Pracodawca od kilkunastu lat nie odprowadza składek za pracowników do ZUS. Pracownicy są zgłoszeni do ubezpieczenia. Jakie będą tego konsekwencje dla pracowników?
Jakaś podstawa prawna? Dlaczego pracownik ma ponosić konsekwencje niepłacenia składek przez pracodawcę? W niczym nie zawinił!
anonim cytuj
19-02-2024
Bzdura. Pracownik nie odpowiada za długi pracodawcy.
Postawa prawna art. 40 ust. 1 ustawy o sus
anonim cytuj
19-02-2024
Nie pisz bzdura, gdyż bzdura może okazać się prawdą.
Pracownik nie odpowiada za długi pracodawcy ale ponosi konsekwencje. Emerytura naliczana jest od zgromadzonego kapitału. Pomniejszone wpłaty pracodawcy czy ich brak powoduję mniejszą podstawę do naliczenia emerytury.
ZUS "ściągnie" z pracodawcy składki jeżeli będzie miał z czego. Jeżeli pracodawca zamknie firmę z długami to ZUS czy skarb państwa nie wyrówna składek. Znam przypadek gdzie pracodawca przez 3 lata płacił ok 30% należnej składki, niestety brak możliwości ściągnięcia.
anonim cytuj
19-02-2024
Nalicza się ją w oparciu o składki należne, a nie te rzeczywiście wpłacone na konto ZUS warunek pracodawca składa raport comiesięczny do ZUS
Pracownik powinien niezwłocznie zgłosić sprawę ZUS , PIP lub nawet zgłosić sprawę do organów ścigania
art. 218 § 1a k.k. Kto, wykonując czynności w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych, złośliwie lub uporczywie narusza prawa pracownika wynikające ze stosunku pracy lub ubezpieczenia społecznego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
anonim cytuj
19-02-2024
Dziwne ,że ZUS nie wszczął postepowania wyjaśniającego, nie nałożył kar i zdyscyplinował pracodawcę i sam nie powiadomił prokuratury w razie dalszego niepłacenia składek
Pracownik sam może składać skargę do PIP - ta pewnie by ukarała pracodawcę , a przy recydywie kare nałożyła do 5 tys. zł
Pozostaje samemu wystąpić na drogę sadową.
Mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia.
Pracuję 2 lata u jednego pracodawcy, mam umowę na czas nieokreślony, lecz podpisałem ją w czerwcu.
Ile zatem wynosi okres wypowiedzenia? 2 Tygodnie czy miesiąc?
Drugie pytanie to czy można złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron będąc na urlopie wypoczynkowym?...
Witam, zostałam wyrzucona wraz z 3-miesięcznym dzieckiem z domu, gdzie mam meldunek. Partner kopnął mnie i uderzył jak miałam dziecko na rękach. Jestem aktualnie w innym mieście u rodziców. Co powinnam teraz zrobić?...
Konto zajęte przez komornika... aktualana suma na koncie 1035 zl , jutro mamie z MOPSu na to konto wplynie 880 zł czy komornik coś zajmie? Łącznie będzie 1915 zł ... kwota wolna od podatku niby 1950 zł czy może się myle ? Jest się co martwić?...
Zmarł mój tato. Nie za bardzo wiem jak wygląda teraz cała procedura z mieszkaniem, które po nim zostało. Nie zdążył przepisać go na mnie, czyli córkę, bo zmarł nagle. Brak zadłużeń na mieszkaniu, żadnej hipoteki - mieszkanie własnościowe. Jest jeszcze mój brat, syn mojego ojca, ale on się zrzeknie praw do spadku. Proszę podpowiedzcie od czego zacząć i gdzie się zgłosić? Jak to ma teraz wyglądać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: