Egzekucja z nieruchomości.

Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego może prowadzić egzekucję ze wspólnej nieruchomości (działka w trakcie zabudowy) na zasadzie wspólności majątkowej małżeńskiej kiedy jeden z małżonków nie wiedział o długach drugiego?
Doprecyzowując są to zaległe podatki po zamkniętej działalności gospodarczej do której drugi z małżonków w ogóle się nie wtrącał ani nie miał z tą działalnością nic wspólnego.
anonim cytuj
03-11-2023
Współmałżonek nie będący dłużnikiem, może się temu sprzeciwić. Jest to rozwiązanie na jakiś czas, gdyż kolejnym krokiem wierzyciela, powinien być wniosek o wprowadzenie przymusowej rozdzielności majątkowej.

anonim cytuj
03-11-2023
Czy ja niejako w imieniu współmałżonka mogę się temu sprzeciwić?

anonim cytuj
03-11-2023
Nie.
Po pierwsze. Sprzeciw co do egzekucji z majątku wspólnego może złożyć małżonek dłużnika, a nie dłużnik.
Po drugie. Jeżeli zaległości powstały w trakcie istnienia ustawowej wspólności majątkowej, to nie ma znaczenia czy małżonek dłużnika "wtrącał się do działalności" czy też nic go to nie obchodziło. Odpowiedzialność jest całym majątkiem odrębnym dłużnika jak i majątkiem wspólnym dłużnika i jego małżonka.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
Sprzedaż samochodu
Witam, sprawa wygląda następująco. Sprzedałem samochód używany marki Chrysler klientowi z Katowic, ja mieszkam w szczecinie. Kupujący zadzwonił po tygodniu że w aucie uległa uszkodzeniu uszczelka pod głowicą. Dzwoni do mnie ze to jest wada ukryta i żąda zwrotu kosztów naprawy. Co mam zrobić w takim wypadku? Proszę o pomoc. Dzięki....
Lekarz źle wystawił zwolnienie, jak to naprawić?
Kobieta w 8 miesiącu ciąży, lekarz wystawił zwolnienie od 13 stycznia do 13 stycznia, zamiast do 13 lutego, pracodawca grozi że nie wypłaci wynagrodzenia. Teraz pytanie, jak można to naprawić, dodam że lekarz wystawiający zwolnienie jest na L4....
Egzekwowanie długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego
Witam, Jak wygląda teraz sytuacja egzekwowania długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego? Posiadam tam jakieś 760zł do oddania za mandaty ale znalazłem informację, że wszelkie egzekucje z ZUSu, skarbówki etc. są wstrzymane ze względu na stan epidemii. Czy to jest prawda? Jak to się ma w rzeczywistości? Dodam, że chciałem to zapłacić ale po prostu dało by mi to odwlec w czasie i miałbym więcej "pieniążków" na święta. Pozdraw...

Wyszukiwarka