Jak najlepiej przepisać dom osobie obcej?

Dzień dobry, mój starszy znajomy nie ma najbliższej rodziny (żona, dzieci) i chce przepisać na mnie swój dom z działką.
Mam w związku z tym dwa pytania.
1.Czy lepiej zrobić to w formie darowizny za życia, czy aby spisał testament? (Jest to osoba po 60tce, schorowana). Oczywiście w tym pierwszym przypadku, by zachował prawo dożywotniego mieszkania w domu. Może jest jakaś inna forma?
2.W domu obecnie poza znajomym mieszka jego siostrzeniec z żoną i dwójką niepełnoletnich dzieci. Są zameldowani. Zakładając śmierć mojego znajomego, jakie mam możliwości do wyegzekwowania od nich
a) wynajmu,
b) opuszczenia nieruchomości?
Czy łatwiej jest wyegzekwować któryś z tych punktów, gdy dzieci będą już pełnoletnie?
anonim cytuj
18-01-2024
Najlepiej iść do notariusza I spisać za dożywocie wtedy ten człowiek mieszka tam do końca swoich dni a wy już nigdzie nie musicie chodzić bo po śmierci jest wasze notariusz też załatwia wpis do ksiąg.

anonim cytuj
18-01-2024
Rozumiem, też o tym myślałem. Czytałem jednak że umowa dożywocia nakazuje mi utrzymanie tej osoby. I żeby mnie nikt źle nie zrozumiał, ja oczywiście będę ją wspierał, zrobię pogrzeb itd. ale nie jestem w stanie finansowo całkiem tej osoby utrzymywać. Ona z resztą sama się dziś utrzymuje ponieważ ma emeryturę, a nawet dokłada patologii z która mieszka do życia. Czy w związku z tym, nie będę zmuszony do ponoszenia jakichś wysokich kosztów?

anonim cytuj
18-01-2024
Czyli jest możliwe podpisanie umowy dożywocia skonstruowanej w taki sposób, by nie obligowała mnie ona wprost do utrzymania takiej osoby?

anonim cytuj
18-01-2024
Tak.

anonim cytuj
18-01-2024
Wystarczy jakiś zapis w umowie, czy jak to skonstruować? Notariusz może to zrobić?

anonim cytuj
18-01-2024
Notariusz może wszystko zrobić jak chcecie.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak złożyć wniosek o odzyskanie prawa jazdy?
Dzień dobry, chciałbym zapytać jak powinien wyglądać i co zawierać wniosek do sądu o odzyskanie prawa jazdy i do jakiego sądu go złożyć. Prawo jazdy zabrane zostało na 3 lata....
Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...
Urlop na żądanie
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z nadgodzinami, a mianowicie: Zostało mi jeszcze do wykorzystania 100h urlopu, pracuję w systemie 12godzinnym. W tym miesiącu z powodu braku personelu wzięłam dwie dodatkowe zmiany. Teraz byłam zmuszona wziąć urlop na żądanie, zgłosiłam odpowiednim osobom, załatwiłam zastępstwo. Pytanie moje brzmi: Czy pracodawca może nie zapłacić mi za jedną zmianę nadprogramową w zamian za urlop na żąd...
Czy były partner ma prawo wycofać swoją pisemną zgodę dotyczącą dobra dziecka bez istotnego powodu?
Jestem po rozwodzie. Podjęliśmy razem z ex decyzję dot. prywatnej szkoły dla córki, podpisaliśmy umowę. Ex straszy mnie, że w każdej chwili może wycofać zgodę na szkołę (mamy wspólnie podejmować decyzję odnośnie szkoły córki, tak mamy w wyroku). Czy on ma prawo wycofać swoją zgodę bez istotnego powodu? Umowa podpisana na rok, czy w takim razie mogę się obawiać, że w ciągu roku zostanę bez szkoły dla córki bo ex się wycofa?...

Wyszukiwarka