Kiedy można zrobić podział majątku, tylko od razu po rozwodzie.
Czy potem tez.
kto kogo spłaca po rozwodzie, jest na to jakieś prawo.
Czy trzeba miedzy sobą się dogadać.
Nie ma terminu na dokonanie podziału. Kto kogo spłaca, to ustala sąd. Co do zasady każde z byłych małżonków ma prawo do połowy majątku wspólnego.
anonim cytuj
26-01-2024
Wypada się wcześniej porozumieć w kwestii podziału majątku po rozwodzie. Zgodnie z art. 187 § 1 pkt 3 Kodeksu postępowania cywilnego (t.j. Dz.U.2023.1550) wnoszony pozew sądowy pozew powinien zawierać "3) informację, czy strony podjęły próbę mediacji lub innego pozasądowego sposobu rozwiązania sporu, a w przypadku gdy takich prób nie podjęto, wyjaśnienie przyczyn ich niepodjęcia".
W sprawie o podział majątku wspólnego po rozwodzie pomocna jest mediacja umowna. Strony mogą same wybrać mediatora np. z listy organizacji pozarządowych lub spośród osób wpisanych na listę stałych mediatorów, którą prowadzą sądy okręgowe.
Mediacja trwa zazwyczaj krócej niż sprawa sądowa i jej koszty są tańsze od ponoszonych kosztów sądowych. Zawarta ugoda mediacyjna po zatwierdzeniu jej przez sąd ma moc prawną ugody zawartej przed sądem (art. 183[15] § 1 k.p.c.).
anonim cytuj
26-01-2024
Z treści art. 43 § 1 - 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (t.j. Dz.U.2023.2809) wynika, że oboje małżonkowie mają równe udziały w majątku wspólnym. Jednakże z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątku.
Zatem nie zawsze tak będzie, ponieważ w drodze wyjątku może mieć miejsce ustalenie nierównych udziałów małżonków w majątku wspólnym. Tak będzie w przypadku, gdy jedno z małżonków poniosło nakłady z majątku osobistego do majątku wspólnego.
Mam pytanie, jak to jest z gwarancją przedłużoną po serwisie. Czy ona z automatu jest przedłużona czy jak to wygląda. Dokładnie chodzi o drzwi, a mianowicie wymieniany zamek. Był on w czasie gwarancji wymieniany kilka razy ciągle Pękala blaszka przez co drzwi się nie domykały do końca dopóki trwała gwarancja nie było problemu bo za każdym razem przyjeżdżał serwis i wymieniali na nowy. Teraz nam ta blaszka pękła tak że aż wypadła napisałam do serw...
Na jednej ze stron znalazłem informację o długu osoby, która znam. Chciałbym jej pomóc. Lecz tu mam zagwózdkę.
Czy jest jakiś oficjalny sposób czy ta osoba ma nadal aktualny dług (czy przedawniony)?
Czy firma, która wystawiła informację na stronie Y może mi udzielić takiej ogólnej informacji?...