Majątek osobisty czy wspólny?

Przed ślubem byłem jedynym właścicielem mojego konta, na którym gromadziłem oszczędności.
Miesiąc po ślubie wraz z żoną założyliśmy wspólne konto, natomiast Rok po ślubie dokonałem przelewu w kwocie 50tys z mojego konta na konto wspólne.
Czy te 50tys stanowi majątek wspólny czy mój osobisty?
anonim cytuj
06-11-2023
Środkami ze wspólnego konta obie strony mogą dowolnie dysponować. To nie jest tak, że cokolwiek tam jest, jest dzielone na pół. Więc jak tam wpłaciłeś te 50 tyś to dałeś żonie pełne prawo do dysponowania tymi środkami.

anonim cytuj
06-11-2023
Ok. Ale czy przy podziale majątku będzie to uznane jako majątek osobisty czy wspólny?
Co najwyżej jako nakład z majątku osobistego na majątek wspólny ale raczej nie nakład a po prostu darowizna na majątek wspólny szczególnie jeżeli kwota została zużyta na potrzeby rodziny.

Czyli jak darowizna moja na nasz majątek to jest to moje i mogę to odliczyć od podziału majątku? Tak jak w przypadku otrzymanej darowizny od moich rodziców?

anonim cytuj
06-11-2023
Nie, jest to twoja darowizna z majątku osobistego do majątku wspólnego. Będzie to normalnie dzielone na pół, stało się majątkiem wspólnym

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy.
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009. Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo?...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Złożyłem kilka dni temu wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel w dniu dzisiejszym kazał się spakować, oddać sprzęt i opuścić firmę. Nie dostałem żadnego dokumentu do podpisania ani informacji czy mam iść na urlop który mi pozostał itd. Co mam zrobić żeby było dobrze? Nie chce dostać dyscyplinarki bo np. na drugi dzień nie stawiłem się z pracy. Czy mogę się domagać jakiegoś papieru do podpisania żeby się zabe...
Wynagrodzenie za korzystanie z mojej części mieszkania.
Witam czy mogę od byłego męża brać czynsz za korzystanie z mojej części mieszkania? Mieszkanie jest wspólne, jest podział po 50%z czego ja przez 5lat nie korzystałam ze swojej części....
Przedsądowe wezwanie do zwrotu zadatku.
13.08.2023 zawarłem jako sprzedający umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania. Kupujący wpłacił 10tys zadatku. Po kilku dniach ustalilismy telefonicznie że odstępujemy od umowy. Kupujący zgodził się i poprosił o zwrot zadatku na konto, co uczyniłem i o sprawie zapomniałem. Lokalu nie sprzedałem. Dziś dostałem od prawnika przedsądowe wezwanie do zwrotu jeszcze raz zadatku (jako ze się nie wywiązałem z umowy). Co mogę zrobić w tej sytuacji? U...

Wyszukiwarka