Zasiłek macierzyński a bezrobocie.

Pracownikowi urodziło się dziecko. Matka jest bezrobotna więc nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Czy w takiej sytuacji pracownik też nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego, który mógłby wziąć za matkę?
anonim cytuj
08-12-2023
Nie. Matka nie nabyła prawa do urlopu macierzyńskiego więc dostanie kosiniakowe. Urlop rodzicielski przysługuje po macierzyńskim którego w tym przypadku nie ma. Nie może być więc udzielony.

anonim cytuj
08-12-2023
Świadczenie rodzicielskie tzw. „kosiniakowe” jest jednym ze świadczeń rodzinnych przyznawanych na wniosek osoby zainteresowanej, która nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Regulację prawną zawiera art. 17c Ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych ( t.j. Dz.U. 2022.615).

anonim cytuj
08-12-2023
A gdyby matka dziecka podjęła zatrudnienie czy wtedy ojcu dziecka przysługiwały urlop macierzyński i rodzicielski?

anonim cytuj
08-12-2023
Nie. Aby nabyć prawo do macierzyńskiego matka musi być objęta chorobowym w dniu porodu. Więc na ten moment jej przysługuje kosiniakowe a ojcu 2 tygodnie ojcowskiego. Tyle.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Kupowanie/ posiadanie narkotyków.
Witam serdecznie. Mam pewien problem, a dokładniej mój chłopak. Otóż podczas przesłuchania w większej sprawie (w której nie brał udziału) jedna osoba pomówiła go o to, że mój chłopak kupował od niego notorycznie w odstępach co 2-3 dni narkotyki (amfetamine, po 1-2g). Łącznie wyliczyli około 75 porcji po 2g. Podejrzany jest o popełnienie przestępstwa z art. 62 ust. 2. Na podstawie nakazu straż graniczna przesłuchała mnie i przeszukała moje mieszk...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry Mamy nieciekawą sytuację w pracy ,od pół roku mało pracy i zakład robi nam wolne piątki do odrobienia w późniejszym czasie ,mam już obecnie 9 dni a mają dojść kolejne 4 dni,odrobek ma być w okresie rozliczeniowym rocznym czyli do końca października bo taki mamy na zakładzie.W związku z tym chce zmienić pracę i zwolnić się w trybie natychmiastowym z winy zakładu pracy-czy mogę tak uzasadnić w wypowiedzeniu?jak zakład rozliczy te dni ...
Kara za nieprzerejestrowanie samochodu.
Dzień dobry, dostaliśmy list z urzędu z zawiadomieniem o wszczęciu postępowania administracyjnego o nałożenie kary pieniężnej za przekroczenie czasu na rejestracje pojazdu. Czy jest szansa na jakiekolwiek odwołanie się? Proszę o pomoc...
Problem na myjni bezdotykowej pistolet uszkodził karoserie.
Witam Podjechałem na myjnie bezdotykowa w celu umycia auta. W czasie mycia zabrakło środków odłożyłem pistolet na miejsce ,do terminala wrzuciłem pieniądze wybrałem program w celu kontynuowania mycia auta a w tym samym czasie pistolet wystrzelił z pochwy gdzie jest jego miejsce uszkadzając karoserie. Czy jest jakieś na to rozwiązanie? Właściciel myjni zarzuca mi nie przestrzeganie regulaminu. Proszę o pomoc....

Wyszukiwarka