Sprzedaż mieszkania ze spadku.

Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku.
W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie.
Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany.
anonim cytuj
03-11-2023
Po przeprowadzeniu postępowania spadkowego, w którym potwierdzicie ze jesteście jedynymi spadkobiercami - jak najbardziej.
Drogi są dwie - sąd powszechny albo notariusz. Notariusz jest szybszy (i droższy).

anonim cytuj
03-11-2023
W omawianym przypadku musi zostać najpierw przeprowadzone postępowanie spadkowe z testamentu albo z ustawy, jeżeli testament nie był wcześniej sporządzony. Na sprzedanie mieszkania po Waszej Mamie musicie zatem trochę poczekać.

anonim cytuj
03-11-2023
A może mi ktoś powiedzieć, jeśli osoba nie umrze ale będzie non stop w śpiączce można się ubiegać o spadek i te sprawy, tak jak po śmierci?
Postępowanie spadkowe nie jest możliwe do przeprowadzenia za życia spadkodawcy.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku.
Dziś rano dowiedzieliśmy się, że żony wujek zmarł zostawiając długi, żona zgubiła dowód. Co robić by zrzec się spadku? Zostało niewiele czasu. Czy da się to zrobić u notariusza bez dowodu bądź jakoś inaczej? Nie ma innego dokumentu ze zdjęciem....
Samowola budowlana.
Mieszkam na dużym osiedlu, mamy wspólnotę mieszkaniową. Na osiedlu znajduje się plac zabaw. Pewna grupa mieszkańców postanowiła na placu zabaw dobudować piaskownicę co też uczyniła. Przywieźli własne materiały, sprzęt, piasek i w jeden wieczór wykopali dół, wypełnili piaskiem i ogrodzili. Pytanie jakie się rodzi to czy taka ingerencja w części wspólne może nieść za sobą jakieś nieporządane skutki? Zastanawiamy się czy np. w przypadku wypadku ub...
Zwolnienie dyscyplinarne podczas urlopu macierzyńskiego.
Dzień dobry, czy podczas zwolnienia lekarskiego w ciąży/ urlopu macierzyńskiego można wręczyć dyscyplinarne zwolnienie kobiecie, związane jest to ze świadomym plagiatem poczynionym przez tą kobietę i naruszeniem dóbr firmy, które wyszły po czasie i firma zatrudniająca będzie pociągnięta do odpowiedzialności?...
Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Nie mogę znaleźć nigdzie danych właściciela. Czy można tak funkcjonować?
Cześć. Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Chcąc sprawdzić ich wiarygodność szukałam ich w KRS oraz CEIDG ale nic nie znalazłam. Dopiero po REGON znalazłam ich w wyszukiwarce regon jako JEDNOSTKA ORGANIZACYJNA NIEMAJĄCA OSOBOWOŚCI PRAWNEJ. Ta firma prowadzi sklep internetowy i stacjonarny. 019 - SPÓŁKI CYWILNE PROWADZĄCE DZIAŁALNOŚĆ NA PODSTAWIE UMOWY ZAWARTEJ ZGODNIE Z KODEKSEM CYWILNYM rodzaj rejestru lub ewidencji PODMIOTY NIE POD...

Wyszukiwarka