Bardzo proszę o pomoc. W wyniku działu spadku zrzekłam się bez obowiązku spłaty domu oraz przynależącej do niej działki na rzecz siostry. I tu mam problem bo nie figuruje jako współwłaściciel tych działek o 2022 roku! A Pani z urzędu dzwoniła ze nie są zmienione księgi wieczyste i jest problem z naliczeniem podatku? A ja nie chce się wpisać jako współwłaściciel bo mim nie jestem.
Działka jest na osobnej księdze wieczystej i jest tylko ona w niej. Figurujemy tam po 1/2z siostra. Sąd niestety znajduje się w innym województwie niż była rozprawa i niż mieszkam. Jestem na l4 do końca marca ze względu na zagrożoną ciąże więc odpada wyjazd. Czy w tej księdze mogę wysłać listownie prośbę o wypis mnie z niej? Załączyłabym postanowienie sądu i opłatę? Na jakim wniosku? Czy to tak nie działa?
Z domem jeszcze gorzej bo to osobna księga wieczysta w której dodatkowo pozostają inne grunty które dalej są współwłasnością. Czy to nie jest tak ze nowy właściciel powinien zgłosić tą zmianę? I wyodrębni ten budynek do osobnej księgi?
Kiedy przeprowadzono postępowanie spadkowe (dzień) a kiedy zgłosiłaś do US nabycie praw majątkowych w wyniku spadkobrania?
anonim cytuj
14-12-2023
Oj dawno. Spadek odziedziczyłyśmy jakoś w 2014 roku. Od razu zgłaszałam w US. To był spadek po tacie nie było podatku. W 2022 w wyniku częściowego działu spadku zrzekłam się budynku plus podwórka. Reszta jest dalej współwłasnością.
anonim cytuj
14-12-2023
Na początku myślałem, że chodzi o podatek naliczany przez US od nabytych praw majątkowych. A to dotyczy podatku od nieruchomości należnego gminie. Wystarczy w urzędzie przedstawić prawomocne postanowienie sądu o częściowym dziale spadku i zniesieniu współwłasności, w wyniku czego jedynym właścicielem nieruchomości została siostra. To leży w Twoim interesie. Zmiana prawa własności w tej KW, to obowiązek nabywcy.
anonim cytuj
14-12-2023
Jeśli od tego czasu nie zostały ujawnione Wasze prawa w KW do nieruchomości (wszystkich) to mogą być już wpisane ostrzeżenia o niezgodności treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym. Wykreślenie każdego ostrzeżenia będzie kosztowało. Ujawnić swoje prawa w KW to Wasz obowiązek.
anonim cytuj
14-12-2023
Do urzędu wysłałam kopię prawomocnego postanowienia sądu rozumiem że trzeba oryginał?
Ale to ujawnienie zmiany w księdze wieczystej da się dokonać na odległość? Niestety nie mam jak pojechać tam ze względu na to że musze leżeć w ciąży aż do marca.
anonim cytuj
14-12-2023
Bo właśnie nie bardzo rozumiem jak to zgłosić. Tam jest 5 pozycji w tej księdze. Jedna to dom odziedziczony przez siostrę. Czyli ja mam dla pozostałych czterech osobnych pozycji dla których jesteśmy współwłaścicielami zakładać nową księgę?
Witam
Mam pytanie mój znajomy ssm wychowuje dziecko, które chodzi do szkoły podstawowej. Siedziba tej szkoły znajduje się e innej miejscowości niż mój znajomy. Ogolnie do tej szkoły dojezdza ponad 20 dzieci. Wójt się odrzucił pismo napisane przez rodziców dotyczące autobusu szkolnego. Gdzie rodzice mają się udać by wkoncu wójt zorganizował autobus szkolny....
Cześć,
dostałem wezwanie do zapłaty kwoty ,,wynikającej z nie spełnienia warunków umowy szkoleniowej". Chodzi o tzw. ,,lojalkę". Była zawarta na okres trzech lat, jednak sprawa przedstawia się następująco:
Umowa o pracę została rozwiązana wraz z upływem czasu, na który została zawarta. Dostałem umowę na okres próbny 3msc., następnie na rok i dalej umowy nie dostałem od pracodawcy, nie wynikało to z mojej niechęci do kontynuowania wspó...
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: