Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku.
W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie.
Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany.
Po przeprowadzeniu postępowania spadkowego, w którym potwierdzicie ze jesteście jedynymi spadkobiercami - jak najbardziej.
Drogi są dwie - sąd powszechny albo notariusz. Notariusz jest szybszy (i droższy).
anonim cytuj
03-11-2023
W omawianym przypadku musi zostać najpierw przeprowadzone postępowanie spadkowe z testamentu albo z ustawy, jeżeli testament nie był wcześniej sporządzony. Na sprzedanie mieszkania po Waszej Mamie musicie zatem trochę poczekać.
anonim cytuj
03-11-2023
A może mi ktoś powiedzieć, jeśli osoba nie umrze ale będzie non stop w śpiączce można się ubiegać o spadek i te sprawy, tak jak po śmierci?
Postępowanie spadkowe nie jest możliwe do przeprowadzenia za życia spadkodawcy.
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...
Witam czy 4 lata po rozwodzie można żądać od byłego męża spłaty. Zaznaczam nie było intercyzy, mąż miał pełno długów sprzedał dom ja nie byłam dopisana do aktu notarialnego z powodu tych zadłużeń. Mnie po rozwodzie nie spłacił bo twierdził ze mi się nic nie należy. Mamy dorosłą córkę....
no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie?
Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie ...
Przeciez pani administrator nie ma uprawnienia jako prawnik konsumentow to musi ponieść konsekwencje czynów jeszcze takich rzeczy nigdy nie widział na oczy jak tam ogólnie tam kilka osób broni sprzedawców i pokazuje że dostarczone paczki i po co dalej wystawiać wizerunki i komentarze dodawać chyba kobieta nudne życie nic więcej do pracy do ochrony niech idą lub na odrobki które tam nie smacznie piszą ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: