Zasiłek macierzyński a bezrobocie.

Pracownikowi urodziło się dziecko. Matka jest bezrobotna więc nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Czy w takiej sytuacji pracownik też nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego, który mógłby wziąć za matkę?
anonim cytuj
08-12-2023
Nie. Matka nie nabyła prawa do urlopu macierzyńskiego więc dostanie kosiniakowe. Urlop rodzicielski przysługuje po macierzyńskim którego w tym przypadku nie ma. Nie może być więc udzielony.

anonim cytuj
08-12-2023
Świadczenie rodzicielskie tzw. „kosiniakowe” jest jednym ze świadczeń rodzinnych przyznawanych na wniosek osoby zainteresowanej, która nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Regulację prawną zawiera art. 17c Ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych ( t.j. Dz.U. 2022.615).

anonim cytuj
08-12-2023
A gdyby matka dziecka podjęła zatrudnienie czy wtedy ojcu dziecka przysługiwały urlop macierzyński i rodzicielski?

anonim cytuj
08-12-2023
Nie. Aby nabyć prawo do macierzyńskiego matka musi być objęta chorobowym w dniu porodu. Więc na ten moment jej przysługuje kosiniakowe a ojcu 2 tygodnie ojcowskiego. Tyle.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Problem z komornikiem.
Z racji, że jeden z moich rodziców, nie dotrzymywał obowiązku alimentacyjnego, złożyłam wniosek do komornika o ściganie, oczywiście po kilku miesiącach dostałam informacje, że sprawa jest nieskuteczna gdyż dłużnik przebywa poza granicami Polski i praktycznie nie ma żadnych środków na koncie. W roku 2022 w styczniu złożyłam wniosek o zlicytowanie 1/2 części nieruchomości dłużnika. W międzyczasie dostałam informacje o to, że komornik po prostu ...
Sprzedaż samochodu.
Witam nie wiem czy w odpowiednim miejscu ale próbuję. Mam takie pytanie ponad rok temu sprzedałem samochód na polskich tablicach w Niemczech i dwa tygodnie temu dostałem pismo z Policji że ktoś spowodował kolizję drogową tym samochodem a ja widnieje w Polsce jako ostatni właściciel. Mam umowę sprzedaży(co prawda w tym momencie mam wątpliwości co do prawdziwości danych kupującego).Mam wszystkie dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie samochodu. A...
Czy nakaz zapłaty z 2011r ma jeszcze ważność prawna?
Mam pytanie czy nakaz zapłaty z 2011r ma jeszcze ważność prawna? minęło 11lat to sprawa jest chyba przedawniona...
wypowiedzenie umowy księgowej, za jej usługi
Dzień dobry. Mam problem z moją byłą księgową. Temat mocno skomplikowany. Mianowicie, wypowiedziałem „umowę”, której prawdopodobnie (jakkolwiek to zabrzmi) jej nie podpisywaliśmy (ja & księgowa). Wręcz nie przypominam sobie takiego faktu, poza tym był ze mną brat, który również ma pustkę w tym temacie. Od miesiąca wypisuję do księgowej o podesłanie skanu, podpisanej umowy - niestety, wysyła ale ucięty PDF bez żadnych pieczątek, podpisów. ...

Wyszukiwarka