Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?

Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?
anonim cytuj
06-01-2024
Nic nie odsyłać.
Brak podstaw do odesłania czegokolwiek.
W razie roszczeń osób trzecich do pojazdu, masz ciągłość umów. Po odesłaniu masz tylko... rękę w nocniku.
Chce kombinować, niech szuka jelenia gdzie indziej.

anonim cytuj
06-01-2024
Nic mu nie odsyłaj.
Przerejestruj pojazd na siebie z kompletem otrzymanych dokumentów.
Po tym zabiegu zapytaj, po co mu były potrzebne, ale to tylko tak z ciekawości.

anonim cytuj
06-01-2024
No właśnie zastanawiało mnie, dlaczego chce żebym mu coś odesłał. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to że on dostanie zwrot za OC, a ja będę musiał wykupić nową.
PS auto już zarejestrowane na mnie. Umowę z poprzednim właścicielem dał mi do rejestracji w urzędzie i właśnie po zakończeniu rejestracji miałem mu przesłać. Nie wiem w jakim celu.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Wakacje a status osoby bezrobotnej.
Zastanawiam się czy istnieje możliwość, abym jako student studiów stacjonarnym w okresie wakacji zarejestrował się w UP. Jestem zainteresowany dofinansowaniem na kurs jaki mógłbym wtedy odbyć, a na który mnie nie stać. W wakacje jestem przecież w gotowości podjąć pracę na pełnym etacie. Ewentualnie będę wdzięczny za podpowiedź, jeżeli znacie jakieś możliwości na uzyskanie wsparcia finansowego właśnie do odbycia kursu....
Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...
Zwrot artykułu higienicznego.
Czy artykuł higieniczny, który nie ma dodatkowych zabezpieczeń lub plomb, zakupiony przez Internet. (przyszło w zwykłym pudełku bez folii) można zwrócić?...
Opieka nad schorowaną matką.
Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara si...

Wyszukiwarka