Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?

Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?
anonim cytuj
06-01-2024
Nic nie odsyłać.
Brak podstaw do odesłania czegokolwiek.
W razie roszczeń osób trzecich do pojazdu, masz ciągłość umów. Po odesłaniu masz tylko... rękę w nocniku.
Chce kombinować, niech szuka jelenia gdzie indziej.

anonim cytuj
06-01-2024
Nic mu nie odsyłaj.
Przerejestruj pojazd na siebie z kompletem otrzymanych dokumentów.
Po tym zabiegu zapytaj, po co mu były potrzebne, ale to tylko tak z ciekawości.

anonim cytuj
06-01-2024
No właśnie zastanawiało mnie, dlaczego chce żebym mu coś odesłał. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to że on dostanie zwrot za OC, a ja będę musiał wykupić nową.
PS auto już zarejestrowane na mnie. Umowę z poprzednim właścicielem dał mi do rejestracji w urzędzie i właśnie po zakończeniu rejestracji miałem mu przesłać. Nie wiem w jakim celu.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.
Witam, czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?...
Komornik pobiera pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien.
Witam jestem osoba niepracującą, mam 500 + i alimenty. Nie mam pism od komornika wiec nawet nie mam sygnatury. Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien. Napisałam pismo o zwrot z wydrukowanymi wpływami z rachunku bankowego , komornik nawet nie odpisał. Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ? Dodzwonić też się nie można....
Wynajem mieszkania.
Tydzień temu zdaliśmy właścicielom mieszkanie po trzyletnim najmie. Spisaliśmy protokół w którym były uwzględnione wycena naprawy podłogi, sprzątanie/czyszczenie krzeseł i naprawa frontu zmywarki. Więcej nic. Dziś właścicielka mieszkania pisze mi jeszcze coś o pralce. Wytarta była farba przy drzwikach pralki, ale to już było kiedy się wprowadzaliśmy. Nie ma nic na ten temat w protokole. 1. Czy musimy ponosić koszt "naprawy" tego, jeśli...
Opłata za pobyt w szpitalu.
Kto będzie płacił za pobyt osoby w szpitalu jeśli ta osoba jest nieubezpieczona, jest w śpiączce na intensywnej terapii bez rokowań, po rozwodzie z jej winy (o rozwód wniósł mąż z powodu długotrwałego alkoholizmu i nękania psychicznego rodziny) ale zanim zachorowała wniosła o apelację co do rozwodu, dzieci dorosłe nie pracują ze względów zdrowotnych, od około dwóch lat mieszkała z konkubentem na czarno bez zameldowania (podobno tylko ten konkuben...

Wyszukiwarka