Przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro temat własności mojego mieszkania zamknie się po ślubie? Czy może to że uzyskałem prawo do lokalu wcześniej zamyka temat na moją korzyść? Oczywiście nie zakładam, że cokolwiek złego między nami się kiedykolwiek stanie. Oboje mamy swoje mieszkania. Ona już ma akt notarialny na swoje. Ja tylko spółdzielcze własnościowe prawo. Jak to rozwiązać, abyśmy oboje byli odpowiednio zabezpieczeni i mogli zawsze swobodnie rozporządzać swoimi nieruchomościami?
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 22 kwietnia 2015 r. Sygnatura: III CZP 13/15 Sygnatura: III CZP 13/15
"Skład 3 sędziów
Data wpływu: 5 lutego 2015 r.
Data orzeczenia: 22 kwietnia 2015 r.
Czy prawo odrębnej własności lokalu nabyte w czasie trwania małżeńskiej wspólności ustawowej, wskutek przekształcenia lokatorskiego prawa do lokalu na podstawie ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych w brzmieniu obowiązującym sprzed nowelizacji dokonanej ustawą z dnia 19 sierpnia 2011 r. o zmianie ustawy o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego oraz ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz.U. z 2011 r., Nr 201, poz. 1180) - na zasadzie surogacji wchodzi w skład majątku osobistego tego z małżonków, do którego majątku osobistego wchodziło lokatorskie prawo do lokalu?
III-CZP-0013_15_p.pdfUzasadnienie wniosku
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 22 kwietnia 2015 r.
Prawo odrębnej własności lokalu nabyte na podstawie ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych w brzmieniu obowiązującym przed nowelizacją dokonaną ustawą z dnia 19 sierpnia 2011 r. o zmianie ustawy o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego oraz ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz.U. z 2011 r., Nr 201, poz. 1180) przez pozostającego w małżeńskiej wspólności ustawowej członka spółdzielni, któremu przysługiwało stanowiące jego majątek osobisty spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu, należy do majątku osobistego tego członka (art. 33 pkt 10 k.r.o.)."
Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej,...
Piszę z pytaniem. Posiadam samochód którym bank jest współwłaścicielem (kredyt samochodowy). Kredyt był rozłożony na 5 lat, zostały trzy lata do spłaty. Znalazłem kupca który jest w stanie zapłacić odstępne w wartości połowy sumy spłaconej przez te dwa lata i resztę spłacałby w ratach (ta sama wartość raty co aktualnie płace). Wiecie mniej więcej jakby to miało wyglądać? Jaką umowę bym musiał z nim zawrzeć żeby to miało ręce i nogi? Dostałem info...
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań.
Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać.
Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces.
Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej.
Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wo...
Pracuje w firmie 9 lat i jestem na wypowiedzeniu z mojej inicjatywy. Jak wiadomo jest to 3 miesiące. Powiedzmy, że następnego dnia(lub kilku dniach) po wypowiedzeniu podpiszę nową umowę z tym samym pracowadcą. I teraz pytanie. Czy okres wypowiedzenia tej nowej umowy będzie też 3 miesiące czy krótszy....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: