Mieszkanie spółdzielcze, dziedziczenie.

Dzień dobry. Oboje z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania ( spółdzielcze ) nie własnościowe. Co w przypadku gdy mąż umrze. Mieszkanie dalej będzie należało do mnie.
anonim cytuj
08-02-2024
Nie są Państwo właścicielami. Właścicielem jest spółdzielnia. Jeśli oboje są Państwo członkami spółdzielni to Pani nadal zostaje członkiem. Jeśli tylko mąż to pani wnioskuje o członkostwo. Termin chyba rok jest na to.

anonim cytuj
08-02-2024
Termin o przepisanie członkostwa to miesiąc od śmierci członka spółdzielni.

anonim cytuj
08-02-2024
Nie są Państwo właścicielami niczego i mieszkanie należy do spółdzielni. Po śmierci męża spadkobiercy dziedziczą jego część wkładu lokatorskiego. Pani dalsza sytuacja zależy od decyzji spółdzielni. Może warto dowiedzieć się o warunki wykupu mieszkania, mogą być bardzo dogodne.

anonim cytuj
08-02-2024
Jesteście najemcami, właścicielem będziesz wówczas gdy mieszkanie wykupisz i gdy spółdzielnia się na to zgodzi. Gdy współnajemca umrze, najem przechodzi na ciebie, aczkolwiek musisz zgłosić to do spółdzielni, gdy ty umrzesz prawo do pierwszeństwa najmu mają dzieci. Masz też pierwszeństwo wykupu mieszkania.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...
Samowola budowlana.
Mieszkam na dużym osiedlu, mamy wspólnotę mieszkaniową. Na osiedlu znajduje się plac zabaw. Pewna grupa mieszkańców postanowiła na placu zabaw dobudować piaskownicę co też uczyniła. Przywieźli własne materiały, sprzęt, piasek i w jeden wieczór wykopali dół, wypełnili piaskiem i ogrodzili. Pytanie jakie się rodzi to czy taka ingerencja w części wspólne może nieść za sobą jakieś nieporządane skutki? Zastanawiamy się czy np. w przypadku wypadku ub...
Wypłata niższa niż najniższa krajowa.
Jestem zatrudniony przez agencje i firma mi zaproponowała na styczeń umowę że stawka 21.70 na godzinę na umowę o prace, nie miałem wcześniej umowy o prace ze stawką godzinowa, i na styczeń gdzie najniższa krajowa ma być 4242 brutto, to pracując na takiej stawce za 160 czy 168 h nie wyjdzie mi ta najniższa krajowa nawet nie będzie blisko, jak to jest regulowane prawnie, czy to jest w ogóle legalne?...
Alimenty od rodziców na dorosłe dziecko.
Moi rodzice są po rozwodzie. Jestem pełnoletni, więc tata będzie płacił alimenty do momentu zakończenia przeze mnie edukacji. 1.Jak to wygląda od strony matki gdy pójdę ja studia? 2.Czy będzie musiała mi przelewać tyle ile wynoszą alimenty taty? Rodzice szantażują mnie co do wyborów studiów mówiąc, że mam iść do Krakowa, bo tam będę miał mieszkanie które należy do taty. Matka mówi, że jeśli pójdę do Krakowa to wtedy będzie mi przelewać. Natomias...

Wyszukiwarka