Mieszkanie spółdzielcze, dziedziczenie.

Dzień dobry. Oboje z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania ( spółdzielcze ) nie własnościowe. Co w przypadku gdy mąż umrze. Mieszkanie dalej będzie należało do mnie.
anonim cytuj
08-02-2024
Nie są Państwo właścicielami. Właścicielem jest spółdzielnia. Jeśli oboje są Państwo członkami spółdzielni to Pani nadal zostaje członkiem. Jeśli tylko mąż to pani wnioskuje o członkostwo. Termin chyba rok jest na to.

anonim cytuj
08-02-2024
Termin o przepisanie członkostwa to miesiąc od śmierci członka spółdzielni.

anonim cytuj
08-02-2024
Nie są Państwo właścicielami niczego i mieszkanie należy do spółdzielni. Po śmierci męża spadkobiercy dziedziczą jego część wkładu lokatorskiego. Pani dalsza sytuacja zależy od decyzji spółdzielni. Może warto dowiedzieć się o warunki wykupu mieszkania, mogą być bardzo dogodne.

anonim cytuj
08-02-2024
Jesteście najemcami, właścicielem będziesz wówczas gdy mieszkanie wykupisz i gdy spółdzielnia się na to zgodzi. Gdy współnajemca umrze, najem przechodzi na ciebie, aczkolwiek musisz zgłosić to do spółdzielni, gdy ty umrzesz prawo do pierwszeństwa najmu mają dzieci. Masz też pierwszeństwo wykupu mieszkania.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Czy ja jako żona powinnam o tym wiedzieć?
Witam, będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Męża mama powiedziała mi w luźnej rozmowie ze mąż dostał pieniądze na naszą rocznicę ślubu, po rozmowie z mężem wychodzi że on nie wiedział że to na rocznicę ślubu, jego rodzice mu tak nie powiedzieli. Sam nie wiedział dlaczego i z jakiego powodu dali mu pieniądze. Pytal się ale dostał wymijającą odpowiedź, przynajmniej tak mi to opowiadał. Teraz nie wiemy dla kogo ...
Co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Jak odzyskać swoje rzeczy od byłej dziewczyny?
Rozstałem się niedawno z dziewczyną ale u niej w mieszkaniu rodziców zostało dużo moich rzeczy. Mówiłem jej że chcę te rzeczy odebrać ale ona twierdzi że mi ich nie odda dlatego że ja jej te rzeczy dałem. Mam paragony dowody zakupu na każdą z tych rzeczy. Planuję dziś pojechać do niej i spróbować odzyskać te rzeczy. Co zrobić jeśli nie będzie chciała mi otworzyć drzwi? Czy mogę z tym iść na policję i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa z...
Groźby karalne pomocy.
Witam bardzo serdecznie mam pewien problem ponieważ kupiłem kurs u pewnej pani w szkole jazdy na kategorię C plus E po czym ta pani rozwiązała firmę i nie oddała mi kasy mało tego nie dostałem paragonu ani żadnego kwitka więc odsyła mnie cały czas właściwie odsyłała pisałem maile cały czas byłem zbywany któregoś dnia Nie wytrzymałem i jakiś miałem zły dzień i napisałem jej że wiem gdzie mieszka wiem gdzie do jakiej szkoły chodzę mniej dzieci i że...

Wyszukiwarka