Czy umowa B2B (partnerska) zawarta między dwiema firmami jest nadal aktywna jeżeli działalność została zawieszona ? Jeżeli tak to okres wypowiedzenia jest taki sam jak na umowie czy inny wynikający z przepisów prawa ? Czy długość zawieszenia firmy ma wpływ na umowę B2B ? (umowa na czas nieokreślony z 6 miesięcznym czasem wypowiedzenia) ?
Umowa w okresie zawieszenia nie może być wykonywana, natomiast wciąż obowiązuje, o ile żadna ze stron jej nie wypowie.
anonim cytuj
09-01-2024
Czy taką umowę można zakończyć wcześniej niż 6 msc nie wliczając za porozumieniem stron?
anonim cytuj
09-01-2024
Tu wystąpiło chyba jakieś pomieszanie pojęć.
Nie można zawiesić działalności jeśli ma się obowiązującą umowę.
Tzn. formalnie można, ale jest to równoznaczne z zerwaniem umowy i liczeniem się z poniesieniem wszelkich kosztów i odszkodowań z tego tytułu.
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi.
Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...
Niedawno zostałam oszukana na portalu olx. Kupiłam od jednej pani towar za 50 zł którego do dnia dzisiejszego nie dostałam a minęły już prawie 2 miesiące. Kobieta podała mi fikcyjne dane do przelewu bo taki adres nie istnieje myślę że imię i nazwisko tez jest zmyślone. Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać to na policje bo co jej w sumie mogą zrobić? 50zl to niewielka kwota a może za fałszywe dane mogą ją ukarać?...
Witam. Żona dostała w czwartek dwa tygodnie temu telefonicznie informację od kierowniczki, że w piątek będzie wylewana posadzka na zakładzie i w ten dzień zakład będzie zamknięty. Żona była gotowa do pracy więc powinna dostać postojowe. Teraz każą pracownikom odrobić ten piątek w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: