Czy umowa B2B (partnerska) zawarta między dwiema firmami jest nadal aktywna jeżeli działalność została zawieszona ? Jeżeli tak to okres wypowiedzenia jest taki sam jak na umowie czy inny wynikający z przepisów prawa ? Czy długość zawieszenia firmy ma wpływ na umowę B2B ? (umowa na czas nieokreślony z 6 miesięcznym czasem wypowiedzenia) ?
Umowa w okresie zawieszenia nie może być wykonywana, natomiast wciąż obowiązuje, o ile żadna ze stron jej nie wypowie.
anonim cytuj
09-01-2024
Czy taką umowę można zakończyć wcześniej niż 6 msc nie wliczając za porozumieniem stron?
anonim cytuj
09-01-2024
Tu wystąpiło chyba jakieś pomieszanie pojęć.
Nie można zawiesić działalności jeśli ma się obowiązującą umowę.
Tzn. formalnie można, ale jest to równoznaczne z zerwaniem umowy i liczeniem się z poniesieniem wszelkich kosztów i odszkodowań z tego tytułu.
Witam serdecznie,
Jutro będę uczestnikiem sprawy sądowej celem złożenia zapewnienia spadkowego. Sprawa na wniosek wierzyciela po zmarłym. Z tego co wiem to są same długi, żadnego spadku. Pokrewieństwo drugiej linii. Jak się bronić w takim przypadku?...
Cześć, czy trzeba mieć skończoną szkołę, żeby otworzyć kwiaciarnie pytam pod katem prawnym czy może być to samouk lub osoba po kursach czy musi być koniecznie szkoła i egzamin zawodowy?...
Dzień dobry,
30.09 złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 30.11. Podanie zostało rozpatrzone pozytywnie. Prowadzę także jednoosobową działalność gospodarczą. Chciałam zamiast pracy na etat poświęcić swój cały czas prowadzeniu tejże działalności. Niestety okazało się, że jestem poważnie chora i w połowie listopada muszę poddać się operacji plus później dalsze leczenie. Zakładam, że do pracy będę mogła wrócić o...
Na rozmowie rekrutacyjnej od razu została zaproponowana propozycja pracy. Został ustalony pierwszy dzień pracy, stawka wynagrodzenia również została zatwierdzona przez obie strony. 3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacja ze jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna? Przez okres oczekiwania na "pierwszy dzień pracy" nie była poszukiwana inna praca z racji dogadania warunków z pracodawcą....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: