Dziedziczenie mieszkania.

Jeśli moja mama umrze a mieszkanie jest na nią ale wykupione to czy ja to dziedziczę czy bardziej muszę się wyprowadzić ?? Jak to wygląda czy coś muszę napisać albo będą widzieć że opłacam mieszkanie.
anonim cytuj
08-01-2024
Musisz przeprowadzić sprawę spadkową, zgłaszając równocześnie do spółdzielni, potem przepisać mieszkanie w księgach wieczystych no i oczywiście zgłosić do urzędu skarbowego ( jako dziecko nie płacisz podatku od spadku , ale trzeba zgłosić do pół roku od przyjęcia spadku/ orzeczenia sądowego) Wtedy w spółdzielni śmieci itd. przepisać na ciebie ( będą się sami tego domagać).

anonim cytuj
08-01-2024
Ale trzeba potwierdzić u notariusza z mamą że na ciebie przepisuje mieszkanie.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Przesłuchanie dziecka w sprawie rozwodowej.
Dzień dobry. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej. Mamy dwójkę wspólnych dzieci, mąż ma jeszcze syna 9-letniego z poprzedniego małżeństwa. Nie sprawuje nad nim opieki, ale często u nas bywał. Zawsze starałam się mieć z nim dobre relacje, ale jak między mną a mężem zaczęło się psuć to on zaczął go nastawiać przeciwko mnie. Opowiadał mu różne kłamstwa, np. że mieszkanie jest tylko taty, bo ja się do rachunków nie dokładam, a on później mi to mówił i ...
"remont" drogi wojewódzkiej
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...
Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.
Witam. Mam pytanie. Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych. Pod swoim adresem zamieszkania jestem raptem 1.5 dnia w tygodniu. Reszta 5.5 dnia to praca w delegacji. Czy muszę nadal płacić za śmieci ? Czy jest możliwość zwolnienia z tego obowiązku? Jakaś ustawa, przepis.......
Wynajem mieszkania od mamy.
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...

Wyszukiwarka