Kiedy można zrobić podział majątku, tylko od razu po rozwodzie.
Czy potem tez.
kto kogo spłaca po rozwodzie, jest na to jakieś prawo.
Czy trzeba miedzy sobą się dogadać.
Nie ma terminu na dokonanie podziału. Kto kogo spłaca, to ustala sąd. Co do zasady każde z byłych małżonków ma prawo do połowy majątku wspólnego.
anonim cytuj
26-01-2024
Wypada się wcześniej porozumieć w kwestii podziału majątku po rozwodzie. Zgodnie z art. 187 § 1 pkt 3 Kodeksu postępowania cywilnego (t.j. Dz.U.2023.1550) wnoszony pozew sądowy pozew powinien zawierać "3) informację, czy strony podjęły próbę mediacji lub innego pozasądowego sposobu rozwiązania sporu, a w przypadku gdy takich prób nie podjęto, wyjaśnienie przyczyn ich niepodjęcia".
W sprawie o podział majątku wspólnego po rozwodzie pomocna jest mediacja umowna. Strony mogą same wybrać mediatora np. z listy organizacji pozarządowych lub spośród osób wpisanych na listę stałych mediatorów, którą prowadzą sądy okręgowe.
Mediacja trwa zazwyczaj krócej niż sprawa sądowa i jej koszty są tańsze od ponoszonych kosztów sądowych. Zawarta ugoda mediacyjna po zatwierdzeniu jej przez sąd ma moc prawną ugody zawartej przed sądem (art. 183[15] § 1 k.p.c.).
anonim cytuj
26-01-2024
Z treści art. 43 § 1 - 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (t.j. Dz.U.2023.2809) wynika, że oboje małżonkowie mają równe udziały w majątku wspólnym. Jednakże z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątku.
Zatem nie zawsze tak będzie, ponieważ w drodze wyjątku może mieć miejsce ustalenie nierównych udziałów małżonków w majątku wspólnym. Tak będzie w przypadku, gdy jedno z małżonków poniosło nakłady z majątku osobistego do majątku wspólnego.
W firmie pracuje ponad 3 lata, więc okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny. Jednak nie dam rady tak długo tam pracować. Chciałabym skrócić ten czas do maksimum miesiąca. Wiem, że mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron. Jednak obawiam się, że pracodawca może odmówić takiego rozwiązania. Czy mogę jakoś temu zaradzić?
Dodam jeszcze, że przysługuje mi, aż 30 dni urlopu (nie dostarczyłam wcześniej zaświadczenia o ukończeniu studiów i się sk...
Witam, mam pytanie co zrobić w sytuacji jeżeli kierowca nie będzie chciał mnie wpuścić do autobusu mimo, że spełniam regulamin?
Ostatnio właśnie kierowca mi zagroził, że nie wpuści mnie do autobusu, bo w regulaminie jest "małe zwierzę domowe". Napisane jest jak byk "zwierzę domowe" które jest zabezpieczone i jedzie na kolanach może być w autobusie. Oczywiście on uznał, że mój pies z którym jechałam nie jest zwierzęciem domowy...
Chce złożyć wypowiedzenie w pracy. Czas wypowiedzenia jaki mam to 2 tygodnie. Kiedy muszę złożyć wypowiedzenie (z jaka data) jeżeli chce pracować do końca miesiąca czyli do 31 marca 2022r. ...
Rok temu zmarł ojciec dziecka. Przez ten czas nie blokowałam ani nie utrudniałam kontaktów rodziców męża z synem. Byłam wyrozumiała przez ten czas, mając na uwadze sytuację, w której się znaleźliśmy. Natomiast Zaczynają pojawiać się zgrzyty jeśli chodzi o spotkania, wymuszanie kilkudniowych nocowań, na co ja się nie chce zgodzić, ciągły płacz dziadków przy dziecku co nie poprawia zupełnie sytuacji. Po kilku ostatnich spotkaniach dziecko jest zden...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: