Alimenty w małżeństwie.

Mój mąż po nieudanej działalności jedyne co aktualnie posiada to komorników.
Niestety choruje on również na przewlekłe choroby, więc musi kupować sobie leki. Po opłatach kwota, jaką mi daje na życie to nawet nie jest połowa opłat za mieszkanie, nie mówiąc o całej reszcie. Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie? Obydwoje i tak chcemy się rozejść, ale aktualnie żyjemy pod jednym dachem, bo jest to patowa sytuacja w kwestii ekonomicznej. Chciałabym mieć najpierw zabezpieczenie, a potem się pożegnać.
anonim cytuj
06-11-2023
Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie?

Może Pani wnieść o zaspokajanie potrzeb rodziny jednak jeżeli małżonek adekwatnie do potrzeb ale jednocześnie także własnych możliwości zarobkowych i stanu zdrowia współuczestniczy w utrzymaniu rodziny to pozew zostanie oddalony.
Małżonkowi po Komorniku zostaje 2400 złotych, które zabieram. Jest to wyłącznie połowa kosztów mieszkania. Cała resztę, tj. jedzenie, ubrania, i inne rzeczy dla dzieci\domu pokrywam ja, a są to kolejne 3 tysiące, a niedługo więcej, kiedy dzieci pójdą do przedszkola\żłobka. Nie ma tu równości w wydatkach, a mąż "na papierze" zarabia więcej ode mnie.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Kupiłem auto, sprzedający chce zwrotu.
Witam. Zakładam nowy wątek bo nie znalazłem nic w podobnym temacie. Do rzeczy - kupiłem niespełna miesiąc temu auto, wartość niespełna 20 000zl. Podpisałem umowę, wszystko jak trzeba. Przed Świętami zgłosiła się do mnie wdowa po zmarłym kilka dni wcześniej sprzedającym mi to auto. Twierdzi że jako współwłaścicielka nie wyraziła zgody na sprzedaż. I tu pojawia się pytanie - auto faktycznie zostało podobno nabyte przez nich w trakcie trwania małżeń...
Ojciec zabrał dzieci i grozi ze ich nie odda matce
Witam. Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...
Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...
Problemy z tzw. pożyczką domową. Proszę o rade
Witam. Koleżanka wzięła jakiś czas temu pożyczkę domową. Pracownik przychodzi po ratę do domu, co tydzień.. Koleżanka wzięła pożyczkę na 500plus. Jej sytuacja się zmieniła, chodzi o finanse. 2 razy nie zapłaciła raty, kilka razy dała mniej. Ale od dłuższego czasu płaci co tydzień, jednak nie zawsze pełną ratę. "Do akcji" wkroczyła Pani kierownik rejonu. Zaczęły się groźby, krzyki, obrażanie. Kierownik stoi pod blokiem.. Jeśli...

Wyszukiwarka