Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?

Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?
anonim cytuj
06-01-2024
Nic nie odsyłać.
Brak podstaw do odesłania czegokolwiek.
W razie roszczeń osób trzecich do pojazdu, masz ciągłość umów. Po odesłaniu masz tylko... rękę w nocniku.
Chce kombinować, niech szuka jelenia gdzie indziej.

anonim cytuj
06-01-2024
Nic mu nie odsyłaj.
Przerejestruj pojazd na siebie z kompletem otrzymanych dokumentów.
Po tym zabiegu zapytaj, po co mu były potrzebne, ale to tylko tak z ciekawości.

anonim cytuj
06-01-2024
No właśnie zastanawiało mnie, dlaczego chce żebym mu coś odesłał. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to że on dostanie zwrot za OC, a ja będę musiał wykupić nową.
PS auto już zarejestrowane na mnie. Umowę z poprzednim właścicielem dał mi do rejestracji w urzędzie i właśnie po zakończeniu rejestracji miałem mu przesłać. Nie wiem w jakim celu.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...
Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%....
Zakup przez internet
Witam serdecznie. Dokonałam zakupu przez internet. Zaraz po potwierdzeniu zamówienia , zorientowałam się , że nie został dodany do zamówienia produkt dodawany w gratisie do każdych zakupów. Od razu napisałam maila do sklepu ,że wystąpił taki problem i proszę o dodanie tego produktu do zakupów. Na drugi dzień po południu otrzymałam odp. że jest to niemożliwe , bo jest spakowane. Odpisałam ,że proszę o anulowanie zamówienia w takim razie. Po kole...

Wyszukiwarka