Darowizna samochodu.

Mój ojciec chce mi (swojej córce) przekazać samochód o wartości 35 tys jako darowizna.
1. Czy jest możliwość aby był on zarejestrowany na mojego narzeczonego?
2. Czy jest możliwość aby był zarejestrowany na mnie, a polisa OC na narzeczonego?
Dodam, że nie mam prawa jazdy i nigdy nie miałam zarejestrowanego na siebie samochodu.
anonim cytuj
14-01-2024
1. Nie w takim przypadku jak opisujesz.
2. Tak

anonim cytuj
14-01-2024
Nie, Polisa na Ciebie jako ubezpieczonego, osoba trzecia może być ubezpieczającym (ale nic to nie da jeśli chodzi o zniżki w OC).

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Spadek w postaci nieruchomości.
Mój tata nie miał świadomości że dostał w spadku od swojej mamy nieruchomość. Po około 3 latach od postanowienie sądu w tej sprawie dostał od US wezwanie do złożenia zeznania SD-3. Rozumiem, że to dlatego że nie złożył zeznania SD-Z2 w terminie pół roku po postanowieniu sądu. 1. Czy można w jakiś sposób powoływać się na to, że tata nie był świadomy że odziedziczył ten majątek? 2. Czy można napisać pismo do US by zastosowano jednak SD-Z2 z teg...
Czy mam prawo do mieszkania?
Sprawa wygląda tak: mamy z żoną ślub w roku 2015, zamieszkujemy wspólnie od 2014r w mieszkaniu dziadka żony, który, to "dał słownie nam to mieszkanie" w zamian z mieszkanie u rodziców mojej, wtedy przyszłej żony i opiekę ze strony jej rodziców pod ich dachem, w 2016 dziedek żony umiera, miał dzieci: syna- ojciec żony oraz córkę - ciotka żony, w 2017r dochodzimy do porozumienia z ciotką żony - wpłacamy jej, na jej konto, zażądaną pr...
Wspólność ustawowa.
Posiadam wraz z żoną 250,000zł (ustawowa wspólność majątkowa od kilku lat, mamy też wspólne dziecko), obecnie nie mamy domu/mieszkania tylko te pieniądze. Od moich rodziców otrzymałem kilka dni temu w darowiźnie tylko ja jako ich dziecko 250,000zł (z zerowym podatkiem - zgłoszone w urzędzie skarbowym, a darowizna tylko na mnie na moje indywidualne konto, które nie jest wspólne). Pytanie - czy jeśli za powyższą łączną sumę 500,000zł kupię z żoną...
Mam być świadkiem na sprawie karnej. Czy można się z tego wycofać?
Dzień dobry, Mam być świadkiem na sprawie karnej. Wnioskowała o to osoba oskarżona. W tzw międzyczasie rozeszły mi się drogi z tą osobą i doszły nowe okoliczności, które zmieniły moja perspektywę na tę sprawę. Uważam że nastąpiła manipulacja ze strony osoby oskarżonej by moje zeznania były na korzyść oskarżonej osoby. Nie znaczy to że moje zeznania miały być niezgodne z prawdą tylko że zostały ukryte przede mną fakty które zmieniają moja ocenę ...

Wyszukiwarka