Mieszkanie spółdzielcze, dziedziczenie.

Dzień dobry. Oboje z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania ( spółdzielcze ) nie własnościowe. Co w przypadku gdy mąż umrze. Mieszkanie dalej będzie należało do mnie.
anonim cytuj
08-02-2024
Nie są Państwo właścicielami. Właścicielem jest spółdzielnia. Jeśli oboje są Państwo członkami spółdzielni to Pani nadal zostaje członkiem. Jeśli tylko mąż to pani wnioskuje o członkostwo. Termin chyba rok jest na to.

anonim cytuj
08-02-2024
Termin o przepisanie członkostwa to miesiąc od śmierci członka spółdzielni.

anonim cytuj
08-02-2024
Nie są Państwo właścicielami niczego i mieszkanie należy do spółdzielni. Po śmierci męża spadkobiercy dziedziczą jego część wkładu lokatorskiego. Pani dalsza sytuacja zależy od decyzji spółdzielni. Może warto dowiedzieć się o warunki wykupu mieszkania, mogą być bardzo dogodne.

anonim cytuj
08-02-2024
Jesteście najemcami, właścicielem będziesz wówczas gdy mieszkanie wykupisz i gdy spółdzielnia się na to zgodzi. Gdy współnajemca umrze, najem przechodzi na ciebie, aczkolwiek musisz zgłosić to do spółdzielni, gdy ty umrzesz prawo do pierwszeństwa najmu mają dzieci. Masz też pierwszeństwo wykupu mieszkania.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

wypadek ze skutkiem śmiertelnym/odszkodowanie
Witam serdecznie.Mam pytanie odnośnie odszkodowania rodzinie z powodu wypadku drogowego matki,która niestety z tego powodu zmarła po przebywaniu 1,5 msca w szpitalu. Czyli wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym.Dziś odbyła się druga sprawa w sądzie i zapadł wyrok zawieszenia sprawy na rok. Sprawczyni wypadku poczuła się do winy. Czy rodzina może ubiegać się o odszkodowanie z polisy osoby winnej,która jest osobą oskarżoną na tym etapie ?.Przepras...
Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??
Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie? ...
Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki
Witam. Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki, ale nie jestem pewna co z klauzulą wykonalności, bo Konsul u którego sprawę załatwiam tego wymaga, a ja nic takiego na postanowieniu nie widzę. Czy po jakimś czasie postawienie jest automatycznie prawomocne, czy muszę coś jeszcze załatwić zanim udam się do Konsula?...
Grobowiec rodzinny.
Dzień dobry. Moja mama jest właścicielem grobu w którym obecnie od 2008 spoczywa mój św. pamięci tata. Przedwczoraj zmarł mąż mojej siostry i mama chce wraz z siostra pochować męża właśnie w tym grobie( 2 kondygnacje ). Pytanie: Czy mama może pochować zięcia w tym grobie mimo iż moje rodzeństwo się na to nie zgadza? Dodam że tata jest pochowany w trumnie a mama chce być skremowana i zięć też będzie....

Wyszukiwarka