Czy umowa B2B (partnerska) zawarta między dwiema firmami jest nadal aktywna jeżeli działalność została zawieszona ? Jeżeli tak to okres wypowiedzenia jest taki sam jak na umowie czy inny wynikający z przepisów prawa ? Czy długość zawieszenia firmy ma wpływ na umowę B2B ? (umowa na czas nieokreślony z 6 miesięcznym czasem wypowiedzenia) ?
Umowa w okresie zawieszenia nie może być wykonywana, natomiast wciąż obowiązuje, o ile żadna ze stron jej nie wypowie.
anonim cytuj
09-01-2024
Czy taką umowę można zakończyć wcześniej niż 6 msc nie wliczając za porozumieniem stron?
anonim cytuj
09-01-2024
Tu wystąpiło chyba jakieś pomieszanie pojęć.
Nie można zawiesić działalności jeśli ma się obowiązującą umowę.
Tzn. formalnie można, ale jest to równoznaczne z zerwaniem umowy i liczeniem się z poniesieniem wszelkich kosztów i odszkodowań z tego tytułu.
Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki ek...
Dzień dobry
Mamy nieciekawą sytuację w pracy ,od pół roku mało pracy i zakład robi nam wolne piątki do odrobienia w późniejszym czasie ,mam już obecnie 9 dni a mają dojść kolejne 4 dni,odrobek ma być w okresie rozliczeniowym rocznym czyli do końca października bo taki mamy na zakładzie.W związku z tym chce zmienić pracę i zwolnić się w trybie natychmiastowym z winy zakładu pracy-czy mogę tak uzasadnić w wypowiedzeniu?jak zakład rozliczy te dni ...
Dzień dobry, wraz z żoną zakupiliśmy mieszkanie z rynku wtórnego. Podczas zawierania aktu notarialnego zawarliśmy ustne porozumienie co do rzeczy pozostających w mieszkaniu tj. Zabudowy kuchennej oraz szaf w dwóch pomieszczeniach. W dniu przekazania kluczy okazało się, że dotychczasowi właściciele zabrali ze sobą piekarnik w zabudowie, lampy, oraz zabudowany w ścianie kominek elektryczny. Wydaje mi się, że są to elementy stałe, które były element...
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: