Egzekucja z nieruchomości.

Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego może prowadzić egzekucję ze wspólnej nieruchomości (działka w trakcie zabudowy) na zasadzie wspólności majątkowej małżeńskiej kiedy jeden z małżonków nie wiedział o długach drugiego?
Doprecyzowując są to zaległe podatki po zamkniętej działalności gospodarczej do której drugi z małżonków w ogóle się nie wtrącał ani nie miał z tą działalnością nic wspólnego.
anonim cytuj
03-11-2023
Współmałżonek nie będący dłużnikiem, może się temu sprzeciwić. Jest to rozwiązanie na jakiś czas, gdyż kolejnym krokiem wierzyciela, powinien być wniosek o wprowadzenie przymusowej rozdzielności majątkowej.

anonim cytuj
03-11-2023
Czy ja niejako w imieniu współmałżonka mogę się temu sprzeciwić?

anonim cytuj
03-11-2023
Nie.
Po pierwsze. Sprzeciw co do egzekucji z majątku wspólnego może złożyć małżonek dłużnika, a nie dłużnik.
Po drugie. Jeżeli zaległości powstały w trakcie istnienia ustawowej wspólności majątkowej, to nie ma znaczenia czy małżonek dłużnika "wtrącał się do działalności" czy też nic go to nie obchodziło. Odpowiedzialność jest całym majątkiem odrębnym dłużnika jak i majątkiem wspólnym dłużnika i jego małżonka.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

darowizna samochodu grupa II na terenie niemiec czy Polski?
Witam was serdecznie :) Pisze do was z tego względu ponieważ moja żona ma dostać samochód w darowiźnie od siostry jej matki (cioci) która mieszka w Niemczech i samochód również jest na rejestracjach niemieckich . Nie do końca wiem jak to wyglada a ciocia poprosiła abym się tym pozajmował , byłem w urzędzie i pani cichym tonem mówiła że lepiej będzie jak umowa będzie podpisana na terenie Niemiec .. I teraz pytanie do was : Dlaczego lepiej będzie...
Mieszkanie komunalne a dziedziczenie.
Mieszkałam razem z rodzicami w mieszkaniu komunalnym. Jestem tam zameldowana razem z córka , po zawarciu małżeństwa wyprowadziłam się. Mój tata niedawno zmarł , została tam tylko mama. Moje pytanie brzmi , co mogę zrobić żeby w przyszłości tego mieszkania nie stracić ?...
Czy należy mi się dzień wolny za święto w sobotę?
Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia? Znalazłam takie odpowiedzi: "Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym." " Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on praw...
Staż z urzędu pracy
Dzień dobry! jestem w trakcie kończenia szkoły średniej i jestem zarejestrowana w urzędzie pracy aby być zwolnionym z opłaty za egzaminy, szukam pracy jako opiekunka do dziecka, pomoc nauczyciela ogólnie praca związana z dziećmi, po szkole średniej mam zamiar uczęszczać do szkoły policealnej własne na tym kierunku, na ostatniej wizycie rozmawiałam z doradcą o tym że gdy będę mieć już średnie to będę mogła zacząć u nich staż właśnie jako pomoc. Dz...

Wyszukiwarka