Kiedy można zrobić podział majątku, tylko od razu po rozwodzie.
Czy potem tez.
kto kogo spłaca po rozwodzie, jest na to jakieś prawo.
Czy trzeba miedzy sobą się dogadać.
Nie ma terminu na dokonanie podziału. Kto kogo spłaca, to ustala sąd. Co do zasady każde z byłych małżonków ma prawo do połowy majątku wspólnego.
anonim cytuj
26-01-2024
Wypada się wcześniej porozumieć w kwestii podziału majątku po rozwodzie. Zgodnie z art. 187 § 1 pkt 3 Kodeksu postępowania cywilnego (t.j. Dz.U.2023.1550) wnoszony pozew sądowy pozew powinien zawierać "3) informację, czy strony podjęły próbę mediacji lub innego pozasądowego sposobu rozwiązania sporu, a w przypadku gdy takich prób nie podjęto, wyjaśnienie przyczyn ich niepodjęcia".
W sprawie o podział majątku wspólnego po rozwodzie pomocna jest mediacja umowna. Strony mogą same wybrać mediatora np. z listy organizacji pozarządowych lub spośród osób wpisanych na listę stałych mediatorów, którą prowadzą sądy okręgowe.
Mediacja trwa zazwyczaj krócej niż sprawa sądowa i jej koszty są tańsze od ponoszonych kosztów sądowych. Zawarta ugoda mediacyjna po zatwierdzeniu jej przez sąd ma moc prawną ugody zawartej przed sądem (art. 183[15] § 1 k.p.c.).
anonim cytuj
26-01-2024
Z treści art. 43 § 1 - 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (t.j. Dz.U.2023.2809) wynika, że oboje małżonkowie mają równe udziały w majątku wspólnym. Jednakże z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątku.
Zatem nie zawsze tak będzie, ponieważ w drodze wyjątku może mieć miejsce ustalenie nierównych udziałów małżonków w majątku wspólnym. Tak będzie w przypadku, gdy jedno z małżonków poniosło nakłady z majątku osobistego do majątku wspólnego.
Słyszałem, że wykonawca usługi może w jakimś stopniu podnieść jej cenę w stosunku do ego co było ustalone, ale że tu są jakieś maksymalne limity. Ktoś mi powie ile wynosi ten limit?...
5 października miałam wypadek samochodowy, który nie był z mojej winy. Laweta zabrała auto do serwiu a tam uznali, że auto to szkoda całkowita i zajęli się odzyskiwaniem pieniędzy w wysokości wartości auta.
Do dnia dzisiejszego, tj. 7 listopada ubezpieczalnia nie przysłała rzeczoznawcy do wyceny auta, tłumacząc się, ze nie mają czasu lub nie odbierają telefonu.
W jaki sposób mogę przyspieszyć cały ten proces lub gdzie się udać z prośbą o pomo...
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...
Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: