Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku.
W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie.
Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany.
Po przeprowadzeniu postępowania spadkowego, w którym potwierdzicie ze jesteście jedynymi spadkobiercami - jak najbardziej.
Drogi są dwie - sąd powszechny albo notariusz. Notariusz jest szybszy (i droższy).
anonim cytuj
03-11-2023
W omawianym przypadku musi zostać najpierw przeprowadzone postępowanie spadkowe z testamentu albo z ustawy, jeżeli testament nie był wcześniej sporządzony. Na sprzedanie mieszkania po Waszej Mamie musicie zatem trochę poczekać.
anonim cytuj
03-11-2023
A może mi ktoś powiedzieć, jeśli osoba nie umrze ale będzie non stop w śpiączce można się ubiegać o spadek i te sprawy, tak jak po śmierci?
Postępowanie spadkowe nie jest możliwe do przeprowadzenia za życia spadkodawcy.
Dzień Dobry, mam do państwa takie pytanie otóż:
Mam auto i jestem właścicielem ale te auto ma również współwłaściciela ,mojego ex ,których odszedł do innej kobiety.
Chcę te auto oddać na szrot lub sprzedać, to auto jest z 2004r, nie jest dużo wart ,ale mój ex nie chcę podpisać zgody. Chciałam te auto mu oddać ale miał mi podpisać zgodę przez notariusza i nie chcę się zgodzić.
Niestety opłaty czyli ubezpieczenie jest na moje imię i nazwisko wi...
Po wyczerpaniu procedur (decyzja o nałożeniu kary , sprzeciw ) pracownik otrzymał decyzje o odrzuceniu sprzeciwu bez zachowania terminu przewidzianego w procedurze ( 14dni ) wraz z pouczeniem o możliwości odwołania się do Sądu Pracy.
Czy zasadne jest złożenie pozwu ?
Pracodawca pomimo przekroczenia terminu nie wydał decyzji o uchyleniu kary.
Czy zasadne jest w tej sytuacji żądanie pisemnej decyzji o uchyleniu kary i na jakiej podstawie prawnej...
Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd....
Witam,
jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: