Zasiłek macierzyński a bezrobocie.

Pracownikowi urodziło się dziecko. Matka jest bezrobotna więc nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Czy w takiej sytuacji pracownik też nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego, który mógłby wziąć za matkę?
anonim cytuj
08-12-2023
Nie. Matka nie nabyła prawa do urlopu macierzyńskiego więc dostanie kosiniakowe. Urlop rodzicielski przysługuje po macierzyńskim którego w tym przypadku nie ma. Nie może być więc udzielony.

anonim cytuj
08-12-2023
Świadczenie rodzicielskie tzw. „kosiniakowe” jest jednym ze świadczeń rodzinnych przyznawanych na wniosek osoby zainteresowanej, która nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Regulację prawną zawiera art. 17c Ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych ( t.j. Dz.U. 2022.615).

anonim cytuj
08-12-2023
A gdyby matka dziecka podjęła zatrudnienie czy wtedy ojcu dziecka przysługiwały urlop macierzyński i rodzicielski?

anonim cytuj
08-12-2023
Nie. Aby nabyć prawo do macierzyńskiego matka musi być objęta chorobowym w dniu porodu. Więc na ten moment jej przysługuje kosiniakowe a ojcu 2 tygodnie ojcowskiego. Tyle.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Środki z OFE.
Proszę o pomoc w sprawie, która postaram się krótko opisać bo nie wiem co zrobić. Po śmierci mojej matki jej mąż ( nie mój ojciec ani ojczym) poszedł ze mną do Otwartego Funduszu Emerytalnego po wypłatę środków po zmarłej żonie (był uposażony). W funduszu zdeklarował mój nr konta bankowego do wypłaty świadczenia z moim imieniem i nazwiskiem. Rozmawiał ze mną i powiedział, że to pieniądze są dla mnie. Po jakimś czasie powiedział, że się rozmyśl...
Alimenty na dziecko.
Witam, proszę o poradę. Urodziłam parę dni dziecko, ojciec ma firmy (które nie są na niego). Jaka kwotę alimentów można uzyskać ? Ojciec chce płacić 500 zł ja się z tym nie zgadzam gdyż koszty są dużo większe chociażby ze względu na to ze 90% mojego wynagrodzenia teraz pójdzie na opłatę mieszkania....
mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi nasz syn u mnie na wakacjach?
Dzień dobry mam problem z była partnerka dostaje od niej obraźliwe sms z wyzwiskami czepia się wszystkiego Czy można coś z tą sprawą zrobic ? Jeśli syn przebywa u mnie na wakacjach czy mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi itd (syn ma 12 lat ma swój telefon) Czy była partnerka musi znać mój obecny numer tel...
Najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem.
Witam. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdy najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem, a znalezienie kolejnego zajęło dwa tygodnie po umówionej dacie wprowadzenia i zostało ostatecznie wynajęte po niższej cenie. Czy jako wynajmujący mogę odliczyć sobie z pobranej kaucji dni w których mieszkanie stało puste i różnicę ceny czynszu?...

Wyszukiwarka