Zasiłek macierzyński a bezrobocie.

Pracownikowi urodziło się dziecko. Matka jest bezrobotna więc nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Czy w takiej sytuacji pracownik też nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego, który mógłby wziąć za matkę?
anonim cytuj
08-12-2023
Nie. Matka nie nabyła prawa do urlopu macierzyńskiego więc dostanie kosiniakowe. Urlop rodzicielski przysługuje po macierzyńskim którego w tym przypadku nie ma. Nie może być więc udzielony.

anonim cytuj
08-12-2023
Świadczenie rodzicielskie tzw. „kosiniakowe” jest jednym ze świadczeń rodzinnych przyznawanych na wniosek osoby zainteresowanej, która nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Regulację prawną zawiera art. 17c Ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych ( t.j. Dz.U. 2022.615).

anonim cytuj
08-12-2023
A gdyby matka dziecka podjęła zatrudnienie czy wtedy ojcu dziecka przysługiwały urlop macierzyński i rodzicielski?

anonim cytuj
08-12-2023
Nie. Aby nabyć prawo do macierzyńskiego matka musi być objęta chorobowym w dniu porodu. Więc na ten moment jej przysługuje kosiniakowe a ojcu 2 tygodnie ojcowskiego. Tyle.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności samochodu.
Witam, z mężem nam się nie układa prawdopodobnie dojdzie do rozwodu. Jakiś czas temu dowiedział się, że jestem ciężko chora, obecnie jestem w trakcie chemioterapii.. Dziś dowiedziałam się, że jakiś czas temu zrobił w tajemnicy przede mną zdjęcie mojego dowodu osobistego, żeby wyrejestrować mnie z samochodu gdyż widnieje jako drugi współwłaściciel. Oznajmił, że mnie wykreślił i że podobno mógł to zrobić bez mojej zgody. Czy to prawda, że mógł to z...
L4 po ustaniu zatrudnienia
Witam. Rozwiązałam umowę o pracę z pracodawcą. 5 dni po ustaniu zatrudnienia złapałam przeziębienie i miałam L4 przez 10 dni. Po tym czasie poszłam do psychiatry, który wystawił mi zwolnienie na trzy tygodnie tj 21 dni Zwolnienia czasowo się zazębily.Czy w tej sytuacji przyznany zostanie mi zasiłek? dokument związane z zasiłkiem, ale zastanawiam się (bo nie znalazłam żadnego zapisu w ustawach), czy zwolnienie musi dotyczyć tej samej jedn...
Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
L4 po ustaniu zatrudnienia
Witam. Pod koniec października zostało mi przyznane l4, stosunek mojej pracy kończył się 1 listopada, kiedy byłam na zwolnieniu. Niebawem kończy mi się l4, lecz z pewnością będę miała je przedłużone. Czy lekarz wystawiający mi l4 ma jakąś informację w systemie, że nie pracuję już w tej firmie? ...

Wyszukiwarka