Pracodawca od kilkunastu lat nie odprowadza składek za pracowników do ZUS. Pracownicy są zgłoszeni do ubezpieczenia. Jakie będą tego konsekwencje dla pracowników?
Jakaś podstawa prawna? Dlaczego pracownik ma ponosić konsekwencje niepłacenia składek przez pracodawcę? W niczym nie zawinił!
anonim cytuj
19-02-2024
Bzdura. Pracownik nie odpowiada za długi pracodawcy.
Postawa prawna art. 40 ust. 1 ustawy o sus
anonim cytuj
19-02-2024
Nie pisz bzdura, gdyż bzdura może okazać się prawdą.
Pracownik nie odpowiada za długi pracodawcy ale ponosi konsekwencje. Emerytura naliczana jest od zgromadzonego kapitału. Pomniejszone wpłaty pracodawcy czy ich brak powoduję mniejszą podstawę do naliczenia emerytury.
ZUS "ściągnie" z pracodawcy składki jeżeli będzie miał z czego. Jeżeli pracodawca zamknie firmę z długami to ZUS czy skarb państwa nie wyrówna składek. Znam przypadek gdzie pracodawca przez 3 lata płacił ok 30% należnej składki, niestety brak możliwości ściągnięcia.
anonim cytuj
19-02-2024
Nalicza się ją w oparciu o składki należne, a nie te rzeczywiście wpłacone na konto ZUS warunek pracodawca składa raport comiesięczny do ZUS
Pracownik powinien niezwłocznie zgłosić sprawę ZUS , PIP lub nawet zgłosić sprawę do organów ścigania
art. 218 § 1a k.k. Kto, wykonując czynności w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych, złośliwie lub uporczywie narusza prawa pracownika wynikające ze stosunku pracy lub ubezpieczenia społecznego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
anonim cytuj
19-02-2024
Dziwne ,że ZUS nie wszczął postepowania wyjaśniającego, nie nałożył kar i zdyscyplinował pracodawcę i sam nie powiadomił prokuratury w razie dalszego niepłacenia składek
Pracownik sam może składać skargę do PIP - ta pewnie by ukarała pracodawcę , a przy recydywie kare nałożyła do 5 tys. zł
Pozostaje samemu wystąpić na drogę sadową.
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...
Proszę o odpowiedź,mąż kobiety, która podała mnie do sądu, był karany. Ma to istotne znaczenie dla sprawy. Czy mogę dostać informacje z Rejestru o jego karalności ja lub mój adwokat?
Dziękuję....
Dzień dobry ja z zapytaniem bo nie wiem już co mam robić , pracowałam przy zbiorze malin , zarobiłam 2700, z czego wypłacili mi 1000zl a na resztę miałam zaczekać ok tygodnia .Minęło już dwa tygodnie nie odbierają telefonu nie odpisują na smsy . Czy w tej sytuacji mogę coś zrobić czy już raczej zapomnieć o pieniądzach?...