Jak najlepiej przepisać dom osobie obcej?

Dzień dobry, mój starszy znajomy nie ma najbliższej rodziny (żona, dzieci) i chce przepisać na mnie swój dom z działką.
Mam w związku z tym dwa pytania.
1.Czy lepiej zrobić to w formie darowizny za życia, czy aby spisał testament? (Jest to osoba po 60tce, schorowana). Oczywiście w tym pierwszym przypadku, by zachował prawo dożywotniego mieszkania w domu. Może jest jakaś inna forma?
2.W domu obecnie poza znajomym mieszka jego siostrzeniec z żoną i dwójką niepełnoletnich dzieci. Są zameldowani. Zakładając śmierć mojego znajomego, jakie mam możliwości do wyegzekwowania od nich
a) wynajmu,
b) opuszczenia nieruchomości?
Czy łatwiej jest wyegzekwować któryś z tych punktów, gdy dzieci będą już pełnoletnie?
anonim cytuj
18-01-2024
Najlepiej iść do notariusza I spisać za dożywocie wtedy ten człowiek mieszka tam do końca swoich dni a wy już nigdzie nie musicie chodzić bo po śmierci jest wasze notariusz też załatwia wpis do ksiąg.

anonim cytuj
18-01-2024
Rozumiem, też o tym myślałem. Czytałem jednak że umowa dożywocia nakazuje mi utrzymanie tej osoby. I żeby mnie nikt źle nie zrozumiał, ja oczywiście będę ją wspierał, zrobię pogrzeb itd. ale nie jestem w stanie finansowo całkiem tej osoby utrzymywać. Ona z resztą sama się dziś utrzymuje ponieważ ma emeryturę, a nawet dokłada patologii z która mieszka do życia. Czy w związku z tym, nie będę zmuszony do ponoszenia jakichś wysokich kosztów?

anonim cytuj
18-01-2024
Czyli jest możliwe podpisanie umowy dożywocia skonstruowanej w taki sposób, by nie obligowała mnie ona wprost do utrzymania takiej osoby?

anonim cytuj
18-01-2024
Tak.

anonim cytuj
18-01-2024
Wystarczy jakiś zapis w umowie, czy jak to skonstruować? Notariusz może to zrobić?

anonim cytuj
18-01-2024
Notariusz może wszystko zrobić jak chcecie.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Kto zarządza moim urlopem?
Witam, kto decyduje o moim urlopie, chodzi mi o całe 26 dni. Ja czy zakład pracy? Mimo, że jest praca zakład chce wysyłać pracowników na 5 dni urlopu, żeby pracownik miał mniej urlopu, czy tak może zrobić?...
Zaplata za źle wykonany remont.
Witam , Zleciłam firmie budowlanej wykończenie mieszkania, podpisaliśmy umowę i chłopaki zaczęli prace. Pobrali opłatę za I etap prac i dwie zaliczki, wszystko zapisane w umowie i podpisane. Teraz uważają, ze remont zakończyli a ja teraz widzę, ze wszystko jest do poprawy. Czy jeśli oni uważają, że remont zakończony musze im zapłacić teraz mimo , ze robota spartaczona? Czy mogę najpierw pisemnie żądać usunięcia wad z wyznaczonym terminem i dopie...
Czy komornik może wciąć coś z macierzyńskiego?
Witam, czy komornik może wciąć coś z macierzyńskiego?...
Rozliczenie PIT-u zmarłego
Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022. Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę. Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?...

Wyszukiwarka