Jak najlepiej przepisać dom osobie obcej?

Dzień dobry, mój starszy znajomy nie ma najbliższej rodziny (żona, dzieci) i chce przepisać na mnie swój dom z działką.
Mam w związku z tym dwa pytania.
1.Czy lepiej zrobić to w formie darowizny za życia, czy aby spisał testament? (Jest to osoba po 60tce, schorowana). Oczywiście w tym pierwszym przypadku, by zachował prawo dożywotniego mieszkania w domu. Może jest jakaś inna forma?
2.W domu obecnie poza znajomym mieszka jego siostrzeniec z żoną i dwójką niepełnoletnich dzieci. Są zameldowani. Zakładając śmierć mojego znajomego, jakie mam możliwości do wyegzekwowania od nich
a) wynajmu,
b) opuszczenia nieruchomości?
Czy łatwiej jest wyegzekwować któryś z tych punktów, gdy dzieci będą już pełnoletnie?
anonim cytuj
18-01-2024
Najlepiej iść do notariusza I spisać za dożywocie wtedy ten człowiek mieszka tam do końca swoich dni a wy już nigdzie nie musicie chodzić bo po śmierci jest wasze notariusz też załatwia wpis do ksiąg.

anonim cytuj
18-01-2024
Rozumiem, też o tym myślałem. Czytałem jednak że umowa dożywocia nakazuje mi utrzymanie tej osoby. I żeby mnie nikt źle nie zrozumiał, ja oczywiście będę ją wspierał, zrobię pogrzeb itd. ale nie jestem w stanie finansowo całkiem tej osoby utrzymywać. Ona z resztą sama się dziś utrzymuje ponieważ ma emeryturę, a nawet dokłada patologii z która mieszka do życia. Czy w związku z tym, nie będę zmuszony do ponoszenia jakichś wysokich kosztów?

anonim cytuj
18-01-2024
Czyli jest możliwe podpisanie umowy dożywocia skonstruowanej w taki sposób, by nie obligowała mnie ona wprost do utrzymania takiej osoby?

anonim cytuj
18-01-2024
Tak.

anonim cytuj
18-01-2024
Wystarczy jakiś zapis w umowie, czy jak to skonstruować? Notariusz może to zrobić?

anonim cytuj
18-01-2024
Notariusz może wszystko zrobić jak chcecie.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Wady ukryte samochodu.
Dzień dobry, kupiłam używany samochód. Nie minęły nawet 24h a samochód źle odpalił na zimnym silniku i wyskoczyły błędy. Samochód stanął u mechanika, wyszły wady ukryte o których handlarz musiał wiedzieć a je zataił, samochód był oglądany wyłącznie na ciepłym silniku. Zwróciłam się do sprzedawcy o zwrot kosztów za naprawę tychże wad (mam dokumentację od warsztatu ze szczegółami), sprzedawca zaśmiał mi się w twarz, że chce od niego wyłudzić pien...
Oszustwo internetowe
Przez olx pani wystawiła za darmo kuchenkę drewniana. Opcilalam przelew w wysokości 40 zł. Niestety ogłoszenie anulowane. Napisałam do banku o cofnięcie przelewu - żeby cofnąć musi odbiorca się zgodzić. Co dalej? Opisałam sytuację na olxc czekam na odpowiedź. Zgłosic na policję? (raczej umorzą bo kwota mała jest ?) czy sobie podarować? Dane imię i nazwisko odbiorcy i nr konta posiadać. Nic więcej....
ekwiwalent za niewykorzystany urlop
Witam Mam pytanie czy komornik może zabrać ekwiwalent za niewykorzystany urlop??...
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...

Wyszukiwarka