Czy umowa B2B (partnerska) zawarta między dwiema firmami jest nadal aktywna jeżeli działalność została zawieszona ? Jeżeli tak to okres wypowiedzenia jest taki sam jak na umowie czy inny wynikający z przepisów prawa ? Czy długość zawieszenia firmy ma wpływ na umowę B2B ? (umowa na czas nieokreślony z 6 miesięcznym czasem wypowiedzenia) ?
Umowa w okresie zawieszenia nie może być wykonywana, natomiast wciąż obowiązuje, o ile żadna ze stron jej nie wypowie.
anonim cytuj
09-01-2024
Czy taką umowę można zakończyć wcześniej niż 6 msc nie wliczając za porozumieniem stron?
anonim cytuj
09-01-2024
Tu wystąpiło chyba jakieś pomieszanie pojęć.
Nie można zawiesić działalności jeśli ma się obowiązującą umowę.
Tzn. formalnie można, ale jest to równoznaczne z zerwaniem umowy i liczeniem się z poniesieniem wszelkich kosztów i odszkodowań z tego tytułu.
Jestem właścicielem małego sklepu z artystycznymi artykułami do domu i planuję rozbudowę swojego biznesu. Mam już jeden sklep w Krakowie i chcę otworzyć kolejny w Warszawie. Do tej pory samodzielnie zarządzałem moim sklepem, ale teraz, z powodu rozbudowy, potrzebuję zatrudnić pracownika, który będzie zarządzał nowym sklepem w Warszawie.
Jestem trochę zagubiony w kwestiach związanych z prawem pracy, ponieważ do tej pory samodzielnie prowadziłem...
Zakupiłem telefon na Allegro, nie była to aukcja tylko zwykłe kup teraz. Poniżej wklejam dokładny opis aukcji:
"Mam do sprzedania świetny telefon jakim jest LG G2. Telefon użytkowałem przez 10 miesięcy. Zakupiony został przeze mnie w polskim sklepie. Posiadam fakturę VAT oraz 13 miesięczną gwarancję. Telefon sprzedaję z racji zakupu innego modelu. Urządzenie chodzi płynnie, nie zawiesza się, ogólnie jest sprawne w 100%. Jego stan oceniam na...
Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do ...
Mam takie pytanie, bo jak wiadomo skarbówka coraz bardziej patrzy się każdemu na ręce i co w przypadku zakupu konsoli na allegro, czy olx itd gdzie pieniądze przechodzą przez portal a kwota wynosi ponad 1000? I zgodnie z prawem trzeba opłacić pcc, ale przecież normalnie nikt nie wystawia Ci paragonu jak sprzedaję szary Kowalski, i wtedy jak udowodnić US, że kupiło się za tyle i tyle. Wyciąg z konta ale tam znowu nie ma się za co płaciło, tylko op...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: