Witam mam następujące pytanie:
Dziś otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace która rozwiąże się 28 grudnia, w wypowiedzeniu pracodawca udziela mi urlopu w wymiarze 10 dni oraz 2 na poszukiwanie pracy. Z reszty dni pracujących zwalnia mnie z obowiązku wykonywania pracy. Wypisałem wniosek urlopowy.
Moje pytanie:
Czy idąc na l4 na okres całego miesiąca lutego, łącznie z dniami na które wypisałem urlop, pracodawca będzie musiał mi wypłacić ekwiwalent za ten niewykorzystany urlop?
Czy jeżeli osoba ,tylko własnoręcznie na tzw. kartce podpisze, że zgodnie z jego wolą jest ,aby jego majątek po śmierci należał ,tylko do jego siostry ,to będzie to ważny dokument? Tak po prostu, między bratem a siostra ,bez osób trzecich....
Czy można zmusić ojca do opieki nad dzieckiem? Kogoś kto uważa że płacenie alimentów wystarczy i w ogóle nie poczuwa sie do kontaktu z dzieckiem. Czy można złożyć wniosek do sądu o to żeby "tata" zabierał dziecko kilka razy w miesiącu do siebie? Jesli jest taka możliwość proszę o pomoc jak powinien wyglądać pozew....
Mam pytanie mianowicie w pracy wymyślili sobie że jeśli jedna osoba w danym tygodniu wzięła chociaż jeden dzień urlopu to kolejna już nie może w ogóle, no chyba że wypisze opiekę na dziecko a jeśli jej nie ma to nie ma prawa wziąć dnia wolnego. Czy firma może takie zmiany wprowadzić ? Ja pierwszy raz się z czymś takim spotykam....