Mieszkanie spółdzielcze, dziedziczenie.

Dzień dobry. Oboje z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania ( spółdzielcze ) nie własnościowe. Co w przypadku gdy mąż umrze. Mieszkanie dalej będzie należało do mnie.
anonim cytuj
08-02-2024
Nie są Państwo właścicielami. Właścicielem jest spółdzielnia. Jeśli oboje są Państwo członkami spółdzielni to Pani nadal zostaje członkiem. Jeśli tylko mąż to pani wnioskuje o członkostwo. Termin chyba rok jest na to.

anonim cytuj
08-02-2024
Termin o przepisanie członkostwa to miesiąc od śmierci członka spółdzielni.

anonim cytuj
08-02-2024
Nie są Państwo właścicielami niczego i mieszkanie należy do spółdzielni. Po śmierci męża spadkobiercy dziedziczą jego część wkładu lokatorskiego. Pani dalsza sytuacja zależy od decyzji spółdzielni. Może warto dowiedzieć się o warunki wykupu mieszkania, mogą być bardzo dogodne.

anonim cytuj
08-02-2024
Jesteście najemcami, właścicielem będziesz wówczas gdy mieszkanie wykupisz i gdy spółdzielnia się na to zgodzi. Gdy współnajemca umrze, najem przechodzi na ciebie, aczkolwiek musisz zgłosić to do spółdzielni, gdy ty umrzesz prawo do pierwszeństwa najmu mają dzieci. Masz też pierwszeństwo wykupu mieszkania.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Zakaz zbliżania.
Witam, zostałem skazany na 7 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata za przemoc wobec narzeczonej. Poszedłem na ugodę okazałem skruchę i do wszystkiego się przyznałem i jeszcze na etapie postępowania pogodziłem się z narzeczoną, wróciłem do mojego mieszkania gdzie mieszka również ona i dzieci i zaczęliśmy normalnie funkcjonować jako rodzina. Ze względu na to że poszedłem na ugodę, nic nie wycofywaliśmy zwłaszcza, że ja do winy jak najbardziej się poczuw...
Wspólność ustawowa.
Posiadam wraz z żoną 250,000zł (ustawowa wspólność majątkowa od kilku lat, mamy też wspólne dziecko), obecnie nie mamy domu/mieszkania tylko te pieniądze. Od moich rodziców otrzymałem kilka dni temu w darowiźnie tylko ja jako ich dziecko 250,000zł (z zerowym podatkiem - zgłoszone w urzędzie skarbowym, a darowizna tylko na mnie na moje indywidualne konto, które nie jest wspólne). Pytanie - czy jeśli za powyższą łączną sumę 500,000zł kupię z żoną...
Przecięcie bransoletki SDE.
Witam, mam taką dziwną sytuację. Jestem na SDE od 9 miesięcy odbywam karę 1 roku i 5 miesięcy. Ostatnio w pracy coś mi strzeliło w plecach i ledwo co chodzę, poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie na badania rezonansem, RTG i badanie serca. Wiem ,że nie mogę zrobić tych badań z bransoletka więc poszedłem do swojej kurator i kazała mi przeciąć osobiście bransoletkę w poniedziałek rano przed wyjściem na badania. Badania mam rozłożone w poniedz...
kaucja przy rozwiązaniu umowy
Witam wszystkich. Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania u...

Wyszukiwarka