Bardzo proszę o pomoc. W wyniku działu spadku zrzekłam się bez obowiązku spłaty domu oraz przynależącej do niej działki na rzecz siostry. I tu mam problem bo nie figuruje jako współwłaściciel tych działek o 2022 roku! A Pani z urzędu dzwoniła ze nie są zmienione księgi wieczyste i jest problem z naliczeniem podatku? A ja nie chce się wpisać jako współwłaściciel bo mim nie jestem.
Działka jest na osobnej księdze wieczystej i jest tylko ona w niej. Figurujemy tam po 1/2z siostra. Sąd niestety znajduje się w innym województwie niż była rozprawa i niż mieszkam. Jestem na l4 do końca marca ze względu na zagrożoną ciąże więc odpada wyjazd. Czy w tej księdze mogę wysłać listownie prośbę o wypis mnie z niej? Załączyłabym postanowienie sądu i opłatę? Na jakim wniosku? Czy to tak nie działa?
Z domem jeszcze gorzej bo to osobna księga wieczysta w której dodatkowo pozostają inne grunty które dalej są współwłasnością. Czy to nie jest tak ze nowy właściciel powinien zgłosić tą zmianę? I wyodrębni ten budynek do osobnej księgi?
Kiedy przeprowadzono postępowanie spadkowe (dzień) a kiedy zgłosiłaś do US nabycie praw majątkowych w wyniku spadkobrania?
anonim cytuj
14-12-2023
Oj dawno. Spadek odziedziczyłyśmy jakoś w 2014 roku. Od razu zgłaszałam w US. To był spadek po tacie nie było podatku. W 2022 w wyniku częściowego działu spadku zrzekłam się budynku plus podwórka. Reszta jest dalej współwłasnością.
anonim cytuj
14-12-2023
Na początku myślałem, że chodzi o podatek naliczany przez US od nabytych praw majątkowych. A to dotyczy podatku od nieruchomości należnego gminie. Wystarczy w urzędzie przedstawić prawomocne postanowienie sądu o częściowym dziale spadku i zniesieniu współwłasności, w wyniku czego jedynym właścicielem nieruchomości została siostra. To leży w Twoim interesie. Zmiana prawa własności w tej KW, to obowiązek nabywcy.
anonim cytuj
14-12-2023
Jeśli od tego czasu nie zostały ujawnione Wasze prawa w KW do nieruchomości (wszystkich) to mogą być już wpisane ostrzeżenia o niezgodności treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym. Wykreślenie każdego ostrzeżenia będzie kosztowało. Ujawnić swoje prawa w KW to Wasz obowiązek.
anonim cytuj
14-12-2023
Do urzędu wysłałam kopię prawomocnego postanowienia sądu rozumiem że trzeba oryginał?
Ale to ujawnienie zmiany w księdze wieczystej da się dokonać na odległość? Niestety nie mam jak pojechać tam ze względu na to że musze leżeć w ciąży aż do marca.
anonim cytuj
14-12-2023
Bo właśnie nie bardzo rozumiem jak to zgłosić. Tam jest 5 pozycji w tej księdze. Jedna to dom odziedziczony przez siostrę. Czyli ja mam dla pozostałych czterech osobnych pozycji dla których jesteśmy współwłaścicielami zakładać nową księgę?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
Witam, w dniu 19.07.2017 roku wydano postanowienie o przedstawieniu zarzutów z artykułów 56,61,62 kks. Już 22 maja 2018 roku wydano postanowienie o zawieszeniu śledztwa ze względu na niemożność przesłuchania świadków. Natomiast w dniu 28 kwietnia 2020 roku ponownie wydano postanowienie o kontynuacji zawieszenia śledztwa z tego samego powodu ( braku możliwości przesłuchania świadka).
I tak od przedstawienia zarzutów minęło już 6 lat, a sprawa dot...
Mam pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania.
W skrócie , zmarł mi mąż (dzieci brak), odbyła się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku, dziedzicze ja, brat i ojciec męża. Sytuacja wygląda tak, że mam 1/6 mieszkania od 4 lat nie byłam w tym miszkaniu bo zamki zostały zmienione. Mieszka tam teść a brat męża ma działalność pod tym adresem.
1. Czy mogę żądać wpuszczenia mnie do mieszkania?
2. Chciałabym aby znieść współwłasność i żeby m...
Opublikowałam zdjęcie twarzy mojego znajomego na aplikacji badoo z dopiskiem że jest oszustem. Zrobiłam to w złości bo nakryłam go na kłamstwie. Jednak to zdjęcie skasowałam po niecałych 5 minutach, a ten zescreenował to i straszy mnie policją i że mnie zgłosi i że będę miała duże problemy. Zaznaczam, że on tam miał profil i rozsyłał zdjęcia twarzy oraz przyrodzenia w rozmowach prywatnych , Zrobiłam to wszystko w nerwach i dużych emocjach i byłam...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: