Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku.
W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie.
Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany.
Po przeprowadzeniu postępowania spadkowego, w którym potwierdzicie ze jesteście jedynymi spadkobiercami - jak najbardziej.
Drogi są dwie - sąd powszechny albo notariusz. Notariusz jest szybszy (i droższy).
anonim cytuj
03-11-2023
W omawianym przypadku musi zostać najpierw przeprowadzone postępowanie spadkowe z testamentu albo z ustawy, jeżeli testament nie był wcześniej sporządzony. Na sprzedanie mieszkania po Waszej Mamie musicie zatem trochę poczekać.
anonim cytuj
03-11-2023
A może mi ktoś powiedzieć, jeśli osoba nie umrze ale będzie non stop w śpiączce można się ubiegać o spadek i te sprawy, tak jak po śmierci?
Postępowanie spadkowe nie jest możliwe do przeprowadzenia za życia spadkodawcy.
Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?...
Gazety i portale internetowe publikują ogłoszenia nadsyłane przez ludzi i firmy.
* Kto ma prawo autorskie do tych ogłoszeń?
* Czy można legalnie kopiować ogłoszenia z portali i gazet, aby opublikować je we własnym źródle (portalu lub gazecie)?
Mam na myśli republikację suchej informacji (przepisanie treści)....
W jednym ze sklepów spożywczych pokazano mi zdjęcie z kamery (możliwe że to byłam ja tak na 70%). Że miesiąc temu gdy kupowałam, płatność została odrzucona a ja odeszłam. Pani odwoływała się do mojego sumienia że mam jej zapłacić. W sklepie byli ludzie ja w szoku i się tylko pytałam jak to możliwe że ona nie zareagowała w sklepie jak odrzuciło transakcje. Tłumaczyła się że dużo ludzi było itp. że strachu i wstydu trochę ( była ze mną córka) zapła...
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy. W tej chwili został mi jeden dzień urlopu a nie został mi zapewniony 14-sto dniowy wypoczynek który powinien raz do roku być zachowany. Co w takiej sytuacji może zrobić pracownik? I jeszcze jak może zareagować drugi pracodawca jeżeli zmienił bym pracę bez jakiegokolwiek dnia urlopu z poprzedniego za...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: