Podział majątku.

Kiedy można zrobić podział majątku, tylko od razu po rozwodzie.
Czy potem tez.
kto kogo spłaca po rozwodzie, jest na to jakieś prawo.
Czy trzeba miedzy sobą się dogadać.
anonim cytuj
26-01-2024
Nie ma terminu na dokonanie podziału. Kto kogo spłaca, to ustala sąd. Co do zasady każde z byłych małżonków ma prawo do połowy majątku wspólnego.

anonim cytuj
26-01-2024
Wypada się wcześniej porozumieć w kwestii podziału majątku po rozwodzie. Zgodnie z art. 187 § 1 pkt 3 Kodeksu postępowania cywilnego (t.j. Dz.U.2023.1550) wnoszony pozew sądowy pozew powinien zawierać "3) informację, czy strony podjęły próbę mediacji lub innego pozasądowego sposobu rozwiązania sporu, a w przypadku gdy takich prób nie podjęto, wyjaśnienie przyczyn ich niepodjęcia".
W sprawie o podział majątku wspólnego po rozwodzie pomocna jest mediacja umowna. Strony mogą same wybrać mediatora np. z listy organizacji pozarządowych lub spośród osób wpisanych na listę stałych mediatorów, którą prowadzą sądy okręgowe.
Mediacja trwa zazwyczaj krócej niż sprawa sądowa i jej koszty są tańsze od ponoszonych kosztów sądowych. Zawarta ugoda mediacyjna po zatwierdzeniu jej przez sąd ma moc prawną ugody zawartej przed sądem (art. 183[15] § 1 k.p.c.).

anonim cytuj
26-01-2024
Z treści art. 43 § 1 - 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (t.j. Dz.U.2023.2809) wynika, że oboje małżonkowie mają równe udziały w majątku wspólnym. Jednakże z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątku.
Zatem nie zawsze tak będzie, ponieważ w drodze wyjątku może mieć miejsce ustalenie nierównych udziałów małżonków w majątku wspólnym. Tak będzie w przypadku, gdy jedno z małżonków poniosło nakłady z majątku osobistego do majątku wspólnego.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Wysokie koszty sądowe.
Witam mąż dostał warunkowe umorzenie postępowania i grzywnę 1500 oraz koszty sądowe ponad 20 tys. Czy to możliwe żeby były tak duże koszty sądowe?...
Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?
Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany szt...
odwołanie od postanowienia sądu (alimenty)
Czy można się odwołać od postanowienia sądu jeśli chodzi o sprawy alimentacyjne? Chodzi o to że osobno został złożony pozew na alimenty na jedno dziecko i drugi pozew na podwyżkę alimentów na drugie dziecko. Sąd postanowił ze połączy te sprawy. Czy strona może się odwołać od tego?...
Zrzeczenie się spadku przez niepełnoletnią
Cześć, mam dwie siostry, jedna nie pełnoletnia. Jakiś czas temu zmarł mój ojciec. auto podzielone jest między mnie, dwie siostry i matką na 1/4 własności. Uzgodniliśmy, że auto będzie używać pierwsza siostra. Chciała ono je przepisać na siebie, lub w niedalekiej przyszłości wymienić na nowsze. Jednak problemem jest to, że druga z sióstr jest poniżej 18roku życia i nie może się zrzec swojej części. 1.Czy można jeździć normalnie autem, które je...

Wyszukiwarka