Nie chce ponosić odpowiedzialności jeżeli będzie miał kolizje i przyjdzie płacić z własnej kieszeni bo auto nie jest ubezpieczone, a może tak zrobić bo on woli stracić niż żebym ja cokolwiek dostała co mi się należy. Tylko chciałabym jakoś odzyskać chociaż część pieniędzy za niego bo był kupiony za wspólne. Obecnie jesteśmy po rozwodzie. Czy jedynym sposobem byłoby zrobić podział majątku? Samochód jest warty jakieś 10000zł.
anonim cytuj
19-02-2024
Moje auto przez dwa lata stoi nie używane pod blokiem. Czy muszę płacić za niego OC? Owszem bo tak wynika z przepisów prawa.

anonim cytuj
19-02-2024
Czyli on będzie sobie jeździł tym samochodem, ja nie mogę nawet go wziąć ale do końca życia mam za niego płacić a on będzie mi się śmiał w twarz bo tak wynika z przepisów prawa? Nie mogę nic kompletnie zrobić?

anonim cytuj
19-02-2024
To wystarczy na pokrycie kary z UFG która wynosi 3500 zł
Jak dojdą koszta procesowe, komornicze i odsetki... no to może już nie starczyć
P.S. i mało kogo obchodzi, czy samochód użytkujesz... płacić OC musisz.

anonim cytuj
19-02-2024
A on nie musi płacić? Przecież jest właścicielem pojazdu. A co z podziałem majątku? To by rozwiązało sprawę?

anonim cytuj
19-02-2024
Odpowiadacie za opłatę solidarnie, ale zgadnij kogo łatwiej trafić, kolesia który "gdzieś jest" czy kobietę na miejscu?
Podział majątku rozwiązuje miedzy innymi takie kwestie jak "co z samochodem".

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Mama zostala jedyna spadkobierczynią po swoim zmarłym bracie.
Mama zostala jedyna spadkobierczynią po swoim zmarłym bracie . Wcześniej budynek oraz grunty należały do niej i do brata po połowie ,odziedziczajac po swojej zmarłej mamie . Teraz moje pytanie . Spadek przechodzi sam z automatu na nią czy musi zlozyc pismo do sądu?jakie?...
Otrzymano więcej sztuk produktu zamówionego w sklepie internetowym.
Dzień dobry. Sytuacja jest następująca: Osoba X zamówiła w sklepie internetowym 1 produkt Y, a kurierem otrzymała 2 produkty Y w jednej paczce. Prawdopodobnie pomyłka na magazynie. Wiem, że w przypadku kontaktu ze strony sprzedającego (jeśli nie żąda zapłaty za drugi produkt) jest obowiązek zwrotu drugiego produktu na koszt sprzedawcy. Chciałbym się dowiedzieć co w przypadku, gdy sprzedający nie upomni się o drugi produkt. Czy istnieje obowiąz...
Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.
Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i ze...
Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....

Wyszukiwarka