Otóż jestem dłużnikiem alimentacyjnym mój dług obecnie wynosi około 22.000 tys, obecnie zaczynam spłatę tego długu tj. spłaciłem łącznie 5700zl ale zostałem wezwany na jutro na policje w celu postawienia zarzutów.
W kontekście prawnym, za niepłacenie alimentów można ponieść odpowiedzialność karną. Zgodnie z art. 209 § 1 Kodeksu karnego, kto, mając obowiązek alimentacyjny, uchyla się od jego wykonania, narażając uprawnionego na niedostatek, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2. Fakt, że rozpoczęto spłatę długu, może być postrzegany pozytywnie przez sąd, jednak nie zwalnia to z odpowiedzialności za wcześniejsze zaniedbania.
W tej sytuacji chciałbym zapytać czy od jutrzejszego przesłuchania grozi mi więzienie?
Zgodnie z art. 209 § 1 Kodeksu karnego, istnieje taka możliwość, ale wyrok zależy od wielu czynników, w tym od dotychczasowego zachowania dłużnika i wysiłków podjętych w celu spłaty długu.
czy po postawieniu zarzutów będę musiał stawić się na rozprawę?
Jeśli zostaną postawione zarzuty, zazwyczaj konieczne jest stawienie się na rozprawie. Proces ten może jednak ulec zmianie w zależności od dalszego postępowania prokuratorskiego i sądowego.
czy to ze alimenty zacząłem płacić jest jakimś plusem i mogę nie dostać wyroku pozbawienia wolności bez zawieszenia?
Rozpoczęcie spłaty długu jest na pewno pozytywnie postrzegane i może wpłynąć na decyzję sądu. Sąd może wziąć pod uwagę ten fakt przy wydawaniu wyroku, ale nie ma pewności, że to wyeliminuje możliwość wyroku pozbawienia wolności.
i czy warto prosić policjanta o dobrowolne poddanie się karze i wyrok skazujący bez przeprowadzania rozprawy?
Dobrowolne poddanie się karze jest możliwe, ale taka decyzja powinna być podjęta po konsultacji z prawnikiem. Procedura ta może prowadzić do złagodzenia kary, ale wymaga dokładnej analizy okoliczności sprawy i przemyślanej decyzji.
W każdym przypadku, kiedy jest się oskarżonym o przestępstwo, zaleca się skonsultowanie się z prawnikiem, który pomoże zrozumieć wszystkie aspekty prawne i możliwe konsekwencje.