Majątek osobisty czy wspólny?

Przed ślubem byłem jedynym właścicielem mojego konta, na którym gromadziłem oszczędności.
Miesiąc po ślubie wraz z żoną założyliśmy wspólne konto, natomiast Rok po ślubie dokonałem przelewu w kwocie 50tys z mojego konta na konto wspólne.
Czy te 50tys stanowi majątek wspólny czy mój osobisty?
anonim cytuj
06-11-2023
Środkami ze wspólnego konta obie strony mogą dowolnie dysponować. To nie jest tak, że cokolwiek tam jest, jest dzielone na pół. Więc jak tam wpłaciłeś te 50 tyś to dałeś żonie pełne prawo do dysponowania tymi środkami.

anonim cytuj
06-11-2023
Ok. Ale czy przy podziale majątku będzie to uznane jako majątek osobisty czy wspólny?
Co najwyżej jako nakład z majątku osobistego na majątek wspólny ale raczej nie nakład a po prostu darowizna na majątek wspólny szczególnie jeżeli kwota została zużyta na potrzeby rodziny.

Czyli jak darowizna moja na nasz majątek to jest to moje i mogę to odliczyć od podziału majątku? Tak jak w przypadku otrzymanej darowizny od moich rodziców?

anonim cytuj
06-11-2023
Nie, jest to twoja darowizna z majątku osobistego do majątku wspólnego. Będzie to normalnie dzielone na pół, stało się majątkiem wspólnym

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...
Pytania dotyczące zachowku (ewentualne uzupełnienie zachowku)
Witam Proszę o poradę, 15 lat temu rodzice kupili mi małe używane mieszkanie w bloku 29,6 M2. Brat dołożył do niego 90 tyś. A w zamian dostał dom rodzinny z wielkim ogrodem i hektary pola. W tym domu mieszkali rodzice, tata zmarł dawno, mama rok temu. Brat mieszka w kamienicy żony ulicę obok domu rodzinnego. Jest jeszcze siostra, której wcześniej niż mi też kupili malutkie mieszkanko w innym mieście. Myślę, że nic więcej nie dostała. Ja m...
Czy pracodawca może przeszukać moją szafkę w pracy?
Witam. Od kilku dni pracuję w nowej firmie. Jest to niemiecka sieć sklepów. Na podpisywaniu umowy wszystko było idealnie. Jednak wczoraj kierowniczka powiedziala mi,że zarówno ona jak i kierownik regionalny i kierownik główny mają prawo w każdym momencie pracy zażądać ode mnie otworzenia szafki i pokazania im zawartości torebki, zawartości portfela i dać do wglądu telefon żeby mogli sprawdzić czy w czasie pracy nie korzystałam beż pozwolenia...
Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?
Moja mama być może została ujęta w testamencie zmarłego krewnego. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, aby przekonać się czy zapisano jej coś w spadku najlepiej udać się do dowolnego notariusza. Pytanie: ile czasu moja mama ma na zajęcie się tym? Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?...

Wyszukiwarka