Sprzedaż mieszkania ze spadku.

Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku.
W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie.
Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany.
anonim cytuj
03-11-2023
Po przeprowadzeniu postępowania spadkowego, w którym potwierdzicie ze jesteście jedynymi spadkobiercami - jak najbardziej.
Drogi są dwie - sąd powszechny albo notariusz. Notariusz jest szybszy (i droższy).

anonim cytuj
03-11-2023
W omawianym przypadku musi zostać najpierw przeprowadzone postępowanie spadkowe z testamentu albo z ustawy, jeżeli testament nie był wcześniej sporządzony. Na sprzedanie mieszkania po Waszej Mamie musicie zatem trochę poczekać.

anonim cytuj
03-11-2023
A może mi ktoś powiedzieć, jeśli osoba nie umrze ale będzie non stop w śpiączce można się ubiegać o spadek i te sprawy, tak jak po śmierci?
Postępowanie spadkowe nie jest możliwe do przeprowadzenia za życia spadkodawcy.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Współwłasność samochodu z ex
Dzień Dobry, mam do państwa takie pytanie otóż: Mam auto i jestem właścicielem ale te auto ma również współwłaściciela ,mojego ex ,których odszedł do innej kobiety. Chcę te auto oddać na szrot lub sprzedać, to auto jest z 2004r, nie jest dużo wart ,ale mój ex nie chcę podpisać zgody. Chciałam te auto mu oddać ale miał mi podpisać zgodę przez notariusza i nie chcę się zgodzić. Niestety opłaty czyli ubezpieczenie jest na moje imię i nazwisko wi...
Pozew o uchylenie kary porządkowej.
Po wyczerpaniu procedur (decyzja o nałożeniu kary , sprzeciw ) pracownik otrzymał decyzje o odrzuceniu sprzeciwu bez zachowania terminu przewidzianego w procedurze ( 14dni ) wraz z pouczeniem o możliwości odwołania się do Sądu Pracy. Czy zasadne jest złożenie pozwu ? Pracodawca pomimo przekroczenia terminu nie wydał decyzji o uchyleniu kary. Czy zasadne jest w tej sytuacji żądanie pisemnej decyzji o uchyleniu kary i na jakiej podstawie prawnej...
Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze.
Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd....
Mieszkanie z licytacji komorniczej.
Witam, jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby...

Wyszukiwarka