Pracodawca od kilkunastu lat nie odprowadza składek za pracowników do ZUS. Pracownicy są zgłoszeni do ubezpieczenia. Jakie będą tego konsekwencje dla pracowników?
Jakaś podstawa prawna? Dlaczego pracownik ma ponosić konsekwencje niepłacenia składek przez pracodawcę? W niczym nie zawinił!
anonim cytuj
19-02-2024
Bzdura. Pracownik nie odpowiada za długi pracodawcy.
Postawa prawna art. 40 ust. 1 ustawy o sus
anonim cytuj
19-02-2024
Nie pisz bzdura, gdyż bzdura może okazać się prawdą.
Pracownik nie odpowiada za długi pracodawcy ale ponosi konsekwencje. Emerytura naliczana jest od zgromadzonego kapitału. Pomniejszone wpłaty pracodawcy czy ich brak powoduję mniejszą podstawę do naliczenia emerytury.
ZUS "ściągnie" z pracodawcy składki jeżeli będzie miał z czego. Jeżeli pracodawca zamknie firmę z długami to ZUS czy skarb państwa nie wyrówna składek. Znam przypadek gdzie pracodawca przez 3 lata płacił ok 30% należnej składki, niestety brak możliwości ściągnięcia.
anonim cytuj
19-02-2024
Nalicza się ją w oparciu o składki należne, a nie te rzeczywiście wpłacone na konto ZUS warunek pracodawca składa raport comiesięczny do ZUS
Pracownik powinien niezwłocznie zgłosić sprawę ZUS , PIP lub nawet zgłosić sprawę do organów ścigania
art. 218 § 1a k.k. Kto, wykonując czynności w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych, złośliwie lub uporczywie narusza prawa pracownika wynikające ze stosunku pracy lub ubezpieczenia społecznego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
anonim cytuj
19-02-2024
Dziwne ,że ZUS nie wszczął postepowania wyjaśniającego, nie nałożył kar i zdyscyplinował pracodawcę i sam nie powiadomił prokuratury w razie dalszego niepłacenia składek
Pracownik sam może składać skargę do PIP - ta pewnie by ukarała pracodawcę , a przy recydywie kare nałożyła do 5 tys. zł
Pozostaje samemu wystąpić na drogę sadową.
Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to:
1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określił...
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy.
Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...
Witam serdecznie, z racji tego, że do PIPu, na infolinię jest ciężko się dodzwonić, pomyślałem, że może spróbuję również tutaj. Do rzeczy, jak wiadomo, co roku pracownik ma prawo do nie przerwanego, dwutygodniowego urlopu wypoczynkowego. No i na tym polega mój problem, ponieważ nie mam potrzeby go w tym roku wykorzystywać i byłaby to dla mnie zwykła strata czasu, jednak pracodawca upiera się, że muszę go wykorzystać, bo takie są przepisy i nic na...
Cześć
Mój ojecic zmarł 25.wrzesnia tego roku.
Mam już akt zgonu i chciałabym napisać do sądu o zrzeknięcie sie majątku po nim. Był bezdomny i niczego nie miał oprócz długów zapewne. Nie miałam z nim żadnego kontaktu od kilkunastu lat, był pozbawiony praw do mnie kiedy byłam nieletnia.
Czy ja mogę napisać o odrzucenie spadku bez żadnego powodu? Nie minęło jeszcze pół roku i już nie wiem czy mam powody jakieś pisać i czy bez nich sąd przyjmie mó...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: