Sprzedaż mieszkania ze spadku.

Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku.
W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie.
Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany.
anonim cytuj
03-11-2023
Po przeprowadzeniu postępowania spadkowego, w którym potwierdzicie ze jesteście jedynymi spadkobiercami - jak najbardziej.
Drogi są dwie - sąd powszechny albo notariusz. Notariusz jest szybszy (i droższy).

anonim cytuj
03-11-2023
W omawianym przypadku musi zostać najpierw przeprowadzone postępowanie spadkowe z testamentu albo z ustawy, jeżeli testament nie był wcześniej sporządzony. Na sprzedanie mieszkania po Waszej Mamie musicie zatem trochę poczekać.

anonim cytuj
03-11-2023
A może mi ktoś powiedzieć, jeśli osoba nie umrze ale będzie non stop w śpiączce można się ubiegać o spadek i te sprawy, tak jak po śmierci?
Postępowanie spadkowe nie jest możliwe do przeprowadzenia za życia spadkodawcy.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Przyjęcie spadku, a konto bankowe.
Witam. Przejęłam spadek po ojcu ma on konto w banku, na którym jest dwóch właścicieli. Jak mam odzyskać pieniądze z konta....
Rozwód, kontakty z dziećmi.
Teściowa lat 62 ze stopniem niepełnosprawności, pracująca zawodowo, chciałaby zebym po rozwodzie dowoziła do niej dzieci raz w miesiącu(odległość ok 160km w 1 stronę). Dotychczas do dzieci(wiek 1 i 5 lat) przyjeżdżała z mężem(mają 2 auta osobowe, mąż sprawny) raz na 2 mce. Poza tym rości sobie prawa do tego aby dzieci spędzały u niej tydzień wakacji i jakiś dzień w święta. Straszy mnie sądem rodzinnym. Co o tym myślicie? Czy może sąd mnie do taki...
Czy można obniżyć alimenty?
Witam, alimenty zasądzone na 1900 na dwójkę dzieci. Mój były płaci jak sobie chce więc zagroziłam mu komornikiem. Stwierdził, że skoro mój nowy partner zarabia dobrze i mieszkamy już razem to mam na wszystko pieniądze a dodatkowo przecież wzrosło 500plus to jak go podam do komornika to on zrobi wszystko by obniżyć alimenty na tysiąc na dzieci. Nie widuje ich, nie przesyła prezentów, nie dzwoni i nie pisze. Czy mój nowy związek ma coś do wysokości...
czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...

Wyszukiwarka