Witam serdecznie co zrobić w przypadku kiedy były szef zalega z wynagrodzeniem? Mąż miał podjąć pracę i był na trzech dniach próbnych podczas których normalnie pracował jak każdy inny pracownik. Zrezygnował z tej pracy z powodów osobistych i warunków pracy które tam były i od tamtego czasu nie chce wypłacić należnego wynagrodzenia odczytuje wiadomości i ignoruje je oraz nie odbiera telefonu. Mąż ma dowody że był wtedy w pracy w postaci zdjęć i wiadomości z szefem oraz współpracownikami. Co zrobić w takim przypadku? Są jakieś podstawy prawne żeby się domagać wynagrodzenia za te dni? Wiem też że dużo pracowników u niego nie ma nawet umowy...
Wiesz miałem kiedyś takiego pracownika co raptem po drugim dniu powiedział, że niestety nie da rady i rezygnuje. Rozliczyliśmy się za te godziny, odwiozłem do domu i cześć. Jakieś 3 - 4 miesiące później jego żona spotyka mnie i pyta kiedy się z Markiem rozliczę za te 4 dni ( pracował 2) bo ona nie ma ani grosza... Ty jesteś całkowicie pewna, że ten pracodawca nie zapłacił, czy tylko ty tych pieniędzy nie zobaczyłaś? Znam wiele takich przypadków niestety.
anonim cytuj
23-01-2024
jestem na 1000% pewna że mu tych pieniędzy nie wypłacił. Jednym z powodów zwolnienia się jego było to (starał się o pracę jako kurier) że szef go zwyczajnie olał. Umówili się że codziennie rano będzie po niego przyjeżdżał kolega który będzie go uczył i pokazywał mu jak wygląda praca w czwartym dniu mąż wyczekał się ponad godzinę na zewnątrz na śniegu o piątej rano i nie dość że nikt po niego nie przyjechał to jeszcze nikt nie dał znać nie odbierał telefonu ani kolega który miał po niego przyjechać ani szef i od tamtej pory nie ma z nimi kompletnie kontaktu nie odpowiadają na sms-y ani nie odbierają telefonu. Więc grzecznie napisał do szefa że rezygnuje i prosi o wynagrodzenie.
anonim cytuj
23-01-2024
Najgorsze jest to że szef odczytał wiadomości ale nie odpowiada ani na smsy ani na telefony.
Sprawa wygląda tak, że pracodawca zgubił moją umowę zlecenie przez co robiłem "na czarno" przez parę dni i inne kombinowania, podpisywanie umowy w stylu takim, że ja wypełniam i oddaje pustą i oni sobie coś wpisują (nawet nie wiem co). Już stwierdziłem, że mam tego dość, podziękowałem za współpracę i wysłałem numer konta bankowego. Pracodawca odpisał "A ten numer to po co?" Pewnie nie będzie chciał mi zapłacić. Pytanie do was,...
Chciałem pomóc przyjacielowi i wziąłem kredyt na siebie, pożyczyłem mu te pieniądze i on spłacił swoje długi.
Na chwilę obecną nie ma możliwości oddania całej kwoty, więc wpadliśmy na pomysł aby wpisać jakąś umowę.
Czy jest możliwość ogarnąć między nami umowę, aby to mój przyjaciel spłacał ten kredyt, a nie ja? notariusz? nie wiem np. że on przelewa co miesiąc bankowi pieniądze za raty albo mi na konto co miesiąc?
Jest jakaś opcja aby on miał ...
Witam, mam na koncie 7 komorników na kwotę przeszło 5 tys. Ilu komorników może zając wypłatę jednorazowo (miesięcznie) z umowy zlecenie? Czy tych 7 podzieli 1 wypłatę całą na siebie, czy jak już jeden zajmie swoją kwotę drugi musi czekać na przyszłą wypłatę za miesiąc i tak po kolei?...